Συντάξεις: Έρχονται τα πάνω κάτω για την εξαγορά πλασματικών χρόνων

Συντάξεις: Τι αλλάζει για την εξαγορά πλασματικών χρόνων

Συντάξεις: Έρχονται τα πάνω κάτω για την εξαγορά πλασματικών χρόνων

Νέο σύστημα εξαγοράς πλασματικών χρόνων ασφάλισης προωθεί το υπουργείο Εργασίας,  το οποίο περιλαμβάνει την κατάργηση όλων των κατηγοριών που ισχύουν σήμερα, όπως τα πλασματικά έτη στρατιωτικής θητείας, παιδιών, σπουδών, ανεργίας, κ.λπ. και την αντικατάστασή τους με ένα όριο εξαγορών 5 ετών που θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι ακόμη και όσοι δεν έχουν πλασματικά έτη για να εξαγοράσουν με το σημερινό σύστημα.

Με το νέο καθεστώς δεν θα απαιτείται από τους ασφαλισμένους και τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να αναζητούν τα πιστοποιητικά σπουδών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, για τα απολυτήρια του στρατού, για τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τέκνων, για τα κενά διαστήματα ασφάλισης, τους χρόνους ασθένειας, ανεργίας κ.λπ.

Οι ασφαλισμένοι θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν έως και 5 έτη χωρίς προϋποθέσεις, ενώ με την ισχύουσα νομοθεσία αναγνωρίζουν μέχρι και 7 έτη εφόσον αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που ορίζει η νομοθεσία.

Η 5ετία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεμελιωθεί δικαίωμα πλήρους σύνταξης, δηλαδή με 40 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας το 62 έτος.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται –όπως συμβαίνει σήμερα για τους παλαιούς ασφαλισμένους- η αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας που ήταν σε ισχύ ως το 2012.

Το νέο σύστημα αναμένεται να ψηφιστεί τους επόμενους μήνες και θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής και δεν έχουν προβεί σε αναγνωρίσεις με το παλιό σύστημα.

Σχετικά με όσους έχουν κάνει εξαγορές και περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας για να βγουν στη σύνταξη, αναμένεται να δοθεί ένα μικρό μεταβατικό διάστημα από την ψήφιση των αλλαγών, προκειμένου όσοι είναι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης να συνταξιοδοτηθούν με το προγενέστερο καθεστώς.

Τέλος, το κόστος εξαγοράς αναμένεται να παραμείνει ως έχειν.