Πως να κρατήσετε τον λογαριασμό ρεύματος σε λογικά επίπεδα

Συμβουλές για να κρατήσετε τον λογαριασμό ρεύματος σε λογικά επίπεδα

Πως να κρατήσετε τον λογαριασμό ρεύματος σε λογικά επίπεδα

Οι αυξημένες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και η διαρκής χρήση των κλιματιστικών λόγω του καύσωνα διαρκείας, στρώνουν το έδαφος για λογαριασμό ρεύματος φωτιά το προσεχές διάστημα.

Μπορεί μεν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να χρεώνουν περίπου προς 13-14 λεπτά για τον μήνα Ιούλιο μια κιλοβατώρα, όμως αυτό το ποσό δεν αποτυπώνει το πραγματικό κόστος για τους καταναλωτές. Και αυτό γιατί αν προστεθούν οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΦΠΑ κ.λπ., τότε η πραγματική χρέωση αγγίζει περίπου τα 22-23 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συνεπώς, είναι κρίσιμο να βρούμε τρόπους συγκράτησης του λογαριασμού ρεύματος, πριν να είναι αργά.

Το να κλείσεις το κλιματιστικό για να κάνεις οικονομία στο ρεύμα, όταν έξω έχει 40 βαθμούς, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα Το να αποφύγεις όμως τα λάθη που κάνουμε συχνά και οδηγούν σε υπερχρεώσεις, πολλές φορές χωρίς λόγο, είναι αναγκαίο.

1. Κάντε έρευνα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμη και τώρα που ανεβαίνουν συνολικά οι τιμές, υπάρχουν δυνατότητες να περιορίσετε τη χρέωση ακόμη και χωρίς να αλλάξετε πάροχο.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μπλε σταθερά τιμολόγια τα οποία προσφέρουν χαμηλότερη τιμή από τα πράσινα. Μπορείτε επομένως να «κλειδώσετε» τη χρέωση σε χαμηλότερα επίπεδα, αποφεύγοντας το ρίσκο μελλοντικής αύξησης της τιμής.

Φυσικά, ιδιαίτερη προσοχή στα ψηλά γράμματα. Άλλο το μπλε τιμολόγιο που είναι σταθερό και άλλο το κίτρινο που μπορεί να εμφανίζεται σταθερό για κάποιους μήνες και μετά να μετατρέπεται σε κυμαινόμενο.

Όταν για παράδειγμα υπάρχει σταθερό τιμολόγιο για έξι μήνες στα 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, γιατί εσείς να πληρώσετε τις καταναλώσεις των επόμενων έξι μηνών με 14-16 λεπτά; Θα λάβετε φυσικά υπόψη το πάγιο, το οποίο μπορεί να φτάνει και στα 10 ευρώ τον μήνα. αλλά αυτό «αποσβένεται» αν πρόκειται για ένα σπίτι με υψηλές καταναλώσεις.

2. Προσοχή στη θερμοκρασία του κλιματιστικού, καθώς ακόμη και μια μονάδα μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά όταν έξω από το σπίτι επικρατούν συνθήκες καύσωνα. Άλλο να ζητάς από το κλιματιστικό να κατεβάσει τη θερμοκρασία στους 24 βαθμούς όταν έξω έχει 33 και άλλο όταν έχει 40. Περιοριστείτε στους 26 βαθμούς και θα κάνετε σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος.

3. H τεχνολογία σας επιτρέπει να έχετε ανά πάσα στιγμή εικόνα για τις καταναλώσεις ρεύματος του σπιτιού και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Οι «έξυπνοι μετρητές» δεν έχουν μεγάλο κόστος, τοποθετούνται στην παροχή σας και σας επιτρέπουν ακόμη και μέσω του κινητού να βλέπετε ανά πάσα στιγμή την κατανάλωση. Έτσι, αν κάποιος έχει ξεχάσει ανοικτό το θερμοσίφωνο, αν το κλιματιστικό έχει οριστεί στους 18 βαθμούς και καίει σαν τρελό, είναι πράγματα που μπορείτε να εντοπίσετε αμέσως και φυσικά να τα διορθώσετε.

4. Πολλές καινούργιες συσκευές διαθέτουν προγραμματισμό. Εξοικειωθείτε με αυτήν τη δυνατότητα, καθώς μπορείτε να μεταθέσετε την κατανάλωση στις ώρες εφαρμογής του μειωμένου τιμολογίου.

5. Συνδυάστε λειτουργία κλιματιστικού με ανεμιστήρα οροφής. Η επιθυμητή θερμοκρασία επιτυγχάνεται καλύτερα και η αίσθηση δροσιάς είναι ενιαία στον χώρο και -το κυριότερο- περιορίζεται η δαπανηρή λειτουργία του κλιματιστικού.

6. Τέλος, αν τα κλιματιστικά σας είναι παλαιάς τεχνολογίας μην διστάσετε να σκεφτείτε την αντικατάσταση. Η επένδυση αποσβένεται γρήγορα, αφού η διαφοράς που θα έχετε στον λογαριασμό ρεύματος θα είναι σημαντική.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)