...

Πότε γιορτάζει η Δανάη το 2025

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Δανάη ήταν μοναχοκόρη του βασιλιά του Άργους Ακρίσιου

Δευτέρα του Πάσχα 2025: Είναι αργία;

Δεν υπάρχει γιορτή της Δανάης με την έννοια της Αγίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όμως το όνομα το έχουμε εισάγει σαν ομόριζο με το όνομα του Δαν που ήταν Πατριάρχης και η γιορτή του εορτάζεται την Κυριακή των Προπατόρων.

Κατά την ελληνική μυθολογία, η Δανάη ήταν μοναχοκόρη του Ακρισίου, βασιλιά του Άργους, και της Ευρυδίκης, κόρης του Λακεδαίμονα. Ήταν η μητέρα του ημίθεου ήρωα Περσέα.

Πότε γιορτάζει η Δανάη το 2025

Η Δανάη γιορτάζει στις 16 Ιανουαρίου που φέτος πέφτει ημέρα Πέμπτη. Ωστόσο, το όνομα της γιορτάζεται και στις 17 Δεκεμβρίου, δηλαδή των Προπατόρων, Δανιήλ του Προφήτου και των Αγίων τριών παίδων, Αγίου Διονυσίου αρχιεπισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού, Μάρτυρος Ιάκχου του Τριγληνού.

Δείτε ακόμα: Αγίου Αθανασίου 2025: Πότε γιορτάζει ο Θανάσης

Πότε γιορτάζει η Δανάη το 2025

Η Δανάη στη μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο βασιλιάς Ακρίσιος είχε λάβει ένα χρησμό, σύμφωνα με τον οποίο θα τον σκότωνε ο εγγονός του. Γι’ αυτό, αποφάσισε να κλειδώσει τη Δανάη μαζί με την τροφό της σε μια υπόγεια φυλακή της οποίας οι τοίχοι είχαν επενδυθεί με μεταλλικές πλάκες.

Τη Δανάη, όμως, ερωτεύθηκε ο Δίας, που μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή και έτσι εισχώρησε, από μία χαραμάδα, στη φυλακή της. Από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο Περσέας.

Ο Ακρίσιος, όταν κάποτε άκουσε το κλάμα του παιδιού και έμαθε για τη γέννηση του εγγονού του, σκότωσε την τροφό και κλειδώνοντας τη Δανάη και τον μικρό Περσέα σε ένα μπαούλο, τους έριξε στη θάλασσα.

Το μπαούλο ξεβράστηκε στη Σέριφο, όπου και το μάζεψε ο ψαράς Δίκτυς και το μετέφερε στον αδελφό του, τον βασιλιά Πολυδέκτη, σώζοντας έτσι τη ζωή μητέρας και γιου. Κατά τον Φερεκύδη, ο Πολυδέκτης τους περιποιούνταν σα να ήταν συγγενείς του. Δίπλα στον Δίκτυ ο Περσέας ενηλικιώθηκε.

Όμως ο Πολυδέκτης τελικά αγάπησε τη Δανάη, χωρίς να λαμβάνει όμως ανταπόκριση. Θεωρώντας τον Περσέα, εμπόδιο τού ανέθεσε τον φόνο της θνητής Γοργόνας, Μέδουσας, βέβαιος ότι θα σκοτωνόταν.

Ο Περσέας όμως, λαμβάνοντας βοήθεια από τους θεούς, γύρισε θριαμβευτής, αποκεφαλίζοντας τη Μέδουσα και παίρνοντας το κεφάλι της μαζί του, σε ένα σάκο. Ωστόσο, βρήκε τη μητέρα του ικέτιδα σε ναό, μαζί με τον Δίκτυ, καταδιωκόμενους από τον Πολυδέκτη.

Δείτε ακόμα: Αγίου Γρηγορίου 2025: Πότε γιορτάζει ο Γρηγόρης