Το καλοκαίρι στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ανυπόφορο, ειδικά όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει πάνω από τους 40°C. Το κλιματιστικό γίνεται σύμμαχος δροσιάς, αλλά η υπερβολική ή λανθασμένη χρήση του μπορεί να φέρει πονοκεφάλους — όχι μόνο κυριολεκτικά, αλλά και στον… λογαριασμό του ρεύματος.
Εάν έχει περάσει πάνω από χρόνος από την τελευταία φορά που κάναμε συντήρηση και συμπλήρωσε ο τεχνικός φρέον και έκανε συντήρηση, τότε ίσως χρειάζεται να ανανεώσουμε το ραντεβού μαζί του.
Στα μεσοδιαστήματα όμως μπορούμε να φρεσκάρουμε μόνοι μας το κλιματιστικό βελτιώνοντας την απόδοση και το χρόνο ζωής του.
Επιπλέον, ο καθαρισμός είναι και θέμα υγείας αφού η υγρασία μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό αλλεργιογόνων, βακτηρίων και μικροοργανισμών.
Δείτε ακόμα: Air condition: Τι σημαίνει κάθε σύμβολο στο τηλεκοντρόλ;
Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε το κλιματιστικό
Όπως είναι λογικό, το καθάρισμα του κλιματιστικού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η συχνότητα χρήσης, οι συνθήκες περιβάλλοντος και η ποιότητα του αέρα στην περιοχή μας.
Ωστόσο, ένας γενικός κανόνας είναι να καθαρίζουμε τα φίλτρα και τον εξατμιστή του καθαριστικού της εσωτερικής μονάδας περίπου μία φορά τον μήνα τις περιόδους που το χρησιμοποιούμε συχνά, και αν το κλιματιστικό μας χρησιμοποιείται πολύ συχνά, π.χ. στο χώρο εργασίας, τότε ίσως χρειαστεί να καθαρίζετε τα φίλτρα ακόμα πιο συχνά.
Δείτε ακόμα: Ύπνος με ανεμιστήρα ή κλιματιστικό το βράδυ: Πόσο υγιεινό είναι τελικά;
Πώς θα κάνεις μόνος σου την συντήρηση του κλιματιστικού;
Ίσως να αναρωτηθείτε αν μπορείτε οι ίδιοι να κάνετε σωστή συντήρηση στο κλιματιστικό σας, Κάποιες απλές εργασίες, όπως ο καθαρισμός φίλτρων γίνονται και χωρίς επαγγελματία.
Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις εργασίες συντήρησης. Οι επαγγελματίες ψυκτικοί διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό, τεχνογνωσία και εμπειρία που εξασφαλίζουν τα ακόλουθα:
• Εγγύηση καλής λειτουργίας
• Μέγιστη απόδοση κλιματιστικού
• Πρόληψη μελλοντικών βλαβών
• Αποφυγή ζημιών
• Μείωση του θορύβου κλιματιστικού
• Καθαρότερη ατμόσφαιρα στο χώρο σας
Επομένως, είναι σημαντικό να εμπιστευτούμε τη συντήρηση κλιματιστικού σε έναν εξειδικευμένο ψυκτικό, γλιτώνοντας χρόνο και χρήματα σε περίπτωση που προκαλέσουμε κάποια βλάβη.
Δείτε ακόμα: Πώς να κρατήσεις το σπίτι σου δροσερό χωρίς air condition: 7 δοκιμασμένα κόλπα
Tips για καλύτερη και πιο οικονομική λειτουργία του κλιματιστικού
Καθαρίζουμε τα φίλτρα του κλιματιστικού τακτικά. Τα φίλτρα μαζεύουν σκόνη και βρωμιά και εάν δεν καθαριστούν τακτικά, μπορούν να μειώσουν την απόδοση του κλιματιστικού και να επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα στο χώρο.
Οι πόρτες και τα παράθυρα παραμένουν κλειστά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του κλιματιστικού. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του χώρου μας χωρίς να έχουμε απώλειες ενέργειας.
Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μεγάλες αποκλίσεις από την εξωτερική θερμοκρασία γιατί τότε θα έχουμε κατασπατάληση ενέργειας και βέβαια χρημάτων. Ορισμένες συσκευές έχουν ακόμα τη δυνατότητα να ρυθμιστούν στην «αυτόματη» λειτουργία, η οποία θα προσαρμόσει τη θερμοκρασία ανάλογα με τις συνθήκες στο εσωτερικό του χώρου.
Η ρύθμιση «dry» που λειτουργεί ως αφυγραντήρας είναι πιο οικονομική και μπορεί να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα όταν είναι απαραίτητη μια μικρή μόνο αλλαγή στη θερμοκρασία του χώρου.
Δείτε ακόμα: Πώς να ανοίξεις το κλιματιστικό χωρίς το τηλεκοντρόλ