Η ζάχαρη αποτελεί μια κατεξοχήν ανθυγιεινή συνήθεια. Η γλυκιά της γεύση την κάνη σαγηνευτική, όμως καλό θα ήταν να την αποφεύγουμε. Βέβαια, ακόμα και αν προσπαθείς να την αποφύγεις, πολλές φορές μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι και τόσο εύκολο.
Και πού εντοπίζεται μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες; Μα φυσικά στον καφέ.
Εάν αγαπάς τον καφέ ή τσάι, το να τα συνοδεύεις με ζάχαρη αποτελεί μια συνήθεια που πρέπει να σταματήσεις. Ειδικά, αν πίνεις πολλά φλιτζάνια από το αγαπημένο σου ρόφημα μέσα σε μια ημέρα.
Πώς μπορείς, λοιπόν, να περιορίσεις τα σάκχαρα και τα γλυκαντικά χωρίς να κάνεις τον καφέ ή το τσάι λιγότερο νόστιμο; Με μια απλή διαδικασία τριών βημάτων.
Βήμα 1: Αξιολόγησε τις συνήθειες σου
Προτού αρχίσεις να προσπαθείς να μειώσεις, δες ακριβώς πού βρίσκεσαι. Το να γνωρίζεις πόση ακριβώς ζάχαρη προσθέτεις στον καφέ σου ή στο τσάι που θα πιείς, είναι πολύ σημαντικό.
Το ζητούμενο δεν είναι να νιώσεις τύψεις ή ντροπή για την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνεις, αλλά να αντιληφθείς πού βρίσκεσαι, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις στα κατάλληλα διορθωτικά βήματα.
Βήμα 2: Μείωσε σταδιακά τη χρήση γλυκαντικών ουσιών
Αν σου αρέσει το ρόφημά σου πολύ γλυκό, η προσπάθεια να μειώσεις με τη μία όλες τις γλυκαντικές ουσίες -και κυρίως τη ζάχαρη- μπορεί να σε τρομάξει και ενδεχομένως να σε αποθαρρύνει. Δοκίμασε, λοιπόν, μια προσέγγιση χωρίς πίεση.
Ίσως την πρώτη εβδομάδα να καταναλώνετε τον καφέ σας προς τον γλυκό. Στη συνέχεια, μετά από μερικές εβδομάδες, δοκίμασε να τον κάνεις μέτριο. Ίσως στο τέλος να καταφέρεις να την αφαιρέσεις εντελώς. Ίσως και όχι. Σε κάθε περίπτωση, μια μείωση είναι εφικτή, δίνοντας πάντα στον εαυτό σου τη δυνατότητα να προσαρμοστεί και να συνηθίσει. Παράλληλα, ίσως θα πρέπει να δοκιμάσεις την καστανή ζάχαρη.
Βήμα 3: Συνέχισε να πειραματίζεσαι
Δεν χρειάζεται να φτάσεις το ρόφημά σου σε μηδενική γλυκύτητα, αν αυτό πρόκειται να σου στερήσει την απόλαυση του καφέ. Απλώς μείωσε όσο μπορείς τη ζάχαρη που χρησιμοποιείς. Κάθε μείωση της ζάχαρης είναι μια νίκη.
Τέλος, μια άλλη καλή πρακτική είναι να μη βιαστείς να καταναλώσεις το ρόφημά σου, αλλά να πάρεις όσο γίνεται περισσότερο χρόνο. Αυτό όχι μόνο μπορεί να αυξήσει την ευχαρίστηση που σου προσφέρει ο καφές ή το τσάι αυτό καθ’ αυτό, αλλά να συμβάλλει στην προσπάθειά σου να μειώσεις τη ζάχαρη.