Πώς θα «κόψετε» το αλάτι

Τρόποι να περιορίσετε το αλάτι

Περιεχόμενα

Όλοι συνηθίζουμε να βάζουμε έξτρα αλάτι στις τηγανητές μας πατάτες. Όμως, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει ενοχοποιηθεί από πολλές έρευνες για διάφορα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, για τους περισσότερους δεν είναι καθόλου εύκολο να πουν όχι στο αλάτι, ενώ πολλές φορές δεν γνωρίζουμε καν πόση ποσότητα καταναλώνουμε

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού είναι μια κοινή συμβουλή για άτομα με καρδιακά νοσήματα και υψηλή πίεση.

Βέβαια, το χλωριούχο νάτριο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας, αφού συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες, όμως η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει πολλές παθήσεις. Η υπέρμετρη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα η καρδιά να αναγκάζεται να λειτουργεί σε πολύ υψηλότερη ένταση από το κανονικό.

Η συνιστώμενη πρόσληψη για υγιή άτομα είναι 2.300 mg ημερησίως. Ωστόσο για ενήλικες που αντιμετωπίζουν ζητήματα υπέρτασης, το ημερήσιο όριο περιορίζεται στα 1.500 mg και ιδανικά στα 1.000 mg.

Παρότι η μείωση του αλατιού στο φαγητό μοιάζει με απλή διαδικασία, εντούτοις ο περιορισμός του αποτελεί πρόκληση.

Γιατί δυσκολεύεστε να «κόψετε» το αλάτι

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την περιεκτικότητα νατρίου στα τρόφιμα ή υποτιμούν την κατανάλωσή του στην καθημερινότητά τους. Στην περίπτωση που δεν ελέγχουν τις διατροφικές ετικέτες και δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην περιεκτικότητα κάθε τροφίμου σε αλάτι, ενδέχεται να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες χωρίς να το αντιλαμβάνονται.

Επίσης, το αλάτι δεν αποκαλύπτεται πάντα από τη γεύση. Φαγητά που το περιέχουν δεν είναι απαραίτητα αλμυρά, ωστόσο η απουσία του τα καθιστά λιγότερο νόστιμα.

Και αν στα εστιατόρια είναι δύσκολο να το ελέγξεις, το σπίτι είναι ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και η διαχείριση κατανάλωσης αλατιού γίνεται σαφώς ευκολότερη. Ως εκ τούτου, όταν αναγκαζόμαστε να τρώμε πιο συχνά «απέξω», ενδεχομένως να καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε.

Δείτε ακόμα: Πως με αυτούς τους 6 τρόπους ξεφλουδίζω εύκολα τα αυγά

Τρόποι για να «κόψετε» το αλάτι

Η πρόκληση του περιορισμού του αλατιού είναι μεγάλη, ωστόσο δεν είναι αδύνατη:

-Αποφύγετε συσκευασμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα, καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να επιλέξετε ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

-Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων. Αν θέλετε οπωσδήποτε να αγοράσετε ένα συσκευασμένο τρόφιμο, ρίξτε μια ματιά στα συστατικά του και αναζητήστε την περιεκτικότητα αλατιού.

-Προσοχή στις διαφορετικές διατυπώσεις για το νάτριο. Το αλάτι μπορεί για παράδειγμα να αναφέρεται και ως γλουταμινικό μονονάτριο, γουανυλικό δινάτριο ή ινοσινικό δινάτριο.

-Χρησιμοποιήστε άλλα καρυκεύματα. Τα πιάτα σας θα έχουν γευστικό αποτέλεσμα και με τη χρήση χυμών εσπεριδοειδών (λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι), σκόνη σκόρδου, ρίγανη, βασιλικό και άλλα πολλά.

-Αν τρώτε συχνά εκτός σπιτιού, ζητήστε να σας βάζουν τις σάλτσες και τα dressings ξεχωριστά, αποφύγετε τα τηγανιτά, προτιμώντας τα ψητά ή γεύματα στον ατμό, και ζητήστε να μην βάζουν πρόσθετο αλάτι στα πιάτα σας.

Exit mobile version