ΣΑΕΚ Απουσίες: Το όριο απουσιών που δικαιούνται οι σπουδαστές

ΣΑΕΚ: Αλλαγές στο όριο απουσιών που δικαιούνται οι σπουδαστές - Όλες οι αλλαγές στον κανονισμό

ΣΑΕΚ Απουσίες: Το όριο απουσιών που δικαιούνται οι σπουδαστές

Με βάση τις νέες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.), όπως ορίζονται στην τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. τ.Β 5452 – 30/09/2024, επήλθαν σημαντικές βελτιώσεις και αναπροσαρμογές σε διάφορα σημεία της λειτουργίας τους.

Επιπλέον, διευκολύνεται η διαδικασία εγγραφών, που πλέον μπορεί να ολοκληρωθεί έως την τελευταία ημέρα πριν την έναρξη των μαθημάτων, ενώ θεσπίζεται και η δυνατότητα προσαύξησης του αριθμού καταρτιζόμενων ανά εκπαιδευτή κατά 10% με την έγκριση της διεύθυνσης της Σ.Α.Ε.Κ. και ενημέρωση του συστήματος «ΠΗΓΑΣΟΣ».

Η διαδικασία μετεγγραφών γίνεται πιο σαφής, με συγκεκριμένες προθεσμίες και αυστηρές διαδικασίες έγκρισης από τους διευθυντές των σχολών.

Δείτε ακόμα: Στρατιωτικές σχολές: Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες

ΣΑΕΚ Απουσίες: Το όριο απουσιών που δικαιούνται οι σπουδαστές

Μεταξύ αυτών, το όριο απουσιών αυξήθηκε από 15% στο 20%, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στους καταρτιζόμενους.

Δες πως να υπολογίζεις τις απουσίες σου!

Υπολογισμός Απουσιών: Ο τύπος είναι ο εξής: Ώρες ανά εβδομάδα x 15 (που είναι οι εβδομάδες του εξαμήνου) x 20%  Για παράδειγμα, αν για ένα μάθημα έχεις μια (1) ώρα τη βδομάδα, το υπολογίζεις ως εξής: 1x15x20%, άρα 1×15= 15, 15 x 0,20= 3

Δείτε ακόμα: Χειμερινή ώρα: Πώς σχετίζεται με τα τροχαία ατυχήματα

Οι τροποποιήσεις στον Κανονισμό Λειτουργίας των ΣΑΕΚ

Τροποποίηση της υπό στοιχεία Κ5/160259/ 8-12-2021 απόφασης «Κανονισμός Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

Αποφασίστηκε η τροποποίηση των κάτωθι άρθρων του Κανονισμού Λειτουργίας των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.), ως εξής:

Α. Η παρ. 3 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Ο μέγιστος αριθμός καταρτιζόμενων ανά εκπαιδευτή καθορίζεται σε τριάντα (30) άτομα τόσο σε θεωρητικά όσο και σε μικτά μαθήματα. Ο αριθμός αυτός δύναται να προσαυξάνεται κατά 10% με απόφαση της διεύθυνσης της οικείας ΣΑΕΚ και ενημέρωση του ΠΣ ΠΗΓΑΣΟΣ. Στα εργαστηριακά μαθήματα και στο εργαστηριακό μέρος μικτών μαθημάτων, όταν ο αριθμός των καταρτιζόμενων υπερβαίνει τους δεκαπέντε (15), δύναται να τοποθετείται και δεύτερος εκπαιδευτής.».

Β. Η παρ. 6 του άρθρου 5 διαμορφώνεται ως εξής: «6. Η διαδικασία εγγραφών ολοκληρώνεται έως την τελευταία ημέρα πριν την έναρξη μαθημάτων».

Η παρ. 8 του άρθρου 5 διαμορφώνεται ως εξής: «Οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ.) καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων δύνανται να εγγράφονται στο Γ’ εξάμηνο, εφόσον πρόκειται για τίτλο σε ειδικότητα του επαγγελματικού τομέα από τον οποίο αποφοίτησαν από το ΕΠΑ.Λ. ή ισότιμη δομή δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, χωρίς δικαίωμα απαλλαγής από μαθήματα των επόμενων εξαμήνων. Οι ως άνω υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση στη Σ.Α.Ε.Κ. που επιθυμούν να φοιτήσουν, συνοδευόμενη από έγγραφο ταυτοποίησης ταυτότητας και το πτυχίο ειδικότητας, από την 1η έως την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους».

Γ. Η παρ. 1 του άρθρου 8 διαμορφώνεται ως εξής: «1. Καταρτιζόμενος που επιθυμεί μετεγγραφή σε δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, δύναται να την πραγματοποιήσει με υποβολή αίτησης στη Σ.Α.Ε.Κ. που επιθυμεί να φοιτήσει: α) για το χειμερινό εξάμηνο από την 1η έως και την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, β) για το εαρινό εξάμηνο μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων φοίτησης του χειμερινού εξαμήνου κατάρτισης και πριν την έναρξη των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετεγγραφή καταρτιζόμενου αποτελεί η λειτουργία της ειδικότητας στην οποία φοιτά ο ενδιαφερόμενος, στο αντίστοιχο εξάμηνο κατάρτισης στη Σ.Α.Ε.Κ. που επιθυμεί να μετεγγραφεί και η ύπαρξη διαθέσιμων θέσεων στο τμήμα σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 του παρόντος. Κατά την υποβολή της αίτησης μετεγγραφής ο καταρτιζόμενος επισυνάπτει το Ατομικό Δελτίου Φοίτησης (ΑΔΦ) και φωτοαντίγραφο του Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ) ή Διαβατηρίου.

Ο Διευθυντής της Σ.Α.Ε.Κ. υποδοχής οφείλει να εγκρίνει ή να απορρίψει τη μετεγγραφή εντός πέντε (5) ημερών από την υποβολή της. Οι αιτήσεις μετεγγραφής καταχωρίζονται από τη Σ.Α.Ε.Κ. υποδοχής στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κατάρτισης, ελέγχονται και ολοκληρώνονται από το Τμήμα Α’ Οργάνωσης και Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Διεύθυνσης Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ.. Στις περιπτώσεις όπου η μετεγγραφή δεν ολοκληρωθεί, ο καταρτιζόμενος συνεχίζει τη φοίτησή του στη Σ.Α.Ε.Κ.. που είναι εγγεγραμμένος».

Δ. Η παρ. 2 του άρθρου 9 διαμορφώνεται ως εξής: «2. α) Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση σε κάθε μάθημα στο οποίο ο καταρτιζόμενος σημείωσε αριθμό ωριαίων απουσιών μικρότερο ή ίσο του είκοσι τοις εκατό (20%) του συνόλου των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας του μαθήματος κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, στρογγυλοποιούμενο στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό. β) Σε κάθε άλλη περίπτωση η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής».

Ε. Στο άρθρο 26 προστίθεται παρ. 11 ως εξής: «11. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης μαθημάτων η Διοίκηση της Σ.Α.Ε.Κ. υποχρεούται να αναρτά στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα της Σ.Α.Ε.Κ. το ωρολόγιο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει τους/τις εκπαιδευτές/εκπαιδεύτριες ανά μάθημα».

mm
Η Δήμητρα Ιωαννίδη είναι ανήσυχο πνεύμα που ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως φιλόλογος, αλλά η συγγραφή ήρθε να ταράξει τα νερά, καθοδηγούμενη από τις κοινωνικές - οικολογικές ανησυχίες. Τα οικολογικά ζητήματα και η συγγραφή αποτελούν τα βασικά της ενδιαφέροντα και θα τα μοιράζεται με τους αναγνώστες του e-howto. 🐝