Πώς να πλύνεις τις τέντες πριν τις μαζέψεις για τον χειμώνα

Καλύτερα να τις μαζέψετε πλυμένες παρά βρώμικες και σκονισμένες

τέντες
Περιεχόμενα

Το καλοκαίρι και ο δυνατός ήλιος έχουν ήδη φύγει και πλησιάζει ο καιρός να ανεβάσετε τις τέντες σας για να μην ταλαιπωρούνται και όλο τον χειμώνα εκτεθειμένες στην βροχή, την υγρασία, τον πάγο και τον δυνατό άνεμο.

Το καλύτερο θα είναι να έχετε καθαρίσει τις τέντες σας πριν τις μαζέψετε για τόσους μήνες ώστε να μην μείνουν κλειστές με συσσωρευμένη βρωμιά, σκόνη, κουτσουλιές και υγρασία.

Παρακάτω θα δείτε τους τρόπους αλλά και tips για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία του καθαρισμού τους μιας και αντικειμενικά δεν ακούγεται και το πιο εύκολο πράγμα να επιχειρήσει κανείς.

Τα tips

Tip#1

Η τέντα πρέπει να καθαρίζεται ενώ είναι στεγνή Γιατί; Με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρέσετε πιο εύκολα τη σκόνη και τα στίγματά της ενώ αν αυτά επιμένουν δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα σας για να τα ξεφορτωθείτε.

Tip#2

Μην ρίχνετε στην τέντα σας ζεστό νερό. Το ζεστό νερό συρρικνώνει τις ίνες του υφάσματός της. Για την καθαριότητά της, βουτήξτε μια μαλακή βούρτσα ή σκούπα σε κρύο ή χλιαρό νερό και περάστε με αυτήν την επιφάνεια της τέντας.

Tip#3

Ξεφορτωθείτε τους επίμονους λεκέδες με το μαλακό Χρησιμοποιήστε ένα απορρυπαντικό με ουδέτερη βάση για να εξαφανίσετε αποτελεσματικά από την επιφάνεια της τέντα σας τους επίμονους λεκέδες.

Tip#4

Ξεσκουριάστε την Αν η τέντα σας έχει πιάσει σκουριά, τρίψτε τους βραχίονες με λίγο σύρμα. Στη συνέχεια, αλείψτε τους με λίγο λάδι για έξτρα προστασία.

Tip#5

Μην ξεχνάτε να την «ξεσκονίζετε» Και με αυτό εννοούμε να απομακρύνετε από αυτήν τα φύλλα των δέντρων και αυτό γιατί όταν αποσυντίθενται και λιώνουν, αφήνουν πίσω τους «ζόρικους» λεκέδες

Tip#6

Πιάστε βελόνα και κλωστή! Αν η τέντα σας έχει τρυπήσει, καλύψτε την άμεσα μιας και τα σκισίματα στην επιφάνειά της μπορεί να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα. Καλύψτε το πληγέν σημείο με λίγο καραβόπανο ή τεντόπανο (εφόσον έχετε στο σπίτι). Αν η τέντα ξηλωθεί, ράψτε το σημείο χρησιμοποιώντας μια σακοράφα και κερωμένο σπάγκο.

Tip#7

Περάστε την τέντα σας με υγρό σιλικόνης … για να αντιμετωπίσετε τα σημάδια της μούχλας. Η εφαρμογή του σπρέι (το οποίο θα βρείτε σε χρωματοπωλεία) πρέπει να γίνει όταν το ύφασμα είναι στεγνό. Αφού το περάσετε, φροντίστε να αφήσετε την τέντα κατεβασμένη στον ήλιο για τουλάχιστον 24 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο θα την προστατέψετε και από το λιμνάζον νερό της βροχής που μπορεί να ενισχύει την εμφάνιση της μούχλας.

Tip#8

Έπιασε βροχή; Μαζέψτε την τέντα σας αλλά μην ξεχάσετε μετά να την κατεβάσετε για να στεγνώσει καλά και να βάλετε στοπ στην ανάπτυξη της μούχλας.

τέντες

Ο τρόπος

Αρχικά, ο καλύτερος τρόπος να την πλύνετε θα ήταν να την κατεβάσετε, αλλά σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να κάνετε τον καθαρισμό και όσο είναι κρεμασμένη. Προσοχή όμως, δεν πιέζουμε με πολλή δύναμη το κρεμασμένο πανί, διότι αν είναι παλιά η τέντα, μπορεί να την σκίσουμε άθελα μας είτε κόβοντας την κλωστή, είτε σκίζοντας το ύφασμα. Σε περίπτωση που σκιστεί το ύφασμα κατά πάσα πιθανότητα η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη και θα χρειαστεί αλλαγή πανιού. Αυτό βέβαια δεν θα είναι δικό σας λάθος. Αν σκιστεί σημαίνει ότι είχε λιώσει και έτσι κι αλλιώς θα χρειαζόταν αλλαγή. Από την άλλη αν την έχουμε ξεκρεμάσει, μπορούμε να βάλουμε λίγο πίεση παραπάνω αλλά και πάλι δεν χρειάζονται υπερβολές.

Τα όπλα σας: νερό και σαπούνι.

Πάντα όταν πλένουμε τις τέντες μας δεν ξεχνάμε ότι πλένουμε ένα ύφασμα, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζουμε καυστικά καθαριστικά. Δεν βάζουμε χλώρια, καθαριστικά πατώματος ή ρούχων, ούτε λευκαντικά. Ο χειρότερος εχθρός της τέντας είναι τα χλώρια επειδή αν και θα νομίζουμε ότι μας βοήθησαν να την πλύνουμε, δεν θα αργήσουν να φανούν τα αποτελέσματα. Αφού δει ο ήλιος το πανί θα αρχίσει σιγά-σιγά να κιτρινίζει όλο και πιο πολύ με τον καιρό και θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα να κάψει το υγιές πανί μας. Πάντα επιλέγουμε ήπια καθαριστικά για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα μειώσουμε τον χρόνο ζωής του.

Η διαδικασία του πλυσίματος είναι απλή. Βρέχουμε την τέντα με νερό παγωμένο, απλώνουμε πάνω το καθαριστικό με μία σκούπα και κάνουμε απαλές κυκλικές κινήσεις. ο σκοπός μας δεν είναι να «ξύσουμε» εκείνη την στιγμή όλους τους λεκέδες, αλλά να την αφήσουμε να μουλιάσει λιγάκι με το σαπουνόνερο και να διώξουμε ότι είναι εφικτό να φύγει χωρίς να το τραυματίσουμε.

Και πάλι προσέχουμε να μην ασκούμε πολλή πίεση. Άλλωστε τα τεντόπανα είναι ειδικά σχεδιασμένα να μην αφήνουν τους ρύπους να εισέρχονται στα βαθύτερα στρώματα του. Είναι φτιαγμένα με μία εδική επίστρωση που κρατάει τις σκόνες στην επιφάνεια και με πολύ λίγο τρίψιμο οι σκόνες που είναι εφικτό να φύγουν, θα φύγουν.

Η σκούπα μας θα πρέπει να είναι από μαλακές τρίχες και όχι συρμάτινες επειδή θα την γδάρουμε με αποτέλεσμα είτε να την αποχρωματίσουμε είτε να δημιουργήσουμε περισσότερα σημάδια στην τέντα μας.

Τέλος την ξεπλένουμε με μπόλικο νερό, χωρίς να αφήσουμε καθόλου υπολείμματα σαπουνιού πάνω της και την αφήνουμε να στεγνώσει. Σε περίπτωση που είναι κρεμασμένη , αναγκαστικά την πλένουμε μόνο από την μία πλευρά με την ίδια διαδικασία και από την άλλη ρίχνουμε μόνο νερό και την αφήνουμε στην συνέχεια να στεγνώσει καλά.

Με πιεστικό

Ένας ακόμα τρόπος να πλύνουμε την τέντα είναι με πιεστικό αλλά αν θα τον χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από εσάς. Ουσιαστικά ρίχνουμε με το πιεστικό στην τέντα και καθαρίζει, βέβαια όχι τόσο αποτελεσματικά όσο με το καθαριστικό, αλλά σίγουρα θα τελειώσετε πιο γρήγορα.

Το πιεστικό που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι είτε ήπιου ψεκασμού είτε ψεκασμού σε σχήμα βεντάλιας . Όμως αν η τέντα είναι κρεμασμένη καλό είναι να μην την κάνετε με πιεστικό, κυρίως αν είναι κάποιων χρόνων, επειδή έτσι μπορεί να κοπεί η κλωστή και πάλι να φτάσετε στο σημείο που θα χρειαστείτε επισκευή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν θέλετε να καθυστερήσετε την επισκευή της θα πρέπει να ρίχνετε νερό στην τέντα με το λάστιχο και πάντα να την αφήνετε να στεγνώνει προτού την μαζέψετε. Εδώ να τονίσουμε ότι τον τρόπο αυτόν εμείς δεν τον εγκρίνουμε, επειδή είναι πολύ παρακινδυνευμένος, αλλά πολλοί τον προτιμούν, γι’αυτό και τον αναφέρουμε.

Τι να προσέξουμε;

Πρώτα δεν πρέπει να τραυματίσουμε τα σημεία ραφής. Στα μέρη που περνάει η κλωστή δεν τα τρίβουμε με την σκούπα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτά τα σημεία είναι να ρίξουμε απλά νερό επειδή είναι πολύ πιθανό αν είναι λιωμένη η κλωστή από τον ήλιο και την πολυκαιρία να κοπεί και μετά να χρειαστεί επισκευή. Έτσι κι αλλιώς αν έχει λιώσει η κλωστή κάποια στιγμή με τον αέρα θα ανοίξει, αλλά αν είμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να το παρατείνουμε.

Πρόσθετα, αυτό που πρέπει να προσέξουμε, είναι το πώς θα την μετακινούμε την ώρα που είναι βρεγμένη. Αν την έχουμε ξεκρεμάσει, την έχουμε πλύνει και είναι βρεγμένη δεν πρέπει να την τραβάμε χωρίς να κρατάμε ενωμένες τις ραφές. Σε περίπτωση που την τραβήξουμε απότομα, από το βάρος του νερού σε συνδυασμό με το βάρος του υφάσματος, οι κλωστές δεν θα αντέξουν και θα κοπούν.

Μην περιμένετε θαύματα

Αν δείτε στο τέλος του πλυσίματος ότι η τέντα έχει ακόμα κάποια μαύρα στίγματα και ατέλειες μην επιμείνετε στο πλύσιμο. Με τα χρόνια η τέντα γεννά μύκητες ( τα μαύρα στίγματα) οι οποίοι ό,τι και να κάνετε δεν είναι εφικτό να φύγουν. Είναι η φυσική εξέλιξη των πανιών και όσο πιο πολύ προσπαθείτε να τα τρίψετε για να φύγουν, όχι μόνο θα κοπιάζετε ανώφελα αλλά αντίθετα θα κάνετε κακό στο πανί σας.

Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με προσοχή και να καθαρίσετε όσο πιο πολύ γίνεται το ύφασμα με ήπιες εντάσεις και μεθοδικότητα. Ένα από τα οφέλη του είναι το ότι είναι καλαίσθητο το αποτέλεσμα αλλά μην ξεχνάμε ότι ο βασικός μας σκοπός είναι το να σκοτώσουμε όσα πιο πολλά μικρόβια γίνεται για λόγους υγιεινής. Οπότε δεν προσπαθούμε με ένα μόνο πλύσιμο να διορθώσουμε το ανεπαρκές πλύσιμο χρόνων, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε σύντομα και συχνά πλυσίματα στην τέντα μας που με τον χρόνο θα μας ανταμείψουν.

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τους βραχίονες της τέντας

Το σημείο αυτό στις τέντες συνήθως οι περισσότεροι το παραλείπουν αλλά είναι επίσης σημαντικό. Αν η τέντα μάλιστα έχει πιάσει σκουριά, είναι πολύ σημαντικό να τρίψετε τους βραχίονες με λίγο σύρμα. Έπειτα, προμηθευτείτε ένα ειδικό σπρέι ειδικό για την σκουριά ή ένα εξειδικευμένο λάδι και αλείψτε τους για περισσότερη προστασία.

Πεντακάθαρη τέντα σε μισή ώρα Δείτε πως την έπλυνα και απ τις δυό μεριές!

Δες εδώ ποιες άλλες δουλειές χρειάζεται να κάνετε το φθινόπωρο

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.