Σοκ! Δεν φαντάζεσαι ποιο είναι το πιο βρώμικο σημείο του αυτοκινήτου!

Δεν είναι το αναμενόμενο!

τιμόνι

Όταν σκεφτόμαστε το πιο βρώμικο σημείο στο αυτοκίνητο το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι συνήθως τα εξωτερικά σημεία όπως τα λάστιχα λόγω της επαφής με το οδόστρωμα, η μηχανή, η εξάτμιση και γενικότερα οτιδήποτε από το εξωτερικό περιβάλλον.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα! Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα πιο βρώμικα σημεία και ακτικείμενα στο αυτοκίνητο βρίσκονται στο εσωτερικο του!

Πολλοί θεωρούν πως το τιμόνι, το χειρόφρενο και η οθόνη αφής είναι τα πιο βρώμικά σημεία.

Τα πιο βρώμικα σημεία του αυτοκινήτου είναι συνήθως αυτά που αγγίζουμε πιο συχνά ή εκείνα όπου συσσωρεύεται περισσότερη βρωμιά και υγρασία.

Δες εδώ πώς να αφαιρέσεις λεκέδες από ρετσίνι στο αυτοκίνητο

καμπίνα αυτοκινήτου

Μερικά από τα πιο κοινά σημεία που συγκεντρώνουν μικρόβια και βρωμιά

Τιμόνι: Το τιμόνι είναι ένα από τα πιο βρώμικα μέρη, καθώς έρχεται σε επαφή με τα χέρια μας συνεχώς. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να περιέχει περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα της τουαλέτας.

Λεβιές ταχυτήτων: Όπως το τιμόνι, έτσι και ο λεβιές ταχυτήτων αγγίζεται συχνά και συσσωρεύει βακτήρια και βρωμιά από τα χέρια.

Ζώνες ασφαλείας: Οι ζώνες ασφαλείας, ειδικά η περιοχή γύρω από την πόρπη, έρχονται σε επαφή με το σώμα και τα χέρια, καθιστώντας τις επιρρεπείς στη συσσώρευση μικροβίων.

Κουμπιά ελέγχου (π.χ., ραδιόφωνο, κλιματισμός): Τα κουμπιά και οι διακόπτες που χρησιμοποιούμε συχνά είναι σημεία συγκέντρωσης βρωμιάς και βακτηρίων, καθώς σπάνια καθαρίζονται.

Πόρτες και χειρολαβές: Οι εσωτερικές και εξωτερικές χειρολαβές των πορτών, καθώς και τα πλαϊνά των θυρών, συχνά συγκεντρώνουν μικρόβια από τα χέρια.

Πλαϊνές τσέπες και αποθηκευτικοί χώροι: Αυτοί οι χώροι συχνά ξεχνιούνται κατά τον καθαρισμό και μπορεί να συσσωρεύουν σκόνη, σκουπίδια και βακτήρια από διάφορα αντικείμενα που τοποθετούνται εκεί.

Πατάκια και μοκέτες: Εδώ συγκεντρώνονται σκόνη, βρωμιά, τρίχες, μικροοργανισμοί και αλλεργιογόνα, ειδικά εάν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο με βρώμικα παπούτσια.

Καθίσματα: Τα καθίσματα, ειδικά αν είναι από ύφασμα, μπορούν να συγκρατούν σκόνη, ιδρώτα, τρίχες και μικροοργανισμούς. Τα δερμάτινα καθίσματα μπορεί να είναι πιο εύκολο να καθαριστούν, αλλά και αυτά συσσωρεύουν βακτήρια με την πάροδο του χρόνου.

Αεραγωγοί: Οι αεραγωγοί μπορούν να συγκρατούν σκόνη και να διασπείρουν μικροοργανισμούς στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ειδικά αν δεν καθαρίζονται τακτικά.

Με βάση λοιπόν έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από διάφορους οργανισμούς, το σημείο που αγγίζεις περισσότερο μέσα στο αυτοκίνητο είναι το τιμόνι. Αυτό λοιπόν είναι πιο βρώμικό ακόμη και από το καπάκι μιας δημόσιας τουαλέτας, συγκεντρώνοντας διάφορα στελέχη βακτηρίων.

Έκπληξη:

Ωστόσο, όταν είσαι γονιός και μεταφέρεις το παιδί σου, υπάρχει κάτι που είναι πιο βρώμικό από οτιδήποτε άλλο.

Είναι αυτό που κάθεται, δηλαδή το παιδικό καθισματάκι. Αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά η επιστήμη και συγκεκριμένα το φημισμένο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Δες εδώ πώς να επιλέξεις το σωστό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

παιδικό κάθισμα

Εστία μικροβίων το παιδικό κάθισμα

Όπως συμπέραναν οι ερευνητές του πανεπιστημίου, μετά από μελέτη που πραγματοποίησαν σε 20 αυτοκίνητα που έφεραν παιδικό κάθισμα, ο «θρόνος» του παιδιού συγκεντρώνει τα πιο επικίνδυνα βακτήρια και μύκητες. Αυτό οφείλεται στα υπολείμματα φαγητού, το γάλα, τους χυμούς, τα ψίχουλα, τις βρωμιές από τα παπούτσια του και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Τα παιδιά μασουλάνε συνεχώς και είναι μόνιμα λερωμένα. Το ίδιο και το καθισματάκι τους. Όπως όμως υπάρχει ξεραμένος λεκές και υπολείμματα, συναντώνται και τα μικρόβια, τα οποία στην περίπτωση του παιδικού καθίσματος είναι περισσότερα και πιο επικίνδυνα τόσο από το καπάκι της τουαλέτας, όσο και από τιμόνι. Ουσιαστικά, αποτελεί μια εστία μικροβίων, όπως ανέφερε το τμήμα Μικροβιολογίας και Λοίμωξης του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. Για να μην αναφερθούμε και στα άλλα “ατυχήματα” που μπορούν να συμβούν στα παιδιά…

Πώς να καθαρίσετε το καθισματάκι

Όσοι έχουν παιδιά, ξέρουν πως η πλύση του καθίσματος απαιτεί χρόνο και κόπο. Τα μαξιλαράκια στο πλάι και τα μπράτσα, οι επενδύσεις και η συνήθως περίπλοκη αφαίρεση και πρόσθεσή τους, μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη για τον γονιό. Ωστόσο, πρέπει να γίνετε τακτικά.

Τα περισσότερα καθίσματα φέρουν οδηγίες από τον κατασκευαστή για το πλύσιμο. Η καλύτερη αλλά και πιο χρονοβόρα επιλογή είναι αυτή που αναφέραμε παραπάνω, αλλά χρειάζεται χρόνος. Επίσης, να έχετε κατά νου, πως πρέπει τα υφάσματα να στεγνώσουν γρήγορα ώστε να μπορέσει το παιδί να μετακινηθεί με το αυτοκίνητο, οπότε μια μέρα με αεράκι και υψηλές θερμοκρασίες είναι ιδανική. Ειδάλλως, στεγνό καθάρισμα με ειδική συσκευή.

Για το πλύσιμο χρησιμοποιείστε ειδικά υποαλλεργικά σαπούνια. Ποτέ μα ποτέ μην βάλετε υγρά με χλωρίνη, καθώς θα χαλάσει τόσο το ύφασμα, ενώ μπορεί να ερεθιστεί το δέρμα του παιδιού.

Πώς να καθαρίσω το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου; #shorts #short

Δες εδώ πώς θα καταλάβεις αν ένα αυτοκίνητο είναι τρακαρισμένο

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.