Η απόλαυση ενός αποστάγματος δεν είναι απλώς θέμα γεύσης, αλλά πάνω από όλα εμπειρίας.
Είτε πρόκειται για ένα παλαιωμένο ουίσκι, ένα εκλεκτό κονιάκ ή το αγαπημένο παραδοσιακό τσίπουρο, υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι τρόποι να τα δοκιμάσεις, προκειμένου να αναδείξεις τα αρώματα και τη γεύση τους στο έπακρο.
Η ατμόσφαιρα παίζει καθοριστικό ρόλο. Απόλαυσε το ποτό σου είτε μόνος είτε με καλή παρέα, και δώσε χρόνο στη διαδικασία για να εκτιμήσεις κάθε του πτυχή.
Η σωστή απόλαυση ενός αποστάγματος δεν απαιτεί βιασύνη, αλλά προσοχή στη λεπτομέρεια.
Δείτε ακόμα: Πώς να συνδυάσετε ούζο και τσίπουρο με το φαγητό
Πώς να απολαύσεις σωστά ουίσκι, κονιάκ και τσίπουρο
Το σωστό ποτήρι
Ουίσκι: Σε ποτήρι “lowball” για τα blended και “Glencairn” για τα single malt.
Κονιάκ: Σε ποτήρι τύπου “τουλίπα” για να συγκεντρώνονται τα αρώματα.
Τσίπουρο: Σε μικρό ποτήρι τύπου σφηνάκι ή χαμηλό ποτήρι, ανάλογα με την περίσταση.
Η σωστή θερμοκρασία
Ουίσκι: Ανάλογα με τον τύπο, σερβίρεται σκέτο ή με λίγο νερό για να απελευθερωθούν τα αρώματά του. Πολλοί το προτιμούν ελαφρώς κρύο ή με ένα παγάκι.
Κονιάκ: Ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου (18-22°C). Η ζέστη της παλάμης μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση των αρωμάτων.
Τσίπουρο: Εάν είναι χωρίς γλυκάνισο, μπορεί να σερβιριστεί ελαφρώς δροσερό (10-15°C). Αν περιέχει γλυκάνισο, το κρύο νερό αναδεικνύει τα αρώματά του.
Δείτε ακόμα: Πώς να συνέλθεις από το hangover του τριημέρου;
Η τεχνική της δοκιμής
Ρίξε μια μικρή ποσότητα στο ποτήρι και παρατήρησε το χρώμα του.
Στροβίλισε ελαφρώς το απόσταγμα και μύρισέ το για να εντοπίσεις τις νότες του.
Πάρε μια μικρή γουλιά και κράτησέ την λίγο στο στόμα για να ανακαλύψεις τη δομή και την επίγευση.
Συνδυασμοί με φαγητό
Ουίσκι: Εξαιρετικό με ξηρούς καρπούς, καπνιστό κρέας ή πικάντικα πιάτα.
Κονιάκ: Ταιριάζει με σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα ή μαλακά τυριά.
Τσίπουρο: Συνοδεύει ιδανικά μεζέδες, όπως ελιές, τυριά και ψαρικά.
Δείτε ακόμα: Αυτό είναι το νο1 κόλπο για να πίνεις μπίρα χωρίς να φουσκώνεις