Τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη μας επιτρέπουν να μαγειρεύουμε χωρίς βούτυρο ή λάδι και βελτιώνουν σημαντικά την υγιεινή διατροφή μας.
Όμως, όσο εύκολα είναι στο μαγείρεμα, τόσο απαιτητικά είναι στο καθάρισμα, αφού απαιτούν προσεκτικό καθαρισμό και σωστή συντήρηση για να διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση για περισσότερο καιρό.
Δείτε ακόμα: Με αυτούς τους 3 τρόπους θα καθαρίσω εξωτερικά τις κατσαρόλες
Πώς να καθαρίσεις τα αντικολλητικά τηγάνια χωρίς να βλάψεις την επίστρωση
Ο σωστός καθαρισμός των αντικολλητικών τηγανιών συμβάλλει στην διατήρηση της επίστρωσης, αποτρέπει τη συσσώρευση υπολειμμάτων φαγητού και βακτηρίων στο σκεύος και διασφαλίζει ένα υγιεινό και ασφαλές μαγείρεμα.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
-Ήπιο απορρυπαντικό πιάτων
-Ζεστό νερό
-Μαλακό σφουγγάρι ή πανί
-Στεγνή πετσέτα
-Μαγειρική σόδα (προαιρετικά)
Δείτε ακόμα: Πόσο βρώμικες είναι οι ξύλινες κουτάλες; Ο μόνος τρόπος για να καθαρίσουν
Η διαδικασία
-Αφήστε το αντικολλητικό τηγάνι να κρυώσει εάν το χρησιμοποιήσατε πρόσφατα.
-Ποτέ μην βυθίζετε ένα ζεστό τηγάνι σε κρύο νερό, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση.
-Μόλις κρυώσει, ρίξτε στο τηγάνι ένα ήπιο απορρυπαντικό, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
-Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί, τρίψτε απαλά το τηγάνι.
-Αποφύγετε τη χρήση σφουγγαριών με τραχιά υφή που μπορεί να καταστρέψουν την αντικολλητική επιφάνεια.
-Ξεπλύνετε καλά το τηγάνι με ζεστό νερό, διασφαλίζοντας ότι έχει αφαιρεθεί όλο το σαπούνι.
-Αφήστε το τηγάνι να στεγνώσει στον αέρα ή χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα για να το σκουπίσετε.
-Βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνό πριν το αποθηκεύσετε για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υγρασίας και πιθανή σκουριά.
Δείτε ακόμα: Μήπως οι κατσαρόλες σας είναι τοξικές; Πόσο ασφαλή είναι τα μαγειρικά σας σκεύη;
Πώς να μην καθαρίσεις τα αντικολλητικά τηγάνια
Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι εύκολο να καταστραφούν εάν χρησιμοποιείτε λάθος υλικά:
Μεταλλικά εξαρτήματα: Τα μεταλλικά αντικείμενα όχι μόνο προκαλούν γρατζουνιές στην επιφάνεια των αντικολλητικών σκευών σας, αλλά μπορούν να αποδυναμώσουν την αντικολλητική επίστρωση με την πάροδο του χρόνου.
Σκληρά απορρυπαντικά: Τα προϊόντα καθαρισμού που είναι πολύ σκληρά, δυνατά ή λειαντικά μπορεί να καταστρέψουν την επιφάνεια του τηγανιού σας και να καταστρέψουν τις αντικολλητικές του ιδιότητες. Αποφύγετε τη χρήση χλωρίνης ή χημικών καθαριστικών για φούρνο.
Μεταλλικά σφουγγάρια: Η χρήση αιχμηρών σφουγγαριών μπορεί να οδηγήσει σε φθορά της αντικολλητικής επιφάνειας. Χρησιμοποιείτε πάντα μια βούρτσα ή πετσέτα με μαλακές τρίχες για να καθαρίζετε τα αντικολλητικά τηγάνια σας.
Δείτε ακόμα: Πώς να καθαρίσεις το μπλέντερ σε 1 λεπτό