Πολλές φορές έχει τύχει να προσπαθούμε να ανοίξουμε το καπάκι ενός βάζου αλλά εκείνο μας ταλαιπωρεί.
Γιατί τα γυάλινα και όμορφα βαζάκια της μαρμελάδας, της πίκλας, του οτιδήποτε, είναι τόσο δύσκολα στο άνοιγμα;
Ο λόγος έχει να κάνει με το κενό αέρος που σκοπό έχει να κρατήσει το περιεχόμενο του βάζου φρέσκο.
Όταν ένα βαζάκι σφραγίζεται στο εργοστάσιο, το περιεχόμενο του είναι συνήθως ζεστό, όσο το περιεχόμενο η μαρμελάδα για παράδειγμα, έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου, ο αέρας συστέλλεται δημιουργώντας αυτή τη σφραγίδα φρεσκάδας.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με υπολείμματα του ίδιου του περιεχομένου που ακόμα κι αν απομακρυνθούν από την κορυφή του βάζου, μπορεί να λειτουργήσουν σαν κόλλα με το καπάκι.
Δες εδώ το κόλπο για να χρησιμοποιήσεις ξανά το λάδι τηγανίσματος
Τα βάζα που περιέχουν σάλτσες ή μαρμελάδες ή μέλι ή άλλα γαστρονομικά υλικά και τρόφιμα συνήθως σφραγίζονται σε κενό αέρος. Για να ανοίξουν λοιπόν θα πρέπει να προμηθεύσουμε με αέρα το βάζο. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους όπως ανασηκώνοντας ελαφρώς το καπάκι με ένα μαχαίρι, ένα ανοιχτήρι ή ένα κουτάλι.
Μόλις ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος του αέρα το καπάκι θα ανοίξει πανεύκολα. Μπορούμε επίσης να χτυπήσουμε με την παλάμη μας τον πάτο του βάζου ώστε να προκαλέσουμε πίεση στο εσωτερικό του βάζου που θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε το καπάκι.
Δες εδώ πώς να τηγανίζεις ψάρια χωρίς να μυρίζει όλη η κουζίνα
Tι κάνεις λοιπόν για να ανοίξεις το καπάκι;
1ος τρόπος
Με μαχαίρι
Βάζουμε τη μύτη ενός μαχαιριού ανάμεσα από το καπάκι και το στόμιο του βάζου.
Κουνάμε απαλά το μαχαίρι μέχρι να ακουστεί ο ήχος από το βάζο, και ανοίγουμε το καπάκι.
2ος τρόπος
Με λαστιχάκι
Τοποθετούμε ένα λαστιχάκι περιμετρικά στο καπάκι του βάζου.
Γυρνάμε το καπάκι με τα χέρια μας και ανοίγουμε το βάζο.
3ος τρόπος
Στον πάγκο εργασίας
Χτυπάμε περιμετρικά το καπάκι του βάζου στον πάγκο εργασίας από όλες τις πλευρές του, και ανοίγουμε το καπάκι.
Τέλος, εάν το καπάκι έχει κολλήσει εξαιτίας του περιεχομένου του τότε βουτάμε το βάζο σε ένα λεκανάκι με ζεστό [όχι καυτό ή βραστό] νερό, το αφήνουμε για δύο λεπτά και προσπαθούμε ξανά. Το πιθανότερο είναι να έχει ξεκολλήσει.
Δες εδώ το κόλπο που θα σου δείξει αν το αυγό είναι φρέσκο