Πως να βράσω σωστά τα αυγά

Εσείς ξέρετε πώς να βράσετε σωστά ένα αυγό

Περιεχόμενα

Τα βραστά αυγά έχουν και αυτά τα μυστικά τους. Πόσο χρόνο πρέπει να βράσουμε το αυγό για να βγει μελάτο ή πολύ σφιχτό; Υπάρχουν μυστικά για εύκολο ξεφλούδισμα αλλά και για να μην σπάσουν; Και όμως ναι, το βράσιμο και ξεφλούδισμα των αυγών έχει τους δικούς του κανόνες.

Δείτε ακόμα: Μέχρι πόσα αυγά κάνει να τρώμε κάθε μέρα;

Ο χρόνος βρασμού για το αυγό

«Ένας εύκολος τρόπος να θυμάστε τον χρόνο βρασμού είναι ο κανόνας του 3-5-8-10. Στα 3 λεπτά βρασίματος ο κρόκος «τρέχει» και το αυγό είναι πολύ μελάτο. Από 5 έως 6 λεπτά ο κρόκος είναι ακόμα υδαρής.

Από 8 έως 9 λεπτά έχει σφίξει και μετά τα 10 λεπτά ο κρόκος αρχίζει να αλλάζει χρώμα», μας εξηγεί. Επιπλέον, καλό είναι να θυμάστε πως το ασπράδι θέλει λιγότερο χρόνο από τον κρόκο. Στα 5-6 λεπτά βρασίματος το ασπράδι είναι σφιχτό και έτοιμο.

Το ξεφλούδισμα του αυγού

Σίγουρα έχετε ακούσει πως τα αυγά θα ξεφλουδίσουν πιο εύκολα αν μετά το βράσιμο τα βάλετε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό ώσπου να κρυώσουν. Όμως, ένας ακόμα τρόπος είναι η διαδικασία να γίνει κάτω από τρεχούμενο νερό.

«Μόλις τα αυγά κρυώσουν και μπορείτε να τα πιάσετε, τότε ξεφλουδίστε τα κάτω από κρύο νερό και θα δείτε πως η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη», τα φρέσκα αυγά ξεφλουδίζονται πιο εύκολα.

Δείτε ακόμα: Πως με αυτούς τους 6 τρόπους ξεφλουδίζω εύκολα τα αυγά

Για να μην σπάνε

Για να μην σπάει το τσόφλι κατά τη διάρκεια του βρασίματος, τότε μπορείτε να προσθέτετε λίγο αλάτι μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει. Φυσικά, φροντίστε να υπάρχει μόνο μία στρώση αυγών στην κατσαρόλα καθώς αν βάλετε παραπάνω υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σπάσουν.

Πώς καθαρίζουμε σωστά ένα αυγό για να μείνει λείο και λαμπερό το ασπράδι

Βήμα 1: Πάγος και κρύο νερό

Βγάζουμε το αυγό με ένα κουτάλι από το ζεστό νερό και το βάζουμε για 4-5 λεπτά σε ένα μπολ με κρύο νερό (από το ψυγείο), στο οποίο ιδανικά έχουμε βάλει και μερικά παγάκια. Έτσι, θα σταματήσουμε τον βρασμό και θα βοηθήσουμε να αποκολληθεί ευκολότερα το τσόφλι από το ασπράδι.

Βήμα 2: Ρολάρισμα στον πάγκο

Βγάζουμε το αυγό από το κρύο νερό και με το χέρι μας το ρολάρουμε σε λεία επιφάνεια, ώστε να θρυμματίσουμε ολίγυρα το τσόφλι. Στη συνέχεια, το καθαρίζουμε κανονικά και βλέπουμε ότι το ασπράδι μένει ντούρο και λείο και δεν βγαίνει μαζί με το τσόφλι.

Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet
Exit mobile version