...

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να έχεις το κλιματιστικό αυτοκινήτου το καλοκαίρι

Μήπως χρησιμοποιείς λάθος το κλιματιστικό του αυτοκινήτου; Δες τι να αποφεύγεις και πώς να το διατηρήσεις σε άριστη κατάσταση.

Έξυπνες λύσεις για να μη «βράζει» το αυτοκίνητο το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από ένα δροσερό αμάξι μετά από βόλτα στον ήλιο. Το κλιματιστικό γίνεται κυριολεκτικά «σωτήρας» από τις υψηλές θερμοκρασίες και την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Αυτό που πολλοί αγνοούν όμως, είναι ότι το air condition του αυτοκινήτου δεν είναι μόνο για τις ζεστές ημέρες.

Φυσικά, η χρήση του aircondition είναι εξίσου κρίσιμη και το χειμώνα – και όχι μόνο για λόγους άνεσης. Από την αποφυγή υγρασίας μέχρι το ξεθάμπωμα των τζαμιών, η σωστή χρήση του μπορεί να κάνει τη διαφορά στην οδήγησή σου, αλλά και στη μακροχρόνια υγεία του ίδιου του συστήματος.

Όμως το καλοκαίρι είναι μπροστά και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αντιμετώπιση του καύσωνα.

Δείτε ακόμα: Καύσωνας και αυτοκίνητο: Πώς να δουλεύει σωστά το air condition σου το καλοκαίρι

Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό του αυτοκινήτου

Πολλοί δεν γνωρίζουν πως το κλιματιστικό δεν ψύχει το χώρο της καμπίνας του αυτοκινήτου, αλλά ουσιαστικά αφαιρεί τη θερμότητα από αυτόν. Αποτελείται από ένα συμπιεστή, ο οποίος ενεργοποιείται μέσω του ιμάντα κινητήρα και ο ρόλος του είναι να εκλύει το ψυκτικό μέσο (φρέον) στο σύστημα του κλιματιστικού.

Το καλοκαίρι, λοιπόν, διατηρεί το αυτοκίνητο δροσερό, αφαιρώντας την περιττή θερμότητα από την καμπίνα, και εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες σε αυτήν. Τι γίνεται όμως το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές;

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να έχεις το κλιματιστικό αυτοκινήτου το καλοκαίρι

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να έχεις το κλιματιστικό αυτοκινήτου το καλοκαίρι

Ρυθμίστε το κλιματιστικό στους 22 βαθμούς και ανάλογα με το μέγεθος της διαδρομής ανοίξτε τακτικά τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας.

Παράλληλα, κάντε χρήση της λειτουργίας της ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, για καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού.

Το παρκάρισμα σε σκιερά μέρη βοηθά, όπως επίσης και η χρήση ηλιοπροστασίας.

Δείτε ακόμα: Μην αφήνεις μπουκάλι με νερό μέσα στο αυτοκίνητο

Τι να κάνεις με το κλιματιστικό του αυτοκινήτου

Φρόντισε να αντικαθιστάς συχνά το φρέον. Αν και οι κατασκευαστές προτείνουν αλλαγή κάθε 2 χρόνια, ζήτα τη γνώμη του μηχανικού σου κατά το ετήσιο service.

Κάνε τη συντήρηση του κλιματιστικού πριν αρχίσουν οι πρώτες ζέστες του καλοκαιριού στο συνεργείο της προτίμησής σου.

Άλλαξε τα φίλτρα του κλιματιστικού του αυτοκινήτου σου ανά 15000 – 20000 χιλιόμετρα, έτσι ώστε ο αέρας να ρέει σωστά. Αν όμως οδηγάς συχνά σε αστικό περιβάλλον ή σε χωματόδρομους, τότε καλό θα ήταν η αλλαγή να πραγματοποιείται 2 φορές το χρόνο (φθινόπωρο – άνοιξη). Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύσου έναν ειδικό.

Ψέκασε κάποιο ειδικό καθαριστικό στους αεραγωγούς, για να απομακρύνεις τα επικίνδυνα βακτήρια που δημιουργούνται στην επιφάνεια.

Φρόντισε οι αεραγωγοί να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση. Αυτό σημαίνει ότι οι αεραγωγοί θα πρέπει να “δείχνουν” προς τα επάνω και όχι προς τα πρόσωπα των επιβατών.

Δείτε ακόμα: Έτσι θα καθαρίσεις το αυτοκίνητο από τη λάσπη σαν επαγγελματίας – «Μυστικά» που δεν ξέρεις!

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να έχεις το κλιματιστικό αυτοκινήτου το καλοκαίρι

Τι να μη κάνετε με το κλιματιστικό του αυτοκινήτου

Αν χρησιμοποιείτε μόνο καλοριφέρ τους χειμερινούς μήνες, μην αμελείτε να ανοίγετε μία φορά τον μήνα και το κλιματιστικό, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ξηρότητας στο εσωτερικό του.

Μην ενεργοποιείτε αμέσως το κλιματιστικό. Οδηγήστε για 1-2 λεπτά, ώστε να ζεσταθεί αρκετά ο κινητήρας και στη συνέχεια ανοίξτε το κλιματιστικό.

Μην καπνίζετε ενώ δουλεύει το κλιματιστικό. Πέρα από την άσχημη μυρωδιά, θα βουλώσουν και τα φίλτρα του συστήματος.

Δείτε ακόμα: Αν φορτίζεις το κινητό στο αυτοκίνητο, ξανασκέψου το!

Το κλιματιστικό δεν είναι πολυτέλεια – είναι εργαλείο ασφάλειας και άνεσης, είτε οδηγείς με καύσωνα είτε μέσα στην υγρασία του χειμώνα.

Η σωστή χρήση του όλο το χρόνο εξασφαλίζει καθαρό αέρα στην καμπίνα, καλύτερη ορατότητα, αλλά και λιγότερες επισκευές στο μέλλον.

Μην ξεχνάς: άνοιξέ το έστω και μία φορά το μήνα, φρόντισε τα φίλτρα και απόφυγε τις κακές συνήθειες. Το αυτοκίνητό σου – και το πορτοφόλι σου – θα σε ευγνωμονούν.

Avatar of Mike Slave
Ο Mike έχει πλούσια εμπειρία από όλους τους κλάδους των νέων τεχνολογιών, από δίκτυα μέχρι στήσιμο ιστοσελίδων και από ηλεκτρονικά μέχρι αυτοματισμούς. Έχει τη λύση σε κάθε ερώτημα τεχνικής φύσεως και θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του με τους αναγνώστες του E-Howto.