Μπορεί το τυρί κάθε μέρα να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Η σουηδική έρευνα που ανατρέπει τα δεδομένα

Μπορεί το τυρί κάθε μέρα να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Η σουηδική έρευνα που ανατρέπει τα δεδομένα

Το πώς γερνάμε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής μας. Αλλά ποια είναι ακριβώς η επίδραση της διατροφής στην πνευματική μας διαύγεια; Ερευνητές από τη Σουηδία έβαλαν στο μικροσκόπιο τη σχέση διατροφής και εγκεφάλου και κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα που θα χαροποιήσει τους λάτρεις των γαλακτοκομικών: η τακτική κατανάλωση τυριού μπορεί να προλάβει την άνοια. Είναι όμως τόσο απλό;

Το αν και πότε κάποιος θα εμφανίσει άνοια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο. Η σωματική άσκηση, οι κοινωνικές επαφές, η αποχή από το κάπνισμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, όπως επιβεβαίωσε βρετανική μελέτη του Πανεπιστημίου του Exeter το 2019.

Μάλιστα, η μελέτη αυτή έδειξε ότι ακόμα και σε άτομα με γενετική προδιάθεση, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μείωσε τον κίνδυνο κατά 30%. Με άλλα λόγια: Η μοίρα μας δεν είναι γραμμένη μόνο στα γονίδιά μας.

Η διατροφή ως “καύσιμο” του εγκεφάλου

Αν και ο εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό (μόλις το 2% του σωματικού βάρους), καταναλώνει το 20% της ημερήσιας ενέργειάς μας. Και όσο πιο θρεπτικά είναι τα “καύσιμα”, τόσο καλύτερα λειτουργεί.

Για να εξετάσουν την επίδραση των λιπαρών γαλακτοκομικών, Σουηδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lund ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 27.700 ενήλικες (μέση ηλικία 58 ετών) σε βάθος 25ετίας. Στο διάστημα αυτό, 3.208 συμμετέχοντες ανέπτυξαν κάποια μορφή άνοιας.

Το “μαγικό” όριο των 50 γραμμαρίων

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Όσοι κατανάλωναν καθημερινά πάνω από 50 γραμμάρια τυριού με περιεκτικότητα σε λιπαρά άνω του 20%, είχαν κατά 13% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

🧀 Τι σημαίνει 50 γραμμάρια;
Αντιστοιχεί περίπου σε δύο χοντρες φέτες Γκούντα, Έμενταλ ή μια γενναία μερίδα Φέτας (αφού μιλάμε για Ελλάδα).

Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα για την αγγειακή άνοια, όπου ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 29%. Αντίθετα, στα άτομα που κατανάλωναν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (light γιαούρτι, ξινόγαλο), δεν παρατηρήθηκε καμία προστατευτική δράση.

Γιατί το τυρί προστατεύει;

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το “μυστικό” κρύβεται στον συνδυασμό θρεπτικών συστατικών και κυρίως στην Βιταμίνη Κ. Η λιποδιαλυτή αυτή βιταμίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην πήξη του αίματος και προστατεύει τα αγγεία από την ασβεστοποίηση, βοηθώντας έτσι στην καλή αιμάτωση του εγκεφάλου.

Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το τυρί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και υπέρτασης – δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για την άνοια.

Προσοχή: Μην το παρακάνετε ακόμα

Παρά τα θετικά νέα, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία. Η μελέτη ήταν “παρατηρητική”, που σημαίνει ότι δείχνει συσχέτιση αλλά όχι απαραίτητα αιτία και αποτέλεσμα. Άλλοι παράγοντες που δεν μετρήθηκαν (όπως η άσκηση ή το κάπνισμα) μπορεί να έπαιξαν ρόλο.

Ωστόσο, το συμπέρασμα είναι σαφές: Το να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας τυρί με μέτρο, όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά φαίνεται πως είναι σύμμαχος της μακροζωίας του εγκεφάλου σας.

Δήμητρα Ιωαννίδη - Συντάκτρια Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας
Φιλόλογος και Συντάκτρια Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας στο E-HowTo.gr. Εξειδικεύεται στη δημιουργία οδηγών για Zero Waste, Ανακύκλωση και Εξοικονόμηση Ενέργειας. Η αρθρογραφία της τεκμηριώνεται από διεθνείς οργανισμούς (UNEP, EEA, WHO), μετατρέποντας σύνθετα οικολογικά ζητήματα σε απλές λύσεις για το σπίτι.