Περιεχόμενα
Ένας λάτε, ή αλλιώς caffe latte, είναι ένας συνδυασμός εσπρέσο και αφρόγαλου. Μπορείτε να τον φτιάξετε στο σπίτι ακόμα κι αν δεν έχετε επαγγελματική μηχανή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγο καλό καφέ, το αγαπημένο σας γάλα και λίγη τεχνική στο αφρόγαλα.
Οδηγίες βήμα προς βήμα
- Ρίξτε 1 ή 2 δόσεις εσπρέσο σε μία κούπα.
- Ζεστάνετε το γάλα σε κανάτα με ραβδάκι ατμού ή αφρογαλιέρα.
- Φροντίστε η θερμοκρασία του γάλακτος να είναι 55-65 βαθμούς .
- Ανακινήστε την κανάτα και χτυπήστε την ελαφρά για να απομακρύνετε τις μεγάλες φυσαλίδες.
- Ρίξτε το αφρόγαλα αργά στην κούπα με τον εσπρέσο.
Συμβουλές
- Το πλήρες γάλα παράγει τον πιο σταθερό αφρό, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φυτικά όπως βρώμη ή αμύγδαλο.
- Ο αφρός πρέπει να είναι βελούδινος και να μοιάζει με υγρή μπογιά.
- Για iced latte, απλώς προσθέστε πάγο και κρύο γάλα πάνω από τον εσπρέσο, χωρίς αφρό.
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ λάτε και καπουτσίνο;
Και τα δύο περιλαμβάνουν εσπρέσο και γάλα, αλλά ο καπουτσίνο έχει περισσότερο αφρό και λιγότερο υγρό γάλα. Ο λάτε είναι πιο ήπιος και κρεμώδης.
Πώς μπορώ να φτιάξω λάτε χωρίς μηχανή;
Χρησιμοποιήστε moka pot, γαλλική πρέσα ή στιγμιαίο εσπρέσο και ζεστάνετε το γάλα με μικροκύματα ή αφρογαλιέρα χειρός.
Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για αφρόγαλα;
Ιδανικά μεταξύ 130ºF και 150ºF (54-65ºC). Πάνω από 160ºF το γάλα καίγεται και χάνει τη γλυκύτητά του.