Τι αλλάζει για τους ΑμεΑ στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Αλλαγές στον ΑΣΕΠ

Τι αλλάζει για τους ΑμεΑ στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

29 αλλαγές στο καθεστώς των μόνιμων προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο έφερε στη Βουλή το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μεταξύ των αλλαγών αυτών του νομοσχεδίου, το οποίο έχει προετοιμάσει επί πολλούς μήνες προηγούμενα, η Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα δημοσίας διοίκησης, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, προβλέπει, τη σύντμηση των προθεσμιών για όλα τα στάδια της διαδικασίας προσλήψεων. Μέρος της επιτάχυνσης αποτελεί και η δυνατότητα άντλησης των απαραίτητων δικαιολογητικών από το ΑΣΕΠ μέσω της ανάπτυξης διαλειτουργικοτήτων με Πανεπιστήμια, ΕΦΚΑ, κλπ.

Επίσης στόχος είναι η ενίσχυση με προσωπικό ορεινών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών μέσω της αυξημένης μοριοδότησης του κριτηρίου της εντοπιότητας με την απαραίτητη δέσμευση της παραμονής στη θέση διορισμού για 10 χρόνια και στην αντίστοιχη περιφερειακή ενότητα για επιπλέον 5 χρόνια.

Δείτε ακόμα: Πώς αλλάζουν οι προσλήψεις στο Δημόσιο

Τι αλλάζει για τους ΑμεΑ στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Το νομοσχέδιο προβλέπει ειδική μέριμνα για την πρόταξη των ατόμων με πιστοποιημένη επ’ αόριστο αναπηρία ποσοστού τουλάχιστον 50%. Eπίσης στις διατάξεις περιλαμβάνεται η καθιέρωση προθεσμίας για τον ετήσιο προγραμματισμό των θέσεων προσωπικού που καλύπτονται από άτομα με αναπηρία. Τυχόν άπρακτη παρέλευσή της συνεπάγεται τον συνολικό αποκλεισμό του Υπουργείου ή της Αρχής από τη συμμετοχή σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων του ίδιου έτους.

Σε σχέση, λοιπόν, με τους ΑμεΑ προβλέπεται ότι για την κατάταξή τους κατά τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων ΑμεΑ προτάσσονται εκείνοι που έχουν επ’ αόριστον πιστοποιημένη αναπηρία τουλάχιστον 50% έναντι εκείνων με πιστοποιημένη αναπηρία τουλάχιστον 50% ορισμένης διάρκειας.

Επιπρόσθετα, η έκδοση της απόφασης κατανομής θέσεων ΑμεΑ εκδίδεται εντός προθεσμίας ενός μηνός από την κοινοποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίνεται ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων.

Σε περίπτωση δε άπρακτης παρέλευσης της εν λόγω προθεσμίας, το σύνολο των φορέων του οικείου Υπουργείου ή η Ανεξάρτητη Αρχή αποκλείονται από τη συμμετοχή σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων του ίδιου έτους.

Στόχος της ρύθμισης είναι η επιτάχυνση του καθορισμού των προβλεπόμενων θέσεων για άτομα με αναπηρία από κάθε φορέα, προκειμένου να επιταχυνθεί ακολούθως και η κάλυψή τους.

Δείτε ακόμα: Κατώτατος μισθός: Πώς θα καθορίζεται από εδώ και πέρα

Οι νέες ρυθμίσεις δεν καταλαμβάνουν εκκρεμείς προκηρύξεις, ήτοι προκηρύξεις που δημοσιεύτηκαν προ της έναρξης ισχύος του παρόντος νομοσχεδίου.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)
Exit mobile version