Εκπτώσεις 2024: Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Πόσο θα διαρκέσουν οι θερινές εκπτώσεις 2024;

Εκπτώσεις 2024: Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Την Δευτέρα 8 Ιουλίου ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις 2024 στα καταστήματα.

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ενήμεροι και θα πρέπει να προσέχουν τις αθέμιτες πρακτικές και παγίδες, ειδικά αν πρόκειται για καταναλωτικά προϊόντα, που η έκπτωση δεν ισχύει στην πραγματικότητα ή είναι ελαττωματικά.

Θερινές εκπτώσεις 2024: Οι έμποροι προσπαθούν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και καλοκαιρινών διακοπών, με σημαντικές εκπτώσεις τιμών.

Οι τακτικές θερινές εκπτώσεις 2024 σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013 ξεκινούν κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα διαρκέσουν, όπως προβλέπεται από τον νόμο, ως τις 31 Αυγούστου 2024.

Θερινές εκπτώσεις 2024: Τι πρέπει να προσέχουν καταναλωτές και έμποροι

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) εξέδωσε οδηγία προς εμπόρους – καταναλωτές ζητώντας να προσέχουν τα εξής:

-Αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση.

-Είναι υποχρεωτική η αναγραφή σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

-Σε αντίθεση με την τιμή η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης εξαρτάται από την ίδια την επιχείρηση. Ωστόσο, αν υπάρχει αναγραφή τότε πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για το ποσοστό έκπτωσης.

Δείτε ακόμα: 9 tips για να αποκτήσετε το απόλυτο καλοκαιρινό μακιγιάζ που αντέχει στη ζέστη και την υγρασία

Θερινές εκπτώσεις 2024

Θερινές εκπτώσεις 2024: Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τους καταναλωτές:

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται. Το ποσοστό της έκπτωσης θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …% έως …%»). Διαφορετικά, θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητούν απόδειξη. Εκτός από λόγους φορολογικής εντιμότητας, σε περίπτωση αγοράς ελαττωματικού προϊόντος η απόδειξη είναι απαραίτητη για την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές.

Ακόμη, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Έτσι, πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τον νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet
Exit mobile version