Πως τα ταξίδια «φρενάρουν» την γήρανση

Ταξίδια: Είναι το καλύτερο «όπλο» ενάντια στη γήρανση;

Τα ταξίδια «φρενάρουν» την γήρανση

«Η γήρανση, ως διαδικασία, είναι μη αναστρέψιμη. Αν και δεν μπορεί να σταματήσει, μπορεί να επιβραδυνθεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι οι θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική ευεξία των ατόμων μέσω της έκθεσης σε νέα περιβάλλοντα, της ενασχόλησης με σωματικές δραστηριότητες, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της ενίσχυσης των θετικών συναισθημάτων.

Αυτά τα πιθανά οφέλη έχουν αναγνωριστεί μέσω διάφορων μορφών τουρισμού, όπως ο τουρισμός ύπνου, ο τουρισμός υγείας αλλά και ο τουρισμός ευεξίας.

Δείτε επίσης: Marriott: Πώς να κάνετε apply σε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο

«Τα ταξίδια δεν είναι μόνο για αναψυχή και διασκέδαση. Θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν στην βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ανθρώπων», εξηγούν οι ερευνητές.

Τα νέα δεδομένα του travel therapy

Το travel therapy (ταξιδιωτική θεραπεία) θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια πρωτοποριακή παρέμβαση για την υγεία όταν την δούμε υπό το πρίσμα της εντροπίας, προσθέτουν οι ερευνητές. Ως σημαντική πτυχή του περιβάλλοντος, οι θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες μπορεί να βοηθήσουν το σώμα να διατηρήσει μια κατάσταση χαμηλής εντροπίας, επιβραδύνοντας την γήρανση.

Με τον τουρισμό, οι άνθρωποι εκτίθενται σε νέα περιβάλλοντα και χαλαρωτικές δραστηριότητες. Αυτά τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν να προκαλέσουν θετικές αντιδράσεις στο στρες και να αυξήσουν τους μεταβολικούς ρυθμούς, επηρεάζοντας θετικά τις μεταβολικές δραστηριότητες και τις ικανότητες αυτοοργάνωσης του σώματος.

«Αυτή η αντίδραση θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος να αντιλαμβάνεται και να αμύνεται έναντι εξωτερικών απειλών. Με απλά λόγια, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ανθεκτικό. Ορμόνες που ευνοούν την επισκευή και την αναγέννηση των ιστών μπορεί να απελευθερωθούν, προάγοντας την σωματική ευημερία» εξηγούν οι ίδιοι.

Στην πράξη

Οι χαλαρές ταξιδιωτικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του χρόνιου στρες, να μειώσουν την υπερενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και να ενθαρρύνουν την εύρυθμη λειτουργία του. Μέσω της αναψυχής μπορούμε να απελευθερώσουμε την ένταση και την κούραση, ψυχική και σωματική.

Αυτή η ανακούφιση βοηθά στη διατήρηση της μεταβολικής ισορροπίας του σώματος και αυξάνει την αποτελεσματικότητά του κατά της φθοράς. Τα όργανα και οι ιστοί μπορούν στη συνέχεια να παραμείνουν σε κατάσταση χαμηλής εντροπίας.

Από την άλλη, τα ταξίδια περιλαμβάνουν σωματικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, περπάτημα και ποδηλασία. Η σωματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό και την ενεργειακή δαπάνη.

«Η συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες θα μπορούσε να τονώσει την ανοσολογική λειτουργία του σώματος, αυξάνοντας την ανθεκτικότητά του σε εξωτερικούς κινδύνους. Η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να επιταχύνει την μεταφορά των θρεπτικών ουσιών.

Θυμηθείτε ότι η ήπια άσκηση είναι ωφέλιμη και για τα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις. Ως εκ τούτου τα ταξίδια μας δίνουν την πολύτιμη ευκαιρία να χαλαρώσουμε ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουμε δραστηριότητες που μας κρατούν νέους» καταλήγουν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης: Ταξίδι: Τips για να χωρέσουν όλα στη βαλίτσα

Exit mobile version