Όλοι όσοι έχουν κήπο γνωρίζουν πόσο ενοχλητικά είναι τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα που φυτρώνουν εκεί που δεν τα σπέρνουμε.
Πρόκειται για παρασιτικά φυτά που εμφανίζονται σε σημεία που δεν τα θέλουμε, δηλαδή ανάμεσα από λαχανικά, γύρω από καλλωπιστικά φυτά, αλλά και τον κορμό των καρποφόρων δέντρων.
Μάλιστα, τα αγριόχορτα αποτελούν ένα διαρκές πρόβλημα στον κήπο και το χωράφι μας, εμποδίζοντας πολλές φορές τις καλλιέργειες να αναπτυχθούν σωστά.
Δείτε ακόμα: Το ζιζάνιο με τις θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες που φυτρώνει παντου
Στις συμβατικές καλλιέργειες για την καταπολέμηση των ζιζανίων, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν χημικά σκευάσματα υψηλής δραστικότητας με τα οποία ψεκάζουν για να ξεράνουν τα αγριόχορτα.
Σε κάθε περίπτωση, τα φυσικά ζιζανιοκτόνα είναι πιο φιλικά για τον κήπο και το περιβάλλον, παρότι όπως είναι λογικό δεν είναι το ίδιο ισχυρά.
Πώς να «εξοντώσετε» τα αγριόχορτα από τον κήπο
Υπάρχουν αρκετοί οικολογικοί τρόποι για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων αγριόχορτων αναλόγως το είδος της καλλιέργειας και το είδος των ζιζάνιων.
Δείτε ακόμα: Πώς να ξεφορτωθείς εύκολα τα αγριόχορτα από τον κήπο
1. Όργωμα
Ένας αρκετά παραδοσιακός τρόπος καταπολέμησης των αγριόχορτων είναι το όργωμα όταν τα ζιζάνια είναι σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης.
Επιπρόσθετα, το βαθύ όργωμα το προηγούμενο καλοκαίρι από τη σπορά ή τη φύτευση, φέρνει στην επιφάνεια ρίζες και σπόρους των ζιζανίων που καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ή τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
2. Χορτοκοπτικό μηχάνημα
Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους οικολογικής αντιμετώπισης των ζιζανίων στις βιολογικές καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων αλλά και του αμπελιού είναι η χρήση χορτοκοπτικών μηχανημάτων.
Συγκεκριμένα, θερίζουμε συχνά τα ζιζάνια με χορτοκοπτικό μηχάνημα, σε στάδιο βλάστησης πριν την άνθιση ή κατά την ανθοφορία, αλλά σίγουρα πριν δημιουργήσουν σπόρο.
3. Φύλλα πλαστικού ή γεώπανο
Η χρήση νάιλον πλαστικού ή υφάσματος εδαφοκάλυψης βοηθά στην αντιμετώπιση των ζιζανίων στις καλλιέργειες λαχανικών.
Πιο συγκεκριμένα, καλύπτουμε το έδαφος με φύλλο από μαύρο ή λευκό πλαστικό για την φύτευση του λαχανόκηπου και ανοίγουμε τρύπες για να φυτέψουμε μέσα τα λαχανικά μας.
Το πλαστικό καλύπτει το έδαφος και εμποδίζει τα ανεπιθύμητα χόρτα να φυτρώσουν, ενώ τα φυτά μας αναπτύσσονται κανονικά.
4. Χλωρή λίπανση
Η αξιοποίηση καλλιεργειών με κατάλληλα φυτά για χλωρή λίπανση όπως ο βίκος, τα κουκιά, ο αρακάς και η βρώμη εκτός από την ενίσχυση του εδάφους με θρεπτικά συστατικά, βοηθάει και στην αντιμετώπιση των ζιζανίων.
Η πυκνή σπορά αυτών των καλλιεργειών φέρνει θετικά αποτελέσματα, καθώς το δυνατό ριζικό σύστημα των φυτών περιορίζει και εμποδίζει την ανάπτυξη των αγριόχορτων την επόμενη καλλιεργητική χρονιά.
5. Ροκανίδι και πευκόφλουδα
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα φυσικά υλικά για εδαφοκάλυψη και να καταπολεμήσουμε με οικολογικό τρόπο τα αγριόχορτα στον κήπο μας.
Καλύπτουμε το χώμα γύρω από τα φυτά με ροκανίδι ή πευκόφλουδα για να εμποδίσουμε τα ανεπιθύμητα χόρτα να φυτρώσουν, λειτουργώντας ως φυσικά ζιζανιοκτόνα.
6. Βραστό νερό
Μία σπιτική λύση για την αντιμετώπιση των αγριόχορτών του κήπου μας είναι να χρησιμοποιήσουμε βραστό νερό για το κάψιμο των ζιζανίων.
Ρίχνουμε βραστό νερό πάνω στο φύλλωμα νεαρών αγριόχορτων για να μαραθούν και να ξεραθούν προσέχοντας φυσικά να μην πέσει το βραστό νερό σε φύλλωμα λαχανικών ή λουλουδιών καθώς θα προκαλέσουμε σοβαρό πρόβλημα στα φυτά.
7. Βιολογικά ζιζανιοκτόνα
Για την καταπολέμηση των ζιζανίων, σε γεωπονικά καταστήματα θα βρούμε βιολογικά ζιζανιοκτόνα που έχουν σαν βασικό συστατικό το πελαργονικό οξύ που εξάγεται από το φυτό πελαργόνι.
Ψεκάζουμε το φύλλωμα των αγριόχορτων προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή με τα φύλλα των φυτών του κήπου μας.
Πώς θα φτιάξουμε φυσικό ζιζανιοκτόνιο
Για την αντιμετώπιση των αγριόχορτων που αναπτύσσονται στον κήπο μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοσχέδιο σκεύασμα χρησιμοποιώντας σπιτικά υλικά.
Υλικά
-4 κουταλιές της σούπας ξύδι
-1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα
-1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι
-1 λίτρο νερό
Εφαρμογή
Βάζουμε 4 κουταλιές της σούπας ξύδι, 1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα και 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο καυτό νερό και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί ομοιόμορφα.
Έπειτα, ψεκάζουμε το πάνω μέρος του φυλλώματος των ανεπιθύμητων χόρτων, κάνοντας μία καλή διαβροχή για να τα ξεράνουμε.
Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της εφαρμογής, προτιμούμε το ράντισμα των φυτών να γίνεται τις μεσημεριανές ώρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες