Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, είτε πρόκειται για ωμό είτε μαγειρεμένο κρέας, δεν πρέπει να ξεπαγώνουν ποτέ πάνω στον πάγκο της κουζίνας και σίγουρα δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από περίπου 2 ώρες.
Κι αυτό διότι τα βακτήρια που υπήρχαν πριν από την ψύξη είναι σε θέση να πολλαπλασιαστούν κατά την απόψυξη. Παράλληλα, όμως, αν κάποια τροφή δεν ξεπαγώσει σωστά, τότε δεν θα μαγειρευτεί και ομοιόμορφα, περιέχοντας πιθανώς επιβλαβή για την υγεία βακτήρια.
Κοτόπουλο: Οι σωστοί τρόποι ξεπαγώματος
Φούρνος μικροκυμάτων
Γρήγορος και εύκολος, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την απόψυξη του κοτόπουλου. Το αποψύχουμε στην αντίστοιχη ρύθμιση και προσέχουμε πολύ να μην το αφήσουμε για περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, καθώς αν αρχίσει να μαγειρεύεται, τότε δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Το ιδανικό είναι να το ξεπαγώνουμε για περίπου 1 λεπτό τη φορά (ανάλογα και με το μέγεθος), ελέγχοντας την κατάστασή του έπειτα από κάθε λεπτό. Το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως μετά την απόψυξή του στον φούρνο μικροκυμάτων.
Ψυγείο
Μια άλλη ασφαλής μέθοδος απόψυξης είναι μέσα στο ψυγείο. Μια μέθοδος χρονοβόρα, καθώς θα χρειαστούν αρκετές ώρες, προκειμένου να ξεπαγώσει ομοιόμορφα από τη στιγμή που θα βγει από την κατάψυξη και θα μπει στη συντήρηση.
Ιδανικό είναι να να μένει όλο το βράδυ στο ψυγείο. Με αυτή τη μέθοδο, το κοτόπουλο μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για 24 ώρες πριν το μαγείρεμά του.
Κρύο νερό
Τρίτος καλός τρόπος ξεπαγώματος είναι το κρύο νερό (με μία επισήμανση όμως!). Το κοτόπουλο θα πρέπει να μπαίνει υποχρεωτικά σε σακούλα φαγητού που σφραγίζει, ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό.
Βάζουμε κατόπιν το κοτόπουλο σε ένα πολύ μεγάλο μπολ με κρύο νερό βρύσης και προσέχουμε να ανανεώνουμε το νερό ανά μισάωρο. Αν ζεσταθεί το νερό, τότε δεν είναι ασφαλές για απόψυξη, καθώς ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.
Ένα κοτόπουλο περίπου μισού κιλού θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα για να ξεπαγώσει σωστά, ενώ πάντα πρέπει να ελέγχουμε την κατάστασή του. Κι εδώ απαιτείται κατευθείαν μαγείρεμα μετά την απόψυξη.
Είναι γρηγορότερος τρόπος από την απόψυξη στο ψυγείο, απαιτεί όμως περισσότερη προσοχή.
Κοτόπουλο: Το ολέθριο λάθος
Αρκετοί άνθρωποι συνηθίζουν να ξεπαγώνουν το κοτόπουλο μέσα σε ζεστό νερό, ώστε να εξοικονομήσουν χρόνο. Μια πρακτική που δεν είναι καθόλου σωστή, όπως άλλωστε και ο τρόπος απόψυξης σε θερμοκρασία δωματίου, αφού ο κίνδυνος για βακτήρια είναι αυξημένος από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται.
Μαγείρεμα χωρίς ξεπάγωμα
Είναι ασφαλές να μαγειρεύουμε κατεψυγμένες τροφές χωρίς απόψυξη, όμως έτσι το μαγείρεμα θα χρειαστεί 50% περισσότερο χρόνο από τον προτεινόμενο.
Πώς ελέγχουμε αν έχει ξεπαγώσει ομοιόμορφα
Κάνουμε μια μικρή σχισμή στο πιο παχύ μέρος στο στήθος ή το μπούτι και βυθίζουμε μέσα το δάχτυλό μας. Η σάρκα πρέπει να είναι μαλακή και να μην περιέχει υπολείμματα πάγου.
Ιδανικό είναι μάλιστα να κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια ή μερίδες πριν το βάλουμε στην κατάψυξη.