Παρότι δεδομένα κανείς δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα την υγεία του, από την άλλη θα πρέπει να σκεφτόμαστε πόσα πολλά πράγματα βρίσκονται στον έλεγχό μας.
Σύμφωνα με τις έρευνες περίπου το 30% με 40% όλων των μορφών καρκίνου μπορούν να προληφθούν μέσω μιας υγιεινής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Στην περίπτωση που θέλετε να τρώτε με γνώμονα την πρόληψη του καρκίνου, υπάρχουν αρκετές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθείτε.
Και ναι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή, αφού δίνει έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Ένας κύριος λόγος που η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο είναι επειδή περιέχει αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, αφού η φλεγμονή που προκαλείται από τη ζάχαρη και τα λιπαρά, προάγει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και άλλους παράγοντες, όπως ο καθιστικός τρόπου ζωής, ο οποίος δημιουργεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου.
Δείτε ακόμα: Πώς να τρως μακαρόνια χωρίς τύψεις και χωρίς να παχαίνεις
Φυσικά, κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να προλάβει τον καρκίνο. Ωστόσο, η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισής του. Θα πρέπει να τρώτε
-λαχανικά
-δημητριακά ολικής αλέσεως
-φρούτα
-ξηρούς καρπούς και σπόρους
Πρόκειται για ευεργετικά τρόφιμα, γεμάτα αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από ασθένειες και ταυτόχρονα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της μεσογειακής διατροφής.
Δείτε ακόμα: Κουρκουμάς και τζίντζερ: Το «μαγικό φίλτρο» για την υγεία μας
Το ν.1 τρόφιμο που πρέπει να αποφεύγετε για την πρόληψη του καρκίνου
Και αφού αναφερθήκαμε στα τρόφιμα που είναι σημαντικό να τρώτε καθημερινά, τώρα ανακύπτει το επόμενο μεγάλο ερώτημα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε;
Σύμφωνα με τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες το τρόφιμο που πρέπει να αποφεύγετε είναι τα κατεργασμένα κρέατα (αλλαντικά, λουκάνικα κλπ.), διότι περιέχουν νιτροσαμίνες. Οι νιτροσαμίνες θεωρούνται ισχυρό καρκινογόνο και έχουν συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου.
Η επιστημονική έρευνα δείχνει πράγματι μια σύνδεση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε κατεργασμένα κρέατα και αυξημένου κινδύνου καρκίνου. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κατεργασμένων κρεάτων αύξησε την πιθανότητα καρκίνου του μαστού κατά 6% και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%, εκτός από την αύξηση του κινδύνου άλλων τύπων καρκίνου.
Γενικότερα θα πρέπει να αποφεύγετε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Πρόκειται για τροφές, όπως τα πατατάκια και άλλα σνακ που είναι γεμάτα αλάτι και συντηρητικά. Τα περισσότερα είδη που έρχονται σε συσκευασία σακούλας περιέχουν πρόσθετα για να μην χαλάσουν. Αυτά τα συντηρητικά συχνά έχουν επίσης τοξικές ιδιότητες, μερικά από τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε λίστες τοξινών που είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνα σε υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα, εκτός από τον περιορισμό της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, σημαντικός είναι και ο περιορισμός του αλκοόλ, αφού η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου σε εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες.
Δείτε ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το χαρτί υγείας στην τουαλέτα;