Ο πιο οικονομικός και οικολογικός τρόπος για να καθαρίσεις βαθιά τον φούρνο: πάστα μαγειρικής σόδας για τα καμένα λίπη και ξύδι για απολύμανση & λάμψη. Ιδανικό για σπίτια με παιδιά/κατοικίδια και για όσους αποφεύγουν τα ισχυρά καθαριστικά.
Τι θα χρειαστείς
- Μαγειρική σόδα (περίπου 1–1½ φλ.)
- Νερό (ώστε να γίνει πηχτή πάστα)
- Λευκό ξύδι σε ψεκαστήρα
- Γάντια, μαλακό σφουγγάρι/πανί μικροΐνας, ξύλινη/σπατουλίτσα σιλικόνης
- Λεκάνη/νεροχύτη για σχάρες & ταψιά
- (Προαιρετικά) 1–2 κ.σ. υγρό πιάτων ή 3% οξυζενέ για πολύ επίμονα σημεία
Βήμα-βήμα (γρήγορη μέθοδος)
- Απενεργοποίηση & κρύωμα: Βεβαιώσου ότι ο φούρνος είναι εντελώς κρύος και αποσύνδεσε το ρεύμα αν μπορείς.
- Αφαίρεση σχαρών/ταψιών: Βάλ’ τα να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με 2–3 κ.σ. σόδα + λίγο υγρό πιάτων (30–60’).
- Φτιάξε την πάστα: Ανακάτεψε μαγειρική σόδα με λίγο νερό μέχρι να γίνει πηχτή κρέμα που στέκεται.
- Άπλωσε την πάστα: Με σπατουλίτσα πέρασε τοιχώματα, πάτο και πόρτα (εσωτερικά). Απόφυγε τις αντιστάσεις/ανεμιστήρα. Για πολύ καμένα σημεία, πρόσθεσε 1 κ.σ. υγρό πιάτων ή λίγες σταγόνες 3% οξυζενέ στην πάστα.
- Χρόνος δράσης: Άφησε 30–60’. Για βαθύ καθάρισμα, μέχρι και όλη νύχτα (σκεπάζεις τα παχιά σημεία με μεμβράνη ώστε να μείνει υγρή).
- Σκούπισμα: Με υγρό πανί/σφουγγάρι αφαίρεσε την πάστα και τα διαλυμένα λίπη.
- Ψέκασμα με ξύδι: Πέρασε ελαφρά ψεκασμό. Το ξύδι αντιδρά με τα υπολείμματα σόδας (αφρίζει) και απολιπαίνει.
- Τελικό γυάλισμα: Σκούπισε με καθαρό, νωπό πανί και μετά με στεγνό για λάμψη.
Χρόνος: 15’ προετοιμασία + 30–60’ αναμονή (ή όλη νύχτα για «βαριές» περιπτώσεις) + 15’ τελείωμα.
Τζάμι & πόρτα φούρνου (χωρίς γρατζουνιές)
- Άπλωσε λεπτό στρώμα πάστας σόδας στο τζάμι, άφησε 15–20’.
- Σκούπισε με μαλακό πανί. Αν έχει «πέτσα», ξύσε απαλά με πλαστική ξύστρα (όχι μεταλλική).
- Ψέκασε με ξύδι, σκούπισε και στέγνωσε καλά για κρύσταλλο αποτέλεσμα.
Σχάρες & ταψιά (χωρίς τρίψιμο ώρες)
- Μετά το μούλιασμα, πέρασε τις επιφάνειες με πάστα σόδας σαν κρέμα απορρυπαντικού.
- Άφησε 10–15’, ξέπλυνε με ζεστό νερό και σκούπισε.
- Για καμένα σημεία, τύλιξε με χαρτί κουζίνας μουσκεμένο σε ζεστό νερό+ξύδι για 20’ και ξαναπροσπάθησε.
Mini εναλλακτική: ατμός λεμονιού (για «φρεσκάρισμα»)
- Γέμισε πυρίμαχο σκεύος με νερό + χυμό/φέτες 1 λεμονιού.
- Ζέστανε τον φούρνο στους 120–140°C για 20–30’.
- Σβήσε, άνοιξε προσεκτικά και σκούπισε τους μαλακωμένους ρύπους.
Σημαντική ασφάλεια & συμβατότητα
- Catalytic/καταλυτικά τοιχώματα: Μην τρίβεις δυνατά ούτε με σύρματα/σκληρά σφουγγάρια. Η ήπια σόδα εξωτερικά οκ, αλλά χωρίς πίεση.
- Pyrolytic/πυρόλυση: Ακολούθησε το manual. Κάνε πρώτα ήπια απολίπανση γύρω από την πόρτα/λάστιχα.
- Λάστιχα & ανοξείδωτα: Απόφυγε παρατεταμένη επαφή με συμπυκνωμένο ξύδι. Πάντα ξέπλυμα και στέγνωμα.
- Φόρα γάντια, αερίζεις τον χώρο, και ποτέ με τον φούρνο ζεστό.
Συχνά λάθη που ρίχνουν το αποτέλεσμα
- Πολύ αραιή πάστα (δεν «στέκεται»). Θέλουμε πηχτή υφή.
- Μικρός χρόνος δράσης. Δώσε 30–60’ ή όλη νύχτα για «ψημένα» λίπη.
- Πολύ σκληρά σφουγγάρια → γρατζουνιές σε εμαγιέ/τζάμι.
- Δεν ξεπλένεις καλά το ξύδι από λάστιχα/μεταλλικά άκρα.
Πρόγραμμα συντήρησης (για να μη «χτίζει» βρωμιά)
- Μετά από «βαρύ» ψήσιμο: Μόλις κρυώσει, γρήγορο πέρασμα με νωπό πανί + σταγόνες υγρού πιάτων.
- Κάθε 2–4 εβδομάδες: «Ελαφρύ» σόδα + ψέκασμα ξύδι.
- Προστασία: Χρησιμοποίησε λαδόκολλα/σκεπάσματα για λιγότερες πιτσιλιές.
Συχνές ερωτήσεις
Μπορώ να χρησιμοποιήσω μόνο ξύδι;
Το ξύδι διαλύει άλατα/οσμές, αλλά στα «ψημένα» λίπη χρειάζεσαι αλκαλικό μέσο (σόδα) για να σπάσει η λιπαρότητα.
Αφήνει η σόδα «πέτσα»/λευκά σημάδια;
Αν μείνει υπολείμμα, ψέκασε ελαφρά ξύδι (αφρίζει), σκούπισε και πέρασε τελικό νωπό/στεγνό πανί.
Τι κάνω με πολύ «καμένο» σημείο που δεν φεύγει;
Πέρασε πάστα σόδας + λίγες σταγόνες 3% οξυζενέ, σκέπασε με μεμβράνη 1–2 ώρες και δοκίμασε ξανά με μαλακό σφουγγάρι.
Είναι ασφαλές για κατοικίδια/παιδιά;
Ναι, σόδα & ξύδι είναι ήπια. Παρ’ όλα αυτά, κράτα τα μακριά κατά τη διαδικασία και ξέπλυνε/στέγνωσε καλά.











