Πώς να υπολογίσεις την αποζημίωση απόλυσης που δικαιούσαι

Καλό είναι να ξέρεις και να υπολογίσεις μόνος σου πόση αποζημίωση απόλυσης δικαιούσαι

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

Μπορεί η ανεργία να έχει πέσει κάτω από 10% ωστόσο εκατοντάδες εργαζόμενοι κάθε μέρα παίρνουν την πόρτα της απόλυσης. Πόση όμως είναι η αποζημίωση απόλυσης; Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον χρηστικό οδηγό που ετοίμασε για εσάς το e-howto.

Η καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με την καταγγελία της σύμβασης, εκτός της περίπτωσης της τακτικής καταγγελίας, όπου η καταβολή της γίνεται κατά τη λήξη του χρόνου προειδοποίησης.

Το ποσό μπορεί να καταβληθεί άμεσα στο σύνολό του (εφάπαξ) ή τμηματικά σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 74 του Ν.3863/2010. Συγκεκριμένα, όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο (2) μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο (2) μηνών. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο (2) μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημιώσεως είναι μικρότερο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση.

Όταν η διάρκεια της σύμβασης εργασίας είναι μικρότερη του 1 έτους, ο εργοδότης οφείλει να καταγγείλει εγγράφως τη σύμβαση εργασίας, δηλαδή οφείλει να επιδώσει έγγραφη καταγγελία, χωρίς όμως να υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση.

Πλέον η καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης των εργαζομένων πραγματοποιείται υποχρεωτικά μέσω λογαριασμού πληρωμών, με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής επισύρει κυρώσεις στον εργοδότη (Ν. 4611/2019, Υπουργική Απόφαση 26034/695/2019).

Αποζημίωση απόλυσης εργαζομένων σε περίπτωση καταγγελίας χωρίς προειδοποίηση:

Σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτωσης 2 της Υποπαραγράφου ΙΑ.12 της παραγράφου ΙΑ. του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012, το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης, σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας χωρίς προειδοποίηση, διαμορφώνεται ως εξής:

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

Δείτε εδώ: Ψηφιακή υπογραφή: Πώς θα αποκτήσω – Διαθέσιμη για όλους

Ο υπολογισμός της ως άνω αποζημίωσης γίνεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Ειδικά για τους εργατοτεχνίτες και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 64 του Ν. 4808/2021, ως μηνιαίος μισθός για τον υπολογισμό της αποζημίωσης, λογίζονται τα είκοσι δύο (22) ημερομίσθια, εκτός εάν ήδη αμείβονται με μηνιαίο μισθό. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται όμως ανώτατο όριο αποδοχών (άρθρο 5 του Ν. 3198/1955) για τον υπολογισμό της αποζημίωσης, το οποίο υπολογίζεται στο οκταπλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη πολλαπλασιαζόμενο επί τον αριθμό 30.

Το σύνολο των μισθών της αποζημίωσης προσαυξάνεται κατά 1/6 (λόγω αναλογίας δώρων εορτών και επιδόματος αδείας).

Για τους εργαζόμενους που στις 12-11-2012, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4093/2012, έχουν συμπληρώσει δεκαεπτά (17) έτη υπηρεσίας και άνω στον ίδιο εργοδότη, καταβάλλεται οποτεδήποτε και αν απολυθούν, εκτός της προβλεπόμενης κατά τα ανωτέρω αποζημίωσης και επιπλέον αποζημίωση που αυξάνεται κατά ένα μηνιαίο μισθό για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας μέχρι και 12 μηνιαίους μισθούς. Ειδικότερα για τον υπολογισμό της ανωτέρω αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη:

ο χρόνος υπηρεσίας, που συμπλήρωσε ο εργαζόμενος στον ίδιο εργοδότη στις 12-11-2012, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4093/2012, οποτεδήποτε κι αν απολυθεί.
οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, που δεν υπερβαίνουν το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.
Η επιπλέον αυτή αποζημίωση διαμορφώνεται ως ακολούθως:

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

Δείτε εδώ: Φορολογικές Δηλώσεις 2025: Πότε θα ανοίξει το taxis

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 26352/839/28-11-2012 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, την επιπλέον αποζημίωση δικαιούνται μόνο εργαζόμενοι οι οποίοι στις 12-11-2012, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012, είχαν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη υπηρεσία 17 ετών και άνω, ενώ η υπηρεσία που θα διανύσουν στον ίδιο εργοδότη μετά την 12-11-2012 δε θα συνεχίσει να προσμετράται για τον υπολογισμό της αποζημίωσής τους.

Δηλαδή η επιπλέον αυτή αποζημίωση θα παγιωθεί στον αριθμό των μισθών στον οποίο είχε ανέλθει την 12-11-2012, οποτεδήποτε κι αν απολυθούν, μετά από αυτή την ημερομηνία, καθώς ο μεταγενέστερος χρόνος υπηρεσίας τους δε θα λαμβάνεται πλέον υπόψη.