Η απόψυξη ψυγείου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εργασία, αφού σας επιτρέπει να κρατήσετε την ηλεκτρική σας συσκευή πλήρως λειτουργική για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Άλλωστε το ψυγείο αποτελεί την σημαντικότερη ηλεκτρική συσκευή σε έναν νοικοκυριό. Είναι λοιπόν πολύ λογικό να πρέπει ανά τακτά διαστήματα να μεριμνούμε για την βέλτιστη φροντίδα του.
Εάν έχετε διαπιστώσει έντονη συγκέντρωση πάγου τόσο στην συντήρηση όσο και την κατάψυξη, σημαίνει ότι έφτασε ο καιρός να προβείτε σε μια απόψυξη του ψυγείου σας.
Δείτε εδώ: Θολό παρμπρίζ: Ζεστός ή κρύος αέρας η λύση;
Σίγουρα η διαδικασία μπορεί να σας φαίνεται κουραστική, ωστόσο αν την αμελήστε, η συσκευή σας κινδυνεύει από μια σημαντικότερη ζημιά. Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλίσετε την άριστη λειτουργία του ψυγείου σας, την μειωμένη κατανάλωση ρεύματος και φυσικά να αποφύγετε μια επισκευή ψυγείου λόγω μεγαλύτερης βλάβης, προετοιμαστείτε για την απόψυξη της συσκευής σας.
Πως κάνω απόψυξη στην κατάψυξη
Η κατάψυξη είναι απαραίτητη για την διασφάλιση των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου, αρχίζει να περιβάλλεται από μεγάλη ποσότητα πάγου, κάτι που φυσικά μειώνει αισθητά την χωρητικότητά της αλλά και την αποτελεσματικότητα της ψύξης. Η απόψυξη στην κατάψυξη είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να γίνει πολύ εύκολα.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει φυσικά να κάνετε είναι η αφαίρεση όλου του περιεχομένου. Εάν διαθέτετε κάποιο μικρό ψυγειάκι, μπορείτε να το αξιοποιήσετε για να μην προλάβουν τα τρόφιμα να ξεπαγώσουν. Στρώστε αρκετές πετσέτες γύρω από την ηλεκτρική σας συσκευή και αφαιρέστε την από την πρίζα.
Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει σωστά η απόψυξη στην κατάψυξη είναι να αφήσετε τον πάγο να λιώσει μόνος του. Εάν ωστόσο ο χρόνος σας πιέζει, υπάρχουν δύο τρόποι που μπορεί να επιταχύνουν τα αποτελέσματα. Ο πρώτος είναι η χρήση ενός σεσουάρ ώστε με την παραγωγή θερμότητας να λιώσει πιο γρήγορα ο πάγος. Ωστόσο, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να ψεκάσετε τον πάγο με λίγο φυτικό λάδι. Ο χρόνος της απόψυξης θα μειωθεί στο μισό με τον τρόπο αυτό.
Πως κάνω απόψυξη στο ψυγείο
Λόγω της έντονης λειτουργίας του ψυγείου, είναι λογικό κάποια στιγμή να αρχίσει να πιάνει πάγο στην πλάτη του. Τους λόγους θα τους αναλύσουμε παρακάτω, ωστόσο αυτό που θα πρέπει άμεσα να κάνετε είναι η απόψυξη στο ψυγείο. Όπως και στην περίπτωση της κατάψυξης, έτσι και στη συντήρηση, η συσσώρευση πάγου θα μειώσει την απόδοση και θα αυξήσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Φυσικά, η διαδικασία απόψυξης στο ψυγείο δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές με την κατάψυξη και πρέπει να γίνονται μαζί. Θα πρέπει λοιπόν να αφαιρέσετε όλο το περιεχόμενο του ψυγείου σας προκειμένου να λιώσει ο πάγος και να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Εάν δεν έχετε κάποιο εφεδρικό ψυγειάκι να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να τοποθετήσετε τα τρόφιμα σε μια σακούλα και να προσθέσετε παγάκια.
Δείτε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το χαρτί υγείας στην τουαλέτα;
Τοποθετήστε μερικές πετσέτες στα ράφια του ψυγείου, αφήστε ανοιχτή την πόρτα και περιμένετε μέχρι να λιώσει ο πάγος. Ο πάγος στο πίσω μέρος του ψυγείου απαιτεί λιγότερο χρόνο από ότι στην κατάψυξη. Καλό λοιπόν θα ήταν να τον αφήσετε να λιώσει φυσικά.
Γιατί μαζεύει πάγο το ψυγείο;
Ένα ψυγείο που δεν διαθέτει αυτόματη απόψυξη, δηλαδή δεν είναι κατηγορίας No Frost, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα μαζέψει πάγο στην πλάτη του. Γιατί μαζεύει πάγο το ψυγείο όμως;
Η βασικότερη αιτία, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι αδυναμία σωστής κυκλοφορίας του ψυχρού αέρα στο εσωτερικό του ψυγείο. Αυτό συμβαίνει όταν τοποθετείται μεγάλος αριθμός προϊόντων στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αέρα. Προκειμένου να αποφύγετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αφήνετε επαρκή χώρο μεταξύ των προϊόντων καθώς και να μην τα τοποθετείτε κολλητά με τα εσωτερικά τοιχώματα.
Ένας άλλος σημαντικός λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε πάγο στο ψυγείο, είναι η φθορά στο λάστιχο της πόρτας. Εάν υπάρχουν απώλειες θερμοκρασίας λόγω κάποιας φθοράς στο λάστιχο, η συσκευή σας θα δουλεύει σε έντονους ρυθμούς για αρκετές ώρες την ημέρα, προκειμένου να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία στο εσωτερικό. Όσο πιο έντονα δουλεύει το ψυγείο σας όμως, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει να εμφανίζεται και πάγος στο πίσω μέρος του.
Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και στην περίπτωση που έχετε ρυθμίσει λάθος την θερμοκρασία του. Η κατάλληλη θερμοκρασία είναι μεταξύ 2 και 4 βαθμών Κελσίου. Πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν στην έντονη λειτουργία της ηλεκτρικής σας συσκευής και κατά συνέπεια στην συγκέντρωση πάγου σε σύντομο χρονικό διάστημα.