...

Πώς θα «κλειδώνει» το ΑΦΜ για φοροδιαφυγή

Φοροδιαφυγή: Έρχεται νομοθετική διάταξη για το «κλείδωμα» του ΑΦΜ

Πώς θα «κλειδώνει» το ΑΦΜ για φοροδιαφυγή

Το υπουργείο Οικονομικών -έχοντας ως οδηγό την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- αναμένεται σύντομα να φέρει στη Βουλή νομοθετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει νέους όρους απενεργοποίησης του ΑΦΜ σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και άλλων σοβαρών φορολογικών παραβάσεων.

Με γνώμονα την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το ισχύον πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο θέλει να διαμορφώσει ένα πιο σαφές και συνάμα αυστηρό «καθεστώς» για την απενεργοποίηση ΑΦΜ σε περιπτώσεις λαθρεμπορίου, ψευδών δηλώσεων, παραποίηση στοιχείων και φοροδιαφυγής.

Ο στόχος είναι διπλός: από τη μία πλευρά να τιμωρούνται παραδειγματικά -με το κλείσιμο του ΑΦΜ- οι παραβάτες και από την άλλη να αποφεύγονται υπερβολές, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των φορολογουμένων.

Δείτε ακόμα: Πώς να ρυθμίσετε τα χρέη σε εφορία, τράπεζες και ταμεία

Πώς θα «κλειδώνει» το ΑΦΜ για φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εξετάζονται τροποποιήσεις στο καθεστώς παροχής χρηματικών εγγυήσεων για την επανενεργοποίηση του ΑΦΜ σε πρόσωπα που έχουν πτωχεύσει ή καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο η αναστολή χρήσης του ΑΦΜ διαρκεί ανάλογα με την περίπτωση από 3 έως 5 χρόνια, εκτός από τις υποθέσεις λαθρεμπορίας για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη που μπορεί να διαρκέσει μέχρι την παραπομπή στο ακροατήριο.

Ωστόσο ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αφαίρεση του ΑΦΜ του.

Πώς θα «κλειδώνει» το ΑΦΜ για φοροδιαφυγή

Επίσης, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, η απενεργοποίηση του ΑΦΜ διενεργείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

-Αν ο φορολογούμενος έχει πτωχεύσει

-Αν ο φορολογούμενος έχει περιέλθει σε κατάσταση αφερεγγυότητας

-Αν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα,

-Αν υφίστανται στοιχεία, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος διαπράττει φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία ή νοθεία προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης,

-Αν ο φορολογούμενος παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών,

-Αν έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτηση του ΑΦΜ.

-Αν διαπιστωθεί πως έχει γραφτεί στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.

Δείτε ακόμα: Πώς βλέπω τα χρέη μου στην εφορία;

mm
Ο Τάσος γεννήθηκε στην Καλαμάτα και από μικρός είχε αδυναμία στα αθλητικά. Ήθελε να γίνει αθλητικογράφος, αλλά εν τέλει τον κέρδισαν τα οικονομικά. Θα μοιράζετε με τους αναγνώστες του e-howto τις σκέψεις του και τις ιδέες του για το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τα άλλα αθλήματα.