Οι πιο SOS ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά

Στο e-howto θα βρεις τις πιο SOS ερωτήσεις που μπορεί να δεχτείς σε μια συνέντευξη

Περιεχόμενα

Είσαι στη φάση που ψάχνεις για δουλειά; Τότε σίγουρα ζεις στο ρυθμό των συνεντεύξεων. Άγχος, πίεση, ανασφάλεια είναι μερικά από τα συναισθήματα που θα σε κατακλύζουν την ώρα που οι ερωτήσεις θα πέφτουν βροχή.

Μην αγχώνεσαι, το μόνο που χρειάζεσαι είναι να ξέρεις τις SOS ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά. Γιατί η πλειοψηφία των συνεντεύξεων δεν περιλαμβάνουν απίθανες ερωτήσεις. Συνεπώς είναι στο χέρι σου να αποφύγεις τυχόν λάθη.

Το e-hotwto σου δίνει το περίγραμμα και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσαρμόσεις κάθε απάντηση στην εκάστοτε εργασία αλλά και στην προσωπικότητά σου.

Οι πιο SOS ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας;

Μίλησε αρχικά για το background σου, την επαγγελματική σου κατεύθυνση, δηλαδή για τις σπουδές και την εργασιακή εμπειρία σου. Για παράδειγμα «Είμαι [….], έχω σπουδάσει στο Τμήμα [….] και θέλω να εξελιχθώ σε αυτόν τον τομέα». Στη συνέχεια, ανάφερε τις βασικές δεξιότητές σου, δηλαδή π.χ. «Έχω μεγάλη ευχέρεια σε [….], από ξένες γλώσσες μιλάω [….] και νιώθω αρκετά άνετα να [….]. Η τελευταία μου δουλειά ήταν πάνω σε [….]».

Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας;

Θα πρέπει να έχεις πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα πριν τη συνέντευξη. Σε τι ειδικεύεται η εταιρεία; Ποια είναι η εργοδοτική τους κουλτούρα; Τι προσφέρει στους εργαζομένους; Χρήσιμο είναι να ψάξεις στο career site της, όπως και να δεις το τι αναγράφει στις αγγελίες που δημοσιεύει, στην περιγραφή της θέσης εργασίας και στις παροχές της εταιρείες.

Έτσι, μπορείς να απαντήσεις: «Έχω δει στα κανάλια επικοινωνίας σας το Όραμα, τις Αξίες και την Αποστολή της εταιρείας και συμβαδίζει με αυτά που έχω ως προτεραιότητες. Μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση ότι η εταιρεία σας εστιάζει στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων. Επειδή προσβλέπω σε μια μακροχρόνια συνεργασία, εκτιμώ πολύ ότι εφαρμόζετε εσωτερικό σύστημα προαγωγών και ότι καλλιεργείτε τις ηγετικές δεξιότητες των ανθρώπων σας. Επίσης στην αγορά εργασίας, έχετε ένα ισχυρό brand name, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να μιλούν πολύ θετικά για το περιβάλλον εργασίας και την εργασιακή τους εμπειρία κοντά σας».

Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα σας;

Να είσαι ειλικρινής όταν μιλάς για τα προτερήματά σου και συγκρατημένος όταν αναφέρεσαι στα «αδύναμα σημεία» σου. Π.χ. «Είμαι αρκετά θετικός άνθρωπος, μου αρέσει να εστιάζω στην επίλυση των προβλημάτων, παρά στα ίδια τα προβλήματα, και συνήθως παραμένω ψύχραιμος/η σε περιόδους πίεσης και στρες».

Σχετικά με τα αρνητικά: «Είμαι μερικές φορές συγκεντρωτικός/η και μου αρέσει να έχω τον έλεγχο σε ό,τι κάνω. Παρ’ όλα αυτά έχω μάθει να το μετριάζω και να το διαχειρίζομαι». Ή ίσως: «Δυσκολεύομαι μερικές φορές να κάνω δύο ή περισσότερα πράγματα την ίδια στιγμή. Θεωρώ ότι όταν κάνεις πολλά μαζί, είναι δύσκολο να τα φέρεις εις πέρας ικανοποιητικά. Όμως κι αυτό προσπαθώ να το βελτιώσω, και εξασκούμαι στην εκτέλεση παράλληλων εργασιών».

Πώς θα αντιμετωπίζατε μια σύγκρουση με έναν συνάδελφο;

Μια ενδεδειγμένη απάντηση είναι: «Οι συγκρούσεις είναι πάντα στρεσογόνες και δεν θέλω να αναλώνω χρόνο και ενέργεια σε αυτές. Προτιμώ ο χρόνος και η ενέργεια μέσα σε ομάδες να διοχευτεύονται πιο εποικοδομητικά. Αν προέκυπτε κάποια παρεξήγηση ή τριβή με συνάδελφο, θα τη συζητούσα μαζί του κατ’ ιδία, με απόλυτα φιλική διάθεση και θα προσπαθούσα να βρω κοινό τόπο συνεννόησης».

Πώς θα σας βοηθήσει η εμπειρία σας για τον συγκεκριμένο ρόλο

Ενδεικτικά, η απάντησή σου μπορεί να είναι: «Ως υπεύθυνος καταστήματος, έμαθα να εργάζομαι με ποσοτικούς/μετρήσιμους στόχους και ήρθα σε επαφή με την ψυχολογία του πελάτη. Θεωρώ ότι αυτά είναι χρήσιμα στοιχεία για ένα τμήμα marketing, όπου το όραμα αλλά και η ρεαλιστική εκτίμηση των πόρων και των δυσκολιών, πρέπει να ισορροπούν» ή «Στην προηγούμενη εργασία μου εκπαιδεύτηκα και έμαθα να χρησιμοποιώ τα [….] εργαλεία απόδοσης, που απ’ όσο γνωρίζω είναι πολύ χρήσιμα και στον νέο ρόλο που θέλετε να καλύψετε».

Για ποιους λόγους θέλετε να αποχωρήσετε από την τρέχουσα εργασία σας;

Δεν θα πρέπει για κανέναν λόγο να μιλήσεις άσχημα για τον προηγούμενο εργοδότη σου. Καλύτερο είναι να απαντήσεις κάτι που επικεντρώνεται στη δική σου θέληση να αποκτήσεις μια νέα εργασιακή εμπειρία. Για παράδειγμα: «Πιστεύω ότι η τρέχουσα θέση εργασίας που προσφέρετε είναι πιο συμβατή με τις επιθυμίες και τους στόχους μου» ή «Νιώθω ότι θέλω να εξελιχθώ προς μια κατεύθυνση που αυτή τη στιγμή η τρέχουσα εταιρεία που δουλεύω δεν διαθέτει. Κι εγώ θα λυπηθώ αν αποχωρήσω, αλλά ξέρω ότι είναι για το καλό μου».

Τι σας άρεσε λιγότερο στην τελευταία σας εργασία;

Καλύτερο θα ήταν να εστιάσεις σε αρμοδιότητες παρά σε πρόσωπα. Όταν μιλάς για αρμοδιότητες φαίνεσαι περισσότερο επαγγελματίας. Όταν μιλάς για πρόσωπα, μπορεί να φανείς εμπαθής. Μια καλή λύση εδώ είναι να πεις: «Ένιωθα ότι με τις αρμοδιότητές μου δεν αξιοποιώ στο έπακρο την κλίση και τις γνώσεις μου» ή θα μπορούσες να πεις ότι ο κλάδος στον οποίο δούλευες μέχρι πρότινος δεν ήταν στις πρώτες προτιμήσεις σου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Δεν υπάρχει κάτι στον τρόπο δουλειάς που δεν μου άρεσε, απλώς ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών όπου δούλευα δεν με γοητεύει τόσο όσο ο κλάδος της Ενέργειας».

Αυτές είναι κάποιες από τις πιο SOS ερωτήσεις που θα πρέπει να είσαι σε θέση να απαντήσεις σε μια συνέντευξη για δουλειά!

Καλή επιτυχία!

Δείτε ακόμα: Επίδομα ανεργίας: Πώς θα γίνονται πλέον οι πληρωμές

Exit mobile version