...

Πώς να μειώσετε τα σκουπίδια που παράγετε με 10 τρόπους

Μειώνοντας τα σκουπίδια, προστατεύουμε τον πλανήτη

σκουπίδια

Είναι απαραίτητο να περιορίσουμε τα σκουπίδια που παράγουμε γιατί έτσι μόνο θα συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, στη μείωση της ρύπανσης και στη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Τα περισσότερα σκουπίδια καταλήγουν σε χωματερές ή καίγονται, προκαλώντας εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και μόλυνση του εδάφους και των υδάτων.

Παράλληλα, η υπερκατανάλωση οδηγεί σε εξάντληση πρώτων υλών και ενέργειας. Μειώνοντας τα απόβλητα, όχι μόνο προστατεύουμε τον πλανήτη, αλλά δημιουργούμε και έναν πιο υγιεινό, καθαρό και βιώσιμο τρόπο ζωής για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Ας ξεκινήσουμε με τα προϊόντα μιας χρήσης. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που χρησιμοποιούμε μία φορά και μετά τα πετάμε. Είτε στον κάδο απορριμμάτων είτε στην ανακύκλωση — καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι ιδανική.

Ένα τέλειο παράδειγμα είναι το καλαμάκι. Είναι κάτι που πολύ εύκολα μπορούμε να αποφύγουμε. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εκεί έξω — το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρουμε τη συνειδητή απόφαση να μην το χρησιμοποιήσουμε.

Και φυσικά υπάρχει το γνωστό τρίπτυχο: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε! Να μειώσουμε αυτά που αγοράζουμε, καταναλώνουμε και πετάμε, ώστε να μένουν μακριά από τις χωματερές. Η ανακύκλωση είναι η τελευταία επιλογή και, πλέον, όχι η καλύτερη.

Με αυτά κατά νου, πάμε να δούμε 10 τρόπους για να μειώσετε τα απόβλητα του σπιτιού σας και να ζήσετε πιο βιώσιμα.

Δες εδώ τι πετάμε σε κάθε έναν από τους χρωματιστούς κάδους που υπάρχουν 

σκουπίδια

1. Συσκευασίες τροφίμων

Η συσκευασία τροφίμων είναι από τις μεγαλύτερες πηγές αποβλήτων. Αν και πολλά τρόφιμα πωλούνται συσκευασμένα, μπορείτε να επιλέξετε μη συσκευασμένα, όπως φρούτα και λαχανικά. Αντί για πλαστικές σακούλες, χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενα πλέγματα ή πλενόμενες σακούλες. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε χύμα προϊόντα, φέρνοντας δικά σας δοχεία. Σε πόλεις όπως το Τορόντο, υπάρχουν καταστήματα μηδενικών αποβλήτων.

2. Φαγητό για πακέτο

Όταν παραγγέλνουμε απ’ έξω, οι περισσότερες συσκευασίες είναι μίας χρήσης. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε πάντα, ζητήστε τουλάχιστον να μην σας βάλουν πλαστικά μαχαιροπίρουνα ή καρυκεύματα που δεν θα χρησιμοποιήσετε.

3. Ξυραφάκια

Αντί για πλαστικά ξυραφάκια μιας χρήσης, δοκιμάστε μεταλλικά ξυραφάκια ασφαλείας. Προσφέρουν καλύτερο ξύρισμα, οι λεπίδες ανακυκλώνονται, κοστίζουν λιγότερο και μειώνετε τα απορρίμματα.

4. Γάλα

Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα πωλούνται σε πλαστικές ή χάρτινες συσκευασίες. Αν έχετε τη δυνατότητα, επιλέξτε γυάλινα μπουκάλια με επιστροφή, όπως γινόταν παλιά. Είναι επαναχρησιμοποιούμενα και μειώνουν δραστικά τα απόβλητα.

5. Πετσέτες/Χαρτοπετσέτες

Στο σπίτι μας χρησιμοποιούμε υφασμάτινες πετσέτες εδώ και πάνω από 3 χρόνια. Είναι πιο οικολογικές, λειτουργικές και μπαίνουν απλώς στο πλυντήριο μετά τη χρήση.

6. Μπουκάλια καθαριστικών

Αντί να πετάτε κάθε φορά μπουκάλια καθαριστικών, προτιμήστε επαναγεμιζόμενα σακουλάκια ή συμπυκνωμένα προϊόντα. Μπορείτε επίσης να ξαναχρησιμοποιήσετε τα μπουκάλια που ήδη έχετε φτιάχνοντας τα δικά σας DIY καθαριστικά.

7. Μπαταρίες

Αντί για απλές μπαταρίες, επενδύστε σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και φορτιστές. Είναι πολύ πιο οικονομικές μακροπρόθεσμα και παράγουν λιγότερα απορρίμματα.

σκουπίδια

8. Καφές & νερό

Τα περισσότερα χάρτινα ποτήρια δεν ανακυκλώνονται. Αγοράστε επαναχρησιμοποιούμενες θερμομονωτικές κούπες και μπουκάλια νερού. Ένα μπουκάλι ή ποτήρι την ημέρα μπορεί να εξοικονομήσει έως και 365 ποτήρια τον χρόνο!

9. Πιάτα & μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης

Σε γιορτές και μπάρμπεκιου συχνά χρησιμοποιούνται πλαστικά πιάτα και ποτήρια. Αντ’ αυτού, επενδύστε σε επαναχρησιμοποιούμενα ή βιοδιασπώμενα σκεύη, όπως από μπαμπού ή αγαύη.

10. Εργαλεία καθαρισμού

Αντικαταστήστε τα μιας χρήσης καθαριστικά πανάκια και σφουγγαράκια με πανιά μικροϊνών (microfiber). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές πριν χρειαστούν πλύσιμο και είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Η μείωση των αποβλήτων δεν απαιτεί τελειότητα, αλλά προθυμία για αλλαγή. Μικρές καθημερινές κινήσεις μπορούν να έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο.

Δες εδώ πώς θα κάνεις σωστά ανακύκλωση

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.