Πώς θα φτιάξεις κάστανα με 3 εύκολους τρόπους – Το μυστικό για να ξεφλουδίζονται εύκολα

Πώς θα φτιάξεις κάστανα με 3 εύκολους τρόπους – Το μυστικό για να ξεφλουδίζονται εύκολα

Τα κάστανα είναι από τα πιο αγαπημένα υλικά του φθινοπώρου και του χειμώνα. Θρεπτικά, χορταστικά και γεμάτα γεύση, τρώγονται σκέτα σαν σνακ, μπαίνουν σε αλμυρές και γλυκές συνταγές και δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Ακόμα κι αν δεν έχεις τζάκι, μπορείς να απολαύσεις τέλεια ψημένα κάστανα στο σπίτι σου. Παρακάτω θα δεις τρεις δοκιμασμένους τρόπους για να τα φτιάξεις, αλλά και το μυστικό για να ξεφλουδίζονται εύκολα, χωρίς να παιδεύεσαι.

Όλα ξεκινούν από τη σωστή προετοιμασία

Πριν από οποιαδήποτε μέθοδο ψησίματος ή βρασίματος, η προετοιμασία κάνει τη μισή δουλειά:

  1. Πλύσιμο: Ξέπλυνε καλά τα κάστανα κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγουν χώμα και σκόνες.
  2. Χάραγμα: Με ένα κοφτερό μαχαίρι χάραξε κάθε κάστανο
    σταυρωτά από την πλευρά της «κούρμπας».
    Μη μείνεις σε μία απλή χαρακιά: ο σταυρός βοηθά να ανοίξει καλύτερα το τσόφλι και αργότερα να καθαριστούν πολύ πιο εύκολα.

Το χάραγμα είναι απαραίτητο – όχι μόνο για να καθαρίζονται εύκολα, αλλά και για να μην «σκάσουν» τα κάστανα μέσα στον φούρνο ή την κατσαρόλα.

Πώς θα φτιάξεις κάστανα με 3 εύκολους τρόπους – Το μυστικό για να ξεφλουδίζονται εύκολα

Το μυστικό για να ξεφλουδίζονται εύκολα τα κάστανα

Το μεγαλύτερο παράπονο με τα κάστανα είναι ότι καθαρίζονται δύσκολα.
Υπάρχει όμως ένα απλό κόλπο που κάνει τη διαφορά:

  1. Αμέσως μόλις βγουν τα κάστανα από τον φούρνο ή την κατσαρόλα, τύλιξέ τα σε μια καθαρή, χοντρή πετσέτα.
  2. Άφησέ τα σκεπασμένα για 5–10 λεπτά. Ο αχνός που εγκλωβίζεται μαλακώνει το κέλυφος και την εσωτερική φλούδα.
  3. Ξεφλούδισέ τα όσο είναι ακόμα ζεστά – όχι καυτά, αλλά σίγουρα όχι κρύα. Τότε καθαρίζουν πιο εύκολα και βγαίνει μαζί και η λεπτή φλούδα.

Αν θες να τα χρησιμοποιήσεις αργότερα σε συνταγή, μπορείς να τα καθαρίσεις όλα και να τα φυλάξεις σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 2–3 ημέρες.

Τρόπος 1: Ψήσιμο κάστανων στον φούρνο (κλασική μέθοδος)

Ο πιο κλασικός τρόπος μοιάζει πολύ με τα κάστανα του καστανά στον δρόμο.

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180–200°C στον αέρα.
  2. Τοποθέτησε τα χαραγμένα κάστανα σε ταψί ή σε μαντεμένιο σκεύος, με την χαραγμένη πλευρά προς τα πάνω.
  3. Ψήσε για 20–30 λεπτά, μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και να μαλακώσει η σάρκα.
  4. Βάλε τα κάστανα σε μια πετσέτα, σκέπασέ τα για λίγα λεπτά και μετά καθάρισέ τα.

Αν τα θες πιο καπνιστά, μπορείς τα τελευταία 5 λεπτά να ανεβάσεις λίγο τη θερμοκρασία ή να χρησιμοποιήσεις πρόγραμμα γκριλ, προσέχοντας να μην καούν.

Τρόπος 2: Ψήσιμο κάστανων στο φούρνο μικροκυμάτων (έτοιμα σε 5 λεπτά)

Αν βιάζεσαι ή θες μια μικρή ποσότητα για σνακ, ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μεγάλη λύση.

  1. Βάλε τα χαραγμένα κάστανα σε πυρίμαχο σκεύος, κατάλληλο για μικροκύματα.
  2. Πρόσθεσε 2–3 κ.σ. νερό στο σκεύος για να δημιουργηθεί ατμός.
  3. Ζέστανε στα μικροκύματα στα 800W για περίπου 5 λεπτά.
  4. Έλεγξε αν έχουν ανοίξει όλα. Όσα παραμένουν κλειστά, ζέστασέ τα για 1–2 λεπτά ακόμη.
  5. Τύλιξέ τα σε πετσέτα και καθάρισέ τα όσο είναι ζεστά.

Ο τρόπος αυτός δεν δίνει τόσο «ψημένη» γεύση όσο ο φούρνος, αλλά είναι ιδανικός όταν θες κάτι γρήγορο και χωρίς καθόλου φασαρία.

Τρόπος 3: Βράσιμο κάστανων στην κατσαρόλα

Το βράσιμο είναι ιδανικό όταν θέλεις τα κάστανα για μαγείρεμα ή ζαχαροπλαστική – για γέμιση γαλοπούλας, για πιλάφι, για σούπες ή για πουρέ κάστανου.

  1. Γέμισε μια κατσαρόλα με νερό και βάλε τη στη φωτιά μέχρι να βράσει.
  2. Ρίξε μέσα τα χαραγμένα κάστανα.
  3. Βράσε για 20–30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλεις.
  4. Αν προορίζονται για αλμυρή συνταγή, μπορείς να
    αλατίσεις ελαφρά το νερό και να προσθέσεις
    1 φύλλο δάφνης για άρωμα.
  5. Σούρωσε τα κάστανα, τύλιξέ τα σε πετσέτα και καθάρισέ τα όσο είναι ακόμη ζεστά.

Βρασμένα κάστανα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αμέσως ή να τα φυλάξεις στο ψυγείο για 2–3 ημέρες, ώστε να τα προσθέσεις σε άλλη συνταγή.

Ιδέες για να χρησιμοποιήσεις τα κάστανα στην κουζίνα

Τα κάστανα είναι απίστευτα ευέλικτα. Ταιριάζουν τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές:

  • Ως σνακ, σκέτα ή με λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Σε γεμιστή γαλοπούλα ή κοτόπουλο, μαζί με ρύζι και αποξηραμένα φρούτα.
  • Σε πιλάφια και ριζότα, για πιο χειμερινή γεύση.
  • Σε σούπες βελουτέ, σε συνδυασμό με κολοκύθα ή πράσο.
  • Ως πουρές κάστανου, συνοδευτικό για κρέας ή βάση για γλυκά.
  • Σε γλυκά όπως κέικ, τάρτες, σοκολατάκια και κρέμες.

Από το ψωμί με καστανάλευρο στη βόρεια Ιταλία μέχρι τα γαλλικά γλυκά με κρέμα κάστανου, το κάστανο έχει κερδίσει τη θέση του σε πολλές κουζίνες του κόσμου – και μπορεί εύκολα να γίνει πρωταγωνιστής και στη δική σου.

Με τη σωστή προετοιμασία, το μικρό μυστικό του ατμού και έναν από τους τρεις τρόπους μαγειρέματος, τα κάστανα γίνονται κάθε φορά τέλεια και καθαρίζονται χωρίς κόπο.

Δοκίμασε τη μέθοδο που σου ταιριάζει και βάλε αυτή τη θρεπτική λιχουδιά πιο συχνά στο καθημερινό σου τραπέζι.

Κατερινά Σκλάβου
Η Kate Sklavou είναι Συντάκτρια Ευεξίας στο E-HowTo.gr, με ιδιαίτερο πάθος και εμπειρία στον χώρο της γυμναστικής και της ισορροπημένης διατροφής.Εξειδίκευση & Εμπειρία:Γράφει για διατροφή, άσκηση και ευεξία, μετατρέποντας την πρακτική της εμπειρία σε απλά, ασφαλή βήματα: ισορροπημένα γεύματα, γρήγορες προπονήσεις στο σπίτι, έξυπνες συνήθειες για ενέργεια και καλή διάθεση.Παράλληλα, καλύπτει θέματα ομορφιάς, μόδας και στυλ (Lifestyle).Μεθοδολογία & Trust (Πολιτική Ασφάλειας):Επειδή καλύπτει θέματα Υγείας (Διατροφή), δουλεύει με αυστηρή τεκμηρίωση από έγκυρες πηγές (π.χ. WHO/EFSA, ACSM, PubMed) και αποφεύγει υπερβολικές υποσχέσεις. Ό,τι προτείνει είναι ρεαλιστικό, ασφαλές και ξεκάθαρο.