...

Ροφήματα που ΠΟΤΕ δεν πρέπει να βάζεις σε θερμός – Και ο λόγος δεν είναι αυτός που νομίζεις

Ο θερμός κρατά τα ροφήματα ζεστά ή δροσερά, αλλά δεν είναι για όλα. Δες ποια ροφήματα δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν σε θερμός και γιατί μπορεί να γίνει… επικίνδυνο!

Ροφήματα που ΠΟΤΕ δεν πρέπει να βάζεις σε θερμός – Και ο λόγος δεν είναι αυτός που νομίζεις

Ένας καλός θερμός μπορεί να σου σώσει τη μέρα – κρατά τον καφέ σου ζεστό ή το νερό σου παγωμένο για ώρες. Όμως δεν είναι όλα τα ροφήματα κατάλληλα για θερμός.

Και σε κάποιες περιπτώσεις, η χρήση του μπορεί να επηρεάσει τη γεύση, την υγεία ή ακόμα και την ασφάλειά σου.

Ας δούμε ποια ροφήματα πρέπει να μείνουν μακριά από το θερμός σου – και γιατί.

Δείτε ακόμα: Πώς να διώξετε τα βακτήρια από το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού

Ροφήματα που ΠΟΤΕ δεν πρέπει να βάζεις σε θερμός – Και ο λόγος δεν είναι αυτός που νομίζεις

1. Γαλακτοκομικά (γάλα, καπουτσίνο, latte)

Το γάλα αλλοιώνεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, και στον θερμός μπορεί να κρατηθεί για ώρες σε “επικίνδυνη” θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα; Μικροβιακή ανάπτυξη και αλλοίωση γεύσης.

➡️ Κίνδυνος: τροφική δηλητηρίαση

Ροφήματα που ΠΟΤΕ δεν πρέπει να βάζεις σε θερμός – Και ο λόγος δεν είναι αυτός που νομίζεις

2. Φρεσκοστυμμένοι χυμοί

Οι φυσικοί χυμοί (ειδικά εσπεριδοειδών) περιέχουν οξέα που μπορούν να αντιδράσουν με το μεταλλικό εσωτερικό του θερμός (αν δεν είναι υψηλής ποιότητας ή έχει φθορές).

➡️ Αποτέλεσμα: μεταλλική γεύση, πιθανή φθορά του θερμός και οξείδωση

3. Ανθρακούχα ποτά (π.χ. αναψυκτικά, σόδα)

Το διοξείδιο του άνθρακα που κάνει τα ποτά ανθρακούχα αυξάνει την πίεση μέσα στον θερμός. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαρροή, σπάσιμο ή ακόμα και έκρηξη, ειδικά αν είναι καλά σφραγισμένος.

➡️ Κίνδυνος: πίεση & ασφάλεια

4. Ροφήματα με πάγο για πολλές ώρες

Ο πάγος μπορεί να λιώσει, αλλά σε κάποια θερμός δημιουργείται υγρασία ή αλλοίωση στη μόνωση, ενώ το νερό που προκύπτει δεν παραμένει αποστειρωμένο για πολύ. Αν μιλάμε για νερό βρύσης, μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια.

➡️ Κίνδυνος: μικροβιακή ανάπτυξη αν μείνει πολλές ώρες

5. Τσάι με αιθέρια έλαια ή βότανα με υψηλή οξύτητα

Βότανα όπως μέντα, λεμονόχορτο ή αιθέρια έλαια (π.χ. λεμονιού) μπορεί να προκαλέσουν χημικές αντιδράσεις με το εσωτερικό υλικό του θερμός, ειδικά αν είναι φθηνός ή δεν είναι από ανοξείδωτο ατσάλι υψηλής ποιότητας.

➡️ Αποτέλεσμα: περίεργη γεύση, πιθανή υποβάθμιση υλικού

Δείτε ακόμα: Πώς να κρατήσεις τα φαγητά σου δροσερά στην παραλία όλη μέρα

Ροφήματα που ΠΟΤΕ δεν πρέπει να βάζεις σε θερμός – Και ο λόγος δεν είναι αυτός που νομίζεις

Τι να προτιμάς για τον θερμός σου:

Καθαρό νερό (κρύο ή ζεστό)

Μαύρος καφές ή φίλτρου (χωρίς γάλα)

Μαύρο ή πράσινο τσάι (χωρίς όξινα πρόσθετα)

Ζωμοί (αν καταναλωθούν σύντομα)

Smoothies χωρίς γαλακτοκομικά (για λίγες ώρες μόνο)

Δείτε ακόμα: Μην αφήνεις μπουκάλι με νερό μέσα στο αυτοκίνητο

Όσο καλός και να είναι ο θερμός σου, δεν είναι μαγικός. Χρησιμοποίησέ τον έξυπνα και με τα σωστά ροφήματα, για να απολαμβάνεις ασφάλεια, γεύση και διάρκεια.

Κράτα τα γαλακτοκομικά στο ψυγείο και τα αναψυκτικά στο κουτάκι τους – ο θερμός δεν τα αγαπάει!

mm
Η Δήμητρα Ιωαννίδη είναι ανήσυχο πνεύμα που ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως φιλόλογος, αλλά η συγγραφή ήρθε να ταράξει τα νερά, καθοδηγούμενη από τις κοινωνικές - οικολογικές ανησυχίες. Τα οικολογικά ζητήματα και η συγγραφή αποτελούν τα βασικά της ενδιαφέροντα και θα τα μοιράζεται με τους αναγνώστες του e-howto. 🐝