Πώς να γίνεις πιο αποδοτικός και γρήγορος στη δουλειά σου!

Η εργασιακή ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο

Το να είσαι αποδοτικός, γρήγορος, σωστός επαγγελματίας στην δουλειά σου, δεν έχει να κάνει τόσο με το πόσο δουλεύεις, αλλά με το πώς δουλεύεις.

Υπάρχει όμως η εξής παρανόηση: για να είσαι αποτελεσματικός στη δουλειά σου πρέπει λίγο-πολύ να εξαντλείσαι. Να χτυπάς υπερωρίες, να δουλεύεις γενικότερα παραπάνω από το αναμενόμενο. Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς οδηγεί μαθηματικά σε burn out.

Επειδή το ζητούμενο δεν είναι να δουλεύεις ατελείωτες ώρες, χωρίς να σηκώνεις κεφάλι από το γραφείο, αυτοί είναι μερικοί απλοί τρόποι για να αξιοποιείς έξυπνα και αποτελεσματικά το 8ωρο αυξάνοντας την απόδοση και να ενισχύοντας την ταχύτητά σου εν ώρα εργασίας.

Δες εδώ τις πιο SOS ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά

Κοιμήσου καλά

H συνεχής εξάντληση και η στέρηση ύπνου έχουν συνέπειες στην ψυχική και σωματική σου υγεία, όπως επίσης και στην πνευματική σου διαύγεια: έλλειψη συγκέντρωσης, κακή μνήμη, αύξηση των επιπέδων του άγχους, συχνές εναλλαγές στη διάθεση, κακή επίλυση προβλημάτων.

Με το να κοιμάσαι επαρκώς, από την άλλη, έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να έχεις καθαρό μυαλό την ώρα που δουλεύεις.

Πήγαινε στο γραφείο πριν την ώρα σου

Το να πηγαίνεις νωρίς στη δουλειά, πριν από τους περισσότερους συναδέλφους σου, μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη σου ακούγεται καλή ιδέα, είναι όμως. Ο λόγος απλός: έχεις χρόνο να σχεδιάσεις την ημέρα με την ησυχία σου, να απολαύσεις τον πρωινό σου καφέ, ακόμα και να χαλαρώσεις. Δεν εννοούμε δηλαδή να πιάσεις κατευθείαν δουλειά με το που φτάσεις, αλλά να έχεις την πολυτέλεια να μη βιάζεσαι.

Φτιάξε την καθημερινή σου λίστα

Φτάνοντας λοιπόν μερικά λεπτά νωρίτερα στο γραφείο, έχεις τον χρόνο να οργανώσεις καλύτερα τις δουλειές σου και να θέσεις προτεραιότητες. Να φτιάξεις μία λίστα με το τι επείγει και τι όχι, ξεκινώντας πάντα από τα πιο δύσκολα tasks και αφήνοντας τα πιο εύκολα για το τέλος της ημέρας.

Άφησε στην άκρη τους περισπασμούς

Πρακτικά αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, να μην έχεις στην οθόνη του υπολογιστή σου ανοιχτά tabs με τους λογαριασμούς στα social media και δεύτερον, να κρατήσεις το κινητό σου μακριά από το οπτικό σου πεδίο.

Επικεντρώσου σε ένα πράγμα τη φορά

Το multitasking μπορεί να ακούγεται τέλειο, δε λειτουργεί όμως σωστά για όλους. Βασικά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και είναι στ’ αλήθεια αποτελεσματικοί και ακριβείς. Είναι προτιμότερο λοιπόν να εστιάζεις σε μία δουλειά τη φορά, να την ολοκληρώνεις και μετά να περνάς στην επόμενη. Με τον τρόπο αυτό συντηρείς μία νηφαλιότητα στη σκέψη σου, διατηρείς σε φυσιολογικά επίπεδα το άγχος και αποκτάς μεθοδικότητα.

Ολοκλήρωσε πρώτα τα δύσκολα tasks

Το μυστικό σε μία πολύ φορτωμένη καθημερινότητα είναι να μην αφήνεις τίποτα ανολοκλήρωτο. Προσπάθησε να ξεκινάς το ωράριό σου με τις πιο δύσκολες εργασίες και να εστιάζεις όλη την προσοχή σου σε αυτές -τότε είναι που είσαι πιο αποδοτικος. Σου προτείνουμε πάντα να ολοκληρώνεις ένα task πριν ασχοληθείς με οποιοδήποτε άλλο, μην το αναβάλλεις και μην το αφήνεις στη μέση!

Κάνε συχνά breaks

Το συνεχόμενο ωράριο κάνει κακό στην εργασιακή ψυχολογία! Άλλωστε, ποιος πιστεύει τώρα πια ότι τα διαλείμματα είναι χάσιμο χρόνου; Όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζονται breaks, προκειμένου να ξεκουράζονται, να τρώνε, να ενεργοποιούνται και να γεμίζουν τις μπαταρίες τους. Έτσι και εσύ, αξιοποιήσε σωστά τον χρόνο και υιοθέτησε την τακτική των 2-3 διαλειμμάτων μέσα στη βάρδια! Είμαστε βέβαιοι πως θα δείς σημαντική διαφορά στη συγκέντρωσή σου!

Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις και τον ήχο του κινητού

Ενδιαφέρεστε να συγκεντρωθείτε και να μείνετε στοχοπροσηλωμένος κατά τη διάρκεια του ωραρίου σας; Ακολουθήστε τη συμβουλή μας -όσο δύσκολη και αν είναι- και θέστε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία σίγασης.

Δημιουργήστε καλύτερες πρακτικές επικοινωνίας

Οι σχέσεις των εργαζομένων, πολλές φορές, βελτιώνουν την εργασιακή ψυχολογία, άρα και την παραγωγικότητα και την απόδοση! Οι συνάδελφοι και οι εργοδότες οφείλουν να έχουν πολύ καλό communication μεταξύ τους και αμοιβαία κατανόηση, προκειμένου να πετύχουν τον κοινό τους στόχο.

Επικοινωνήστε με την ομάδα σας, ζητήστε τη βοήθειά της και προθυμοποιηθείτε να προσφέρετε υποστήριξη σε έναν συνεργάτη. Επιπλέον, ακούστε τις ιδέες και τις προτάσεις των άλλων, επιβραβεύστε μία αποτελεσματική ενέργεια ή αναγνωρίστε μία έξυπνη πρόταση. Με αυτούς τους τρόπους οι σχέσεις στο γραφείο θα ενισχυθούν στο έπακρο και όλοι θα αναπτύξετε πιο ομαδικό πνεύμα!

Δες εδώ πώς μπορείς να ζητήσεις άδεια από τη δουλειά σου

 

Exit mobile version