Άδεια από τη δουλειά: Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί η ώρα των διακοπών και των κοινωνικών υποχρεώσεων. Θες να ζητήσεις άδεια για το γάμο της καλύτερης σου φίλης, για τις καλοκαιρινές σου διακοπές ή απλώς για να μείνεις σπίτι να ηρεμήσεις μετά από αρκετές δύσκολες εβδομάδες στη δουλειά;
Αγχώνεσαι, όμως, και δε ξέρεις ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πεις στον προϊστάμενό σου.
Γνωρίζεις πως είναι δικαίωμά σου, αλλά έχεις αμφιβολίες αν θα σου επιτραπεί να λείψεις την περίοδο που θέλεις. Πως μπορείς, λοιπόν, να ζητήσεις άδεια με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δύσκολο να σου αρνηθούν;
Πες το την κατάλληλη στιγμή
Το timing είναι το παν. Μη ζητήσεις άδεια από τον υπεύθυνό σου όταν είναι μέσα στα νεύρα ή το άγχος για να προλάβει την προθεσμία για ένα project. Ζήτησε του κάποια στιγμή που θα είναι πιο χαλαρός και δε θα έχει πολλές υποχρεώσεις στο κεφάλι του.
Μπορείς να το ζητήσεις μέσω e-mail, πάνω στην κουβέντα ή σε μια συνάντησή σας, ανάλογα με το πόσο αυστηρό είναι το περιβάλλον εργασίας σου.
Μην ζητήσεις άδεια τελευταία στιγμή
Δικαιούσαι να πάρεις την άδειά σου, αλλά δεν καθόλου επαγγελματικό να τη ζητήσεις μια μέρα πριν φύγεις. Μην ανακοινώσεις την Παρασκευή πως φεύγεις γιατί έχεις κλείσει ξενοδοχείο για τις διακοπές σου.
Καλό είναι να τη ζητήσεις όσο πιο νωρίς μπορείς, ακόμα και έναν μήνα νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο το αφεντικό σου θα μπορέσει να οργανώσει το πρόγραμμα και τη δουλειά, ώστε να γίνουν όσα πρέπει πριν φύγεις.
Εξήγησε τους λόγους
Δεν είναι φυσικά υποχρεωτικό να εξηγήσεις τι θες να κάνεις την άδεια που δικαιούσαι, αλλά αν θέλεις να την πάρεις σε μια περίοδο που είναι πολύ φορτωμένη από δουλειά, καλό είναι να πεις το λόγο.
Μπορεί να θες να δεις τους γονείς σου που είναι άρρωστοι, να πας στο γάμο της αδερφής σου ή να βαφτίσεις το παιδί σου.
Φρόντισε, ωστόσο, να τονίσεις πως η δουλειά σου είναι υπό έλεγχο και θα φέρεις εις πέρας όλα όσα πρέπει μέχρι τότε.
Μην αφήνεις εκκρεμότητες
Προφανώς και αν συμβεί κάτι έκτακτο και πρέπει να λείψεις, θα μείνουν κάποιες δουλειές ανοιχτές. Όταν, όμως, γνωρίζεις πότε θέλεις να πάρεις την άδειά σου, φρόντισε να έχεις τελειώσει με όσα πρέπει να κάνεις.
Ζήτα άδεια γραπτά
Είναι σημαντικό το αίτημα της άδειας να υπάρχει γραπτά. Ενημέρωσε όλους όσους χρειάζεται να ξέρουν πότε θα λείπεις. Αν σου δώσουν άδεια, αλλά όταν έρθει η ώρα σου πουν δεν ενημέρωσες, δεν μπορείς να φύγεις τελευταία στιγμή, δείξε τους το email.
Μην κάνεις σχέδια προτού σου την δώσουν
Το ότι ζήτησες μερικές μέρες άδεια δε σημαίνει πως θα τις πάρεις κιόλας. Απόφυγε να κάνεις σχέδια για ταξίδια και να κλείσεις ξενοδοχεία.
Μη πεις στον υπεύθυνό σου πως τις τάδε ημερομηνίες έχεις κλείσει αεροπορικά. Πες του πως εκείνη περίπου την περίοδο θα ήθελες άδεια αν αυτό είναι εφικτό, γιατί σκέφτεσαι να κανονίσεις ένα ταξίδι.
Συζήτα για το ποιος θα αναλάβει τη δουλειά σου
Κάνε ένα πλάνο με το ποιος θα αναλάβει τις αρμοδιότητές σου όσο θα λείπεις.
Κάποιος συνάδελφος μπορεί να αναλάβει τους πελάτες σου ή κάποιος άλλος να απαντήσει στα email σου. Ενημέρωσε τον υπεύθυνο για το ποιος θα αναλάβει όσο λείπεις και φρόντισε όλοι να ξέρουν τι να κάνουν.
Ενημέρωσε όσους χρειάζεται να το ξέρουν
Ενημέρωσε ότι θα λείπεις τους συναδέλφους που έχετε άμεση συνεργασία στη δουλειά αλλά και τους πελάτες που έχεις αναλάβει εξ ολοκλήρου εσύ.
Να είσαι δίκαιος
Όλοι θέλουν να πάρουν την άδειά τους και συνήθως όλοι τη θέλουν το καλοκαίρι. Όταν κανονίζονται οι άδειες των διακοπών, το κλίμα είναι λίγο τεταμένο. Φροντίστε να βρείτε μια λύση που θα σας εξυπηρετεί όλους και μην αρχίσετε να τσακώνεστε για το πότε θα λείψει ο καθένας.
Εν κατακλείδι, όποιος και αν είναι ο λόγος που επιθυμείς να πάρεις άδεια, μη ντρέπεσαι να τη ζητήσεις. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και θα δεις πως θα εκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο ζήτησες άδεια, αλλά και το γεγονός πως φρόντισες να κλείσεις τυχόν εκκρεμότητες.
Στην τελική η άδεια είναι δικαίωμά σου και πρέπει να την πάρεις. Αυτό μόνο καλό θα κάνει τόσο σε εσένα που θα ηρεμήσεις, όσο και την εταιρεία γιατί θα γυρίσεις με μεγαλύτερη όρεξη για δουλειά!