Σεξουαλική Αγωγή στα σχολεία: Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν το μάθημα οι γονείς;

Γιατί υπάρχει φόβος για το μάθημα αυτό στην κοινωνία και το σχολείο;

ΕΦΗΒΟΙ

Το θέμα της Σεξουαλικής Αγωγής στα σχολεία δεν είναι νέο. Είναι ένα θέμα που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί όλους, νέους, γονείς και εκπαιδευτικούς τα τριάντα τελευταία χρόνια.

Τη σχολική χρονιά 2021-2022 εντάχθηκε στα Προγράμματα Σπουδών των ελληνικών σχολείων το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Το μάθημα δεν είναι υποχρεωτικό και αν επιλεγεί από τους εκπαιδευτικούς τότε διδάσκεται μόλις 7 ώρες το χρόνο. Ωστόσο σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής έχει εισαχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων. Στη Γαλλία το μάθημα είναι υποχρεωτικό από το 1990.

Στη Γερμανία από το 1968. Στη Δανία, τη Φινλανδία και την Αυστρία από το 1970. Μάλιστα στη Φιλανδία διδάσκεται υποχρεωτικά από το νηπιαγωγείο. Στην Ελλάδα έρευνες έχουν δείξει ότι οι πηγές πληροφόρησης των παιδιών και των εφήβων για θέματα σεξουαλικής εκπαίδευσης είναι συνήθως το φιλικό τους περιβάλλον και προσωπικές αναζητήσεις στο Διαδίκτυο.

Το πρόβλημα ελλιπούς ενημέρωσης δεν συνδέεται μόνο με τη σεξουαλική υγεία αλλά έχει και πολλές άλλες προεκτάσεις όπως bullying, βία, κακοποίηση, ομοφοβικές αντιλήψεις.

Το ερώτημα που τίθεται µπροστά σε όλους εκπαιδευτικούς, γονείς και µαθητές είναι:
Ναι ή όχι στην εισαγωγή του µαθήµατος της Σεξουαλικής αγωγής στο οργανωμένο σχολείο;

Προτού δώσουμε µια απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα ας δούμε τι ακριβώς είναι το μάθημα αυτό.

ΕΦΗΒΟΙ

Σεξουαλική αγωγή: Τι είναι;

Το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής είναι μια εκπαιδευτική προσέγγιση που διδάσκει στους μαθητές γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα, τις σχέσεις και την υγιή συμπεριφορά. Περιλαμβάνει πληροφορίες για θέματα όπως η ανθρώπινη αναπαραγωγή, η πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), η αντισύλληψη, η σεξουαλική ταυτότητα, οι σχέσεις, η συναίνεση και τα δικαιώματα.

Τι περιλαμβάνει η σεξουαλική αγωγή;

Φυσιολογία και βιολογία: Εξηγεί πώς λειτουργούν τα ανθρώπινα σώματα, η αναπαραγωγή και η εφηβεία, ώστε οι νέοι να κατανοούν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους.

Σεξουαλικά δικαιώματα και υγεία: Καλύπτει τη σημασία της προστασίας από ΣΜΝ και της αντισύλληψης, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη των ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών και των ασθενειών.

Συναισθηματική και ψυχολογική ανάπτυξη: Εστιάζει στη διαχείριση των συναισθημάτων, των σχέσεων και της σεξουαλικής ταυτότητας, ώστε να βοηθά τους νέους να αναπτύσσουν υγιείς και σεβαστές σχέσεις.

Σεβασμός και συναίνεση: Διδάσκει τη σημασία του σεβασμού στα δικαιώματα των άλλων, τη συναίνεση και την ισότητα στις σχέσεις.

Γιατί είναι απαραίτητη η σεξουαλική αγωγή;

Πρόληψη ΣΜΝ και ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών: Η σεξουαλική αγωγή βοηθά τους νέους να κατανοήσουν τη σημασία της ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς, της χρήσης αντισυλληπτικών μεθόδων και της προστασίας από ΣΜΝ.

Υγιείς σχέσεις και συναίνεση: Οι νέοι μαθαίνουν τι σημαίνει η συναίνεση, πώς να χτίζουν υγιείς και σεβαστές σχέσεις και να αναγνωρίζουν καταστάσεις κακοποίησης ή παρενόχλησης.

Μείωση της παραπληροφόρησης: Σε έναν κόσμο με πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων, η σεξουαλική αγωγή παρέχει αξιόπιστες και επιστημονικές πληροφορίες για το σεξ και τη σεξουαλικότητα.

Υποστήριξη της ψυχολογικής υγείας: Η σεξουαλική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους που προέρχεται από άγνοια ή παρεξηγήσεις σχετικά με το σώμα και τη σεξουαλικότητα.

Αποδοχή της διαφορετικότητας: Μαθαίνει στους νέους να σέβονται τη διαφορετικότητα στις σεξουαλικές προτιμήσεις, ταυτότητες και φύλα, συμβάλλοντας στη μείωση των διακρίσεων και του εκφοβισμού.

Προβληματισμοί:

Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί, φοβούνται ότι τα προγράµµατα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, πιθανόν να ενθαρρύνουν, αντί να αποτρέπουν, την πρόωρη έναρξη των σεξουαλικών δραστηριοτήτων.
Μια πρόσφατη έρευνα όπως ασφαλώς και άλλες ανάλογες που έγιναν παλαιότερα, δεν συνηγορούν µε αυτή την άποψη. Αντίθετα τα ερευνητικά δεδοµένα συγκλίνουν στο ότι η πληροφόρηση όταν γίνεται µε το σωστό τρόπο, µειώνει τη συχνότητα του σεξ στην εφηβική ηλικία αποµακρύνοντας έτσι µετά άλλων κινδύνων, τη µετάδοση µολύνσεων λόγω σεξ και την εγκυµοσύνη.

Η έναρξη των σεξουαλικών δραστηριοτήτων νωρίς στη ζωή, στην εφηβική ή παιδική ηλικία, συνοδεύεται από σοβαρούς κινδύνους. Μεταξύ των άλλων οι µολύνσεις που µεταδίδονται λόγω σεξ και η εγκυµοσύνη στην εφηβική ηλικία.

Η πληροφόρηση και η ορθή σεξουαλική αγωγή των εφήβων µε ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή και πρόληψη ασθενειών, είναι σε θέση να καθυστερούν την έναρξη σεξουαλικών δραστηριοτήτων γεγονός που συνοδεύεται από σημαντικά ωφέλη για τη σωματική και ψυχική του υγεία.

Συμπερασματικά

Η σεξουαλική αγωγή βοηθά τους νέους να λαμβάνουν ενημερωμένες και υπεύθυνες αποφάσεις για το σώμα και τις σχέσεις τους, προωθώντας την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Η σεξουαλική αγωγή στο σχολείο Μέρος Α'

Σεξουαλική αγωγή Μέρος Β

Δείτε εδώ γιατί οι νέοι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό

 

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.