...

Πώς να φτιάξεις την πιο καλοκαιρινή μαρμελάδα από καρπούζι

Φτιάξε αυτή την μαρμελάδα για να έχεις καρπούζι όλο τον χρόνο

καρπούζι

Το καρπούζι είναι αναμφισβήτητα ο βασιλιάς του καλοκαιριού – δροσιστικό, γλυκό, γεμάτο νερό και άρωμα. Αλλά τι θα έλεγες αν μπορούσες να διατηρήσεις τη γεύση του και μέσα στον χειμώνα;

Η απάντηση είναι μία: μαρμελάδα καρπούζι!

Αν και λιγότερο γνωστή από τις κλασικές φράουλα ή βερίκοκο, η μαρμελάδα από καρπούζι είναι ελαφριά, αρωματική και εξαιρετικά ευχάριστη για πρωινό, γιαούρτι, γλυκά ή ακόμα και σε πλατό τυριών.

Δες εδώ πώς να μάθεις να ξεχωρίζεις το καλύτερο καρπούζι

καρπούζι

Υλικά (για περίπου 2 βαζάκια των 250 ml)

1 κιλό καθαρή σάρκα καρπουζιού (χωρίς κουκούτσια)

500 γρ. ζάχαρη

1 λεμόνι (ο χυμός και το ξύσμα του)

1 πράσινο μήλο (τριμμένο ή ψιλοκομμένο, με τη φλούδα)

1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ (προαιρετικά, για άρωμα)

1 βανίλια (προαιρετικά)

Προετοιμασία

Καθάρισε το καρπούζι από τη φλούδα και τα κουκούτσια. Κόψε σε μικρά κομμάτια και ζύγισε ώστε να έχεις περίπου 1 κιλό καθαρής σάρκας.

Τρίψε το μήλο με τη φλούδα ή ψιλόκοψέ το. Περιέχει φυσική πηκτίνη και θα βοηθήσει τη μαρμελάδα να πήξει, χωρίς προσθήκη ζελατίνης ή εμπορικής πηκτίνης.

Εκτέλεση

Βάλε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα: καρπούζι, ζάχαρη, μήλο, λεμόνι, τζίντζερ και βανίλια (αν χρησιμοποιείς).

Ανάμειξε καλά και άφησέ τα για 30 λεπτά έως 1 ώρα ώστε να βγάλει το καρπούζι τα υγρά του.

Βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει για 45–60 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Καθώς βράζει, ξάφριζε τυχόν αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια.

Μόλις η μαρμελάδα αρχίσει να πήζει (θα μειωθεί αρκετά ο όγκος της), δοκίμασε την πυκνότητά της: Ρίξε λίγη σε ένα παγωμένο πιατάκι και πέρασε το δάχτυλό σου — αν σχηματίζει αυλάκι, είναι έτοιμη!

Αν θέλεις πιο βελούδινη υφή, μπορείς να τη λιώσεις ελαφρώς με ραβδομπλέντερ πριν τη βάλεις στα βάζα.

Αποθήκευση

Μεταφέρε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Κλείσε καλά και γύρισε τα ανάποδα για 5 λεπτά για να δημιουργηθεί κενό αέρος.

Όταν κρυώσουν, φύλαξέ τα σε σκοτεινό, δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Διατηρείται έως 3–4 μήνες (ή περισσότερο αν κονσερβοποιηθεί σωστά).

καρπούζι

Tips
Αν σου αρέσουν οι μαρμελάδες με έξτρα υφή, μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή μπαχαρικά όπως κάρδαμο ή κανέλα.

Για πιο πηχτή μαρμελάδα, μπορείς να βάλεις 2 μήλα ή να προσθέσεις λίγη σπιτική πηκτίνη από φλούδες μήλου.

Αν δεν έχεις μήλο, μπορείς να προσθέσεις 1 κ.γ. αγοραστή πηκτίνη ή 1 φύλλο ζελατίνης διαλυμένο.

Πού να τη χρησιμοποιήσεις

Πάνω σε φρυγανιά με βούτυρο

Σε γιαούρτι ή παγωτό

Ως γέμιση σε μπισκότα ή κέικ

Με κίτρινα τυριά ή αλλαντικά

Σε cheesecake με καλοκαιρινή διάθεση!

Η μαρμελάδα καρπούζι είναι η πιο καλοκαιρινή έκπληξη που μπορείς να φτιάξεις με απλά υλικά. Φρουτένια, αρωματική και με ελαφριά υφή, ταιριάζει σε κάθε στιγμή της ημέρας.

Δοκίμασέ τη και θα γίνει το κρυφό σου γλυκό όπλο!

Δες εδώ πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το καρπούζι που έχει απομείνει στο ψυγείο

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.