Πώς θα χάσεις κιλά σε λίγες εβδομάδες τρώγοντας αυτό το δημητριακό

Πώς να χάσετε κιλά σε λίγες εβδομάδες τρώγοντας αυτό το δημητριακό που λειτουργεί ως φυσικό «Ozembic»

Περιεχόμενα

Μια νέα μελέτη σε ποντίκια αποκαλύπτει ότι οι β-γλυκάνες, ένα είδος φυτικών ινών, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συγκεκριμένες φυτικές ίνες διεγείρουν την παραγωγή φυσικών ορμονών όπως το GLP-1, που δρα παρόμοια με το Ozempic.

Απώλεια βάρους σε 18 εβδομάδες

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης διαπίστωσαν ότι οι β-γλυκάνες μπορούν να μειώσουν το λίπος σε διάστημα 18 εβδομάδων, καθώς είναι διαλυτές και αφομοιώνονται από το μικροβίωμα του εντέρου.

Η μελέτη εξέτασε επίσης άλλες φυτικές ίνες, όπως η δεξτρίνη σίτου, οι πηκτίνες, το ανθεκτικό άμυλο και η κυτταρίνη, που δεν φάνηκε να έχουν σημαντική επίδραση στο βάρος, αν και ωφελούν το εντερικό μικροβίωμα.

Το ζήτημα με τις διάφορες φυτικές ίνες

Ο ερευνητής Φρανκ Ντούκα εξηγεί ότι, ενώ γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών, είναι δύσκολο να καθοριστεί ποιο είδος είναι το πιο αποτελεσματικό για τη ρύθμιση του σακχάρου και την απώλεια βάρους. Η ομάδα στόχευσε να προσδιορίσει το είδος των φυτικών ινών που μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τους καταναλωτές και τη βιομηχανία.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τα εντερικά βακτήρια, ωστόσο, μόνο το 5% των ανθρώπων καταναλώνουν τα 25-30 γραμμάρια ημερησίως που συστήνονται. Κάποιες, όπως οι β-γλυκάνες της βρώμης και η δεξτρίνη σίτου, είναι υδατοδιαλυτές και εύκολα αφομοιώσιμες από τα βακτήρια, ενώ άλλες, όπως η κυτταρίνη και το ανθεκτικό άμυλο, διέρχονται από τον οργανισμό χωρίς μεταβολές.

Δείτε εδώ Μία κουταλιά από το «χρυσό υγρό» θωρακίζει την καρδιά

Η ευεργετική δράση των βακτηρίων Eubacterium

Η έρευνα έδειξε ότι μόνο οι β-γλυκάνες αυξάνουν τον πληθυσμό του βακτηρίου Eubacterium στο έντερο, το οποίο έχει συνδεθεί με απώλεια βάρους. Τα ποντίκια που κατανάλωναν β-γλυκάνες βρώμης εμφάνισαν μειωμένο βάρος και λίπος συγκριτικά με εκείνα που κατανάλωναν άλλες φυτικές ίνες.

Επιπλέον, οι β-γλυκάνες αυξάνουν το βουτυρικό οξύ στο έντερο, το οποίο διεγείρει την παραγωγή της ορμόνης GLP-1, που συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού, αποτρέποντας την υπερβολική κατανάλωση τροφής.

Ο Ντούκα αναφέρει ότι η κατανάλωση φυτικών ινών προσφέρει πολλά οφέλη, όπως η απελευθέρωση πεπτιδίων που ρυθμίζουν την όρεξη και βελτιώνουν την υγεία του εντερικού φραγμού, ενώ παράλληλα επηρεάζουν θετικά άλλα όργανα, όπως το συκώτι.

Exit mobile version