Πότε και πώς μαζεύουμε τις ελιές;

Υπάρχει κατάλληλη εποχή;

Πότε και πώς μαζεύουμε τις ελιές;

Η ελιά, αυτό το αρχαίο δέντρο που αποτελεί σύμβολο υγείας και ευεξίας, έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της Ελλάδος. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καλλιεργούμενα δέντρα σε πολλές περιοχές του κόσμου και το μάζεμα των ελιών αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά γεωργικά επαγγέλματα.

Πότε συλλέγουμε τις ελιές;

Η κατάλληλη εποχή και το χρονικό σημείο για το πότε μαζεύουμε ελιές είναι ένα καίριο στοιχείο για την ποιότητα του λαδιού.

Σε γενικές γραμμές, το μάζεμα της ελιάς συμβαίνει κατά τους μήνες του φθινοπώρου, από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου, ανάλογα με την περιοχή. Η ακριβής εποχή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όμως ο μεγάλος όγκος μαζεύεται στην Ελλάδα τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη.

Οι παραδοσιακές γνώσεις και η εμπειρία των γεωργών, σε συνδυασμό με τις τοπικές συνθήκες, καθορίζουν τον κατάλληλο χρόνο για το μάζεμα της ελιάς.

Το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής επηρεάζουν την εποχή του μαζέματος. Στις περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες το μάζεμα γίνεται λίγο αργότερα από ό,τι σε περιοχές με ήπιο χειμώνα.

Παράλληλα, διάφορες ποικιλίες ελιάς ωριμάζουν σε διάφορους χρόνους.

Αν ο σκοπός είναι να παραχθεί ελαιολάδο, η συλλογή μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα όταν ο καρπός είναι ακόμη πράσινος και υγρός.

Αν ο σκοπός είναι η κατανάλωση της ελιάς, το μάζεμα μπορεί να γίνει όταν ο καρπός έχει ωριμάσει πλήρως και έχει αποκτήσει τη βέλτιστη γεύση.

Η ελιά είναι ευαίσθητη στην ξηρασία, οπότε είναι σημαντικό να μην παραμελούμε τη διατήρηση της υγρασίας, ιδίως κατά τη μεταφορά προς το ελαιοτριβείο.

Μετά το μάζεμα, οι ελιές πρέπει να αποθηκευτούν σε δροσερό και σκιερό μέρος για να διατηρηθούν φρέσκες μέχρι την επεξεργασία τους.

Δείτε ακόμα: Ελαιόλαδο: Πώς να ελέγξετε αν είναι πράγματι έξτρα παρθένο

Ποια εργαλεία χρειάζονται;

Η συλλογή των ελιών μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως το χειροκίνητο μάζεμα, το κοπάνισμα με μακριές ράβδους ή ακόμη και τη χρήση μηχανοκίνητων συλλεκτών.

Η συγκομιδή της ελιάς είναι μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες στην παραγωγή ελαιολάδου και ελιών. Και, όπως κάθε γεωργική δραστηριότητα, απαιτεί τη χρήση κατάλληλων μέσων συγκομιδής προκειμένου να εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η πιο παραδοσιακή μέθοδος, όπου η συγκέντρωση του καρπού γίνεται με τα χέρια. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την προσεκτική επιλογή των ελιών, αλλά είναι πολύ χρονοβόρα και απαιτεί πολλή εργατική δύναμη.

Από την άλλη πλευρά, οι ηλεκτρικοί συλλέκτες είναι μηχανές που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των ελιών από τα δέντρα με τη βοήθεια κλαδέματος ή δόνησης. Είναι αποτελεσματικές και ταχείες μηχανές, αλλά πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή για να μην προκαλέσουν ζημιά στον καρπό.

Δείτε ακόμα: Ελαιόλαδο: Πώς θα κυμανθεί η τιμή το 2025

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet
Exit mobile version