Θερμοπρόσοψη: Πώς να κάνω μόνος μου

Αναλυτικά τα βήματα

Θερμοπρόσοψη: Πώς να κάνω μόνος μου

Η θερμοπρόσοψη αποτελεί την εφαρμογή, η οποία θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε την ενεργειακή αξία του ακινήτου μας.

Πρόκειται για μία καλή επένδυση που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τα έξοδα πετρελαίου και του ρεύματος αντίστοιχα, και ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι μας.

Η επένδυση των τοίχων του σπιτιού με θερμοπρόσοψη αποτελεί μονόδρομο για κάθε ιδιοκτήτη κατοικίας που θέλει την ορθή και αποδοτική λειτουργία της.

Οι τύποι των υλικών που παρέχονται για την θερμοπρόσοψη είναι πολλοί όπως και τα πάχη των θερμομονωτικών υλικών που μπορούμε να επιλέξουμε.

Σύμφωνα με τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) η θερμική αντίσταση των υλικών πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1, 8 (R ≥ 1,8) δηλαδή θερμομονωτικό υλικό όπως πολυστερίνη eps ή xps ή πετροβάμβακας σε πάχος μεγαλύτερο των 6 εκατοστών (6cm).

Θα πρέπει επίσης να επιλέξουμε υλικά τα οποία δεν είναι εύφλεκτα η επιρρεπή σε κρούση και υγρασία. Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά CE και ETAG για τις ιδιότητες που φέρουν.

Αρχικά, θα πρέπει να προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία όπως: μυστρί, σπάτουλες, αλφάδι, αναδευτήρι για την κόλλα, ξύστρες και τρυπάνι για τα βύσματα μηχανικής στερέωσης των μονωτικών πλακών.

Θα χρειαστείτε ακόμα ένα ρολό για εφαρμογή του χαλαζιακού ασταριού, ώστε να πετύχετε καλύτερη πρόσφυση των υλικών της θερμοπρόσοψης, πριόνι με μικρά δοντάκια για την κοπή των πλακών. Επίσης θα χρειαστεί γυαλόχαρτο ή τριβείο χειρός.

Υλικά που θα χρειαστείτε για την θερμοπρόσοψη σε τοίχο 20τμ.= Χαλαζιακό αστάρι, επισκευαστικό κονίαμα, κόλλα ινοπλισμένη 7 σακιά των 25 κιλών το καθένα, πλέγμα για θερμοπρόσοψη 160gr 50m (ένα ρολό), βύσματα θερμοπρόσοψης 8mm και στο μήκος του μονωτικού που επιλέξαμε, πλάκες σε πάχος 5 εκατ. και διαστάσεις 1,2m. x 0,60m, έτοιμος σοβάς σε πάστα 1,0mm F έγχρωμος 25kg/δοχείο (θα χρειαστούν 2 δοχεία).

Θερμοπρόσοψη: Πώς να κάνω μόνος μου

Θερμοπρόσοψη: Πώς να κάνω μόνος μου – Τα βήματα

-Ξύνουμε με την ξύστρα και τις σπάτουλες τον τοίχο, ώστε να απομακρύνουμε σαθρά υπολείμματα από την μπογιά ή και κούφια μέρη του τοίχου από την υγρασία

-Επιδιορθώνουμε τα σημεία που χρειάζεται, προκειμένου να εξομαλύνουμε την επιφάνεια για να μπορέσουν να πατήσουν οι πλάκες πολυστερίνης στη συνέχεια.

-Αναμιγνύουμε το επισκευαστικό κονίαμα με νερό και κάνουμε τις απαραίτητες επιδιορθώσεις με την χρήση μυστριού ή σπάτουλας.

-Πλένουμε την επιφάνεια που θα εφαρμόσουμε την θερμοπρόσοψη και την αφήνουμε να στεγνώσει.

-Μετά το στέγνωμα του τοίχου, φροντίζουμε για την ομαλότητα του παίρνοντας αλφαδιές. Αν χρειαστεί γεμίζουμε με επισκευαστικό προκειμένου να ισιώσουμε την επιφάνεια.

-Βάζουμε ράμματα κάθετα και οριζόντια στον τοίχο για να ευθυγραμμιστούν οι θερμομονωτικές πλάκες και να μην εξέχουν αργότερα από την περίσσεια της κόλλας.

-Έπειτα αναμιγνύουμε την κόλλα με νερό και την τοποθετούμε περιμετρικά των πλακών και στο κέντρο. Επικολλάμε μία μία τις πλάκες στον τοίχο και τις κόβουμε όπου χρειάζονται.

-Συμπληρώνουμε όλη την επιφάνεια του τοίχου με πολυστερίνη και γεμίζουμε τα κενά. Περιμετρικά θα τοποθετήσουμε τα γωνιόκρανα προκειμένου να αυξήσουμε την στατικότητα των πλακών στις γωνίες αλλά και να ευθυγραμμιστούν απόλυτα. Αν χρειαστεί θα τοποθετήσουμε και νεροσταλάκτες.

-Μετά την ξήρανση των υλικών φροντίζουμε για την μηχανική στερέωση της θερμομόνωσης με πλαστικά βύσματα 8mm και μήκους 8 εκατ.

-Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε 4 με 5 βύσματα ανά τ.μ. με την βοήθεια του τρυπανιού μας.

-Εφαρμόζουμε το χαλαζιακό αστάρι για να αυξήσουμε την πρόσφυση.

-Στοκάρουμε τα βύσματα με κόλλα και τοποθετούμε το πλέγμα θερμοπρόσοψης των 160γρ. αφού περάσουμε στρώση κόλλας στην επιφάνεια.

-Σπατουλάρουμε και εγκιβωτίζουμε το πλέγμα αφού το κόψουμε στις επιθυμητές διαστάσεις

-Μετά το στέγνωμα της κόλλας λειαίνουμε την επιφάνεια με χρήση τριβείου χειρός ή με χοντρό γυαλόχαρτο.

-Αφήνουμε την θερμοπρόσοψη να στεγνώσει πλήρως και εφαρμόζουμε τoν παστώδη σοβά με μυστρί και οδηγό. Φροντίζουμε να περάσουμε την πάστα όχι με υψηλές θερμοκρασίες γιατί θα στεγνώνει γρήγορα και θα φαίνονται ενώσεις αργότερα. Μπορούμε να εφαρμόσουμε χονδρόκοκκο η λεπτόκοκκο σοβά.

-Η τελική στρώση αποτελεί το φινίρισμα της πρόσοψης και θα πρέπει να προσέχετε τις λεπτομέρειες στο στρώσιμο του υλικού.

Δείτε ακόμα: Πώς να τρυπήσετε σωστά τον τοίχο

Πώς να κάνω θερμοπρόσοψη μόνος μου // Πώς κάνω το τελείωμα της θερμοπρόσοψης σε παράθυρα