Πως με 5 κινήσεις θα μειώσεις τον πόνο στον αυχένα

Απλές και ανακουφιστικές

Πως με 5 κινήσεις θα απαλλαγείς από τον πόνο στον αυχένα

Έντονη δυσκολία στην καθημερινότητα από τον πόνο στον αυχένα: Η καθιστική εργασία, η μη άσκηση, το γεγονός ότι σκύβεις συνεχώς για να δεις το κινητό σου, αλλά και το έντονο στρες, είναι μερικοί μόνο παράγοντες που καθιστούν τον πόνο στον αυχένα ολοένα και πιο συχνό.

Αν πονάς δοκίμασε αυτές τις 5 σπιτικές θεραπείες αλλά, προσοχή, μην αφήνεις τον έντονο πόνο στον αυχένα, χωρίς θεραπεία και επισκέψου έναν γιατρό το συντομότερο.

1. Άλλαξε μαξιλάρι

Έχει αποδειχθεί ότι εκείνοι που κοιμούνται καλά το βράδυ έχουν λιγότερες ενοχλήσεις την ημέρα. Ένα κακό μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα ή και να επιδεινώσει τον ήδη υπάρχοντα. Καλό μαξιλάρι είναι αυτό που καλύπτει τον κενό χώρο μεταξύ ώμου και αφτιού όταν κοιμάσαι στο πλάι. Το στρώμα επίσης πρέπει να είναι ορθοπεδικό και να υποδέχεται ομαλά τις καμπύλες του σώματός μας.

2. Παγοθεραπεία ή θερμοθεραπεία

Αν ο πόνος οφείλεται σε φλεγμονή, ο πάγος είναι ένας τρόπος για να μουδιάσεις τον πόνο, καθώς και να μειώσεις το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Χρησιμοποίησε μια παγοκύστη ή τοποθέτησε μερικά παγάκια σε ένα πανί. Ποτέ μην τοποθετείς πάγο απευθείας στο δέρμα! Άφησέ το για 10 λεπτά και μετά αφαίρεσέ το για 15 λεπτά. Επανάλαβε όσο συχνά θέλεις.

Αν ο πόνος οφείλεται σε ψύξη στον αυχένα, είναι οξύς, έχεις μυϊκούς σπασμούς ή πόνους στα νεύρα, εφάρμοσε θερμότητα επί 20 λεπτά κάθε δύο ώρες. Η θερμότητα (όπως ένα ζεστό ντους) είναι πολύ αποτελεσματική γιατί δημιουργεί αιμάτωση στην περιοχή και περιορίζει τη μυϊκή ψύξη.

3. Αιθέρια Έλαια

Αν ανακατέψεις μερικές σταγόνες από τα παρακάτω αιθέρια έλαια και κάνεις μασάζ στον λαιμό και τους ώμους σου θα κάνει θαύματα σε έναν άκαμπτο, πονεμένο αυχένα. Χρησιμοποίησε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ή έλαιο αμυγδάλου ως βάση και, στη συνέχεια, πρόσθεσε μερικές σταγόνες έλαιο λεβάντας, έλαιο μέντας, έλαιο κυπαρισσιού και έλαιο βασιλικού. Ανακάτεψε καλά και κάνε μασάζ στις πονεμένες περιοχές δύο φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα. Ο βασιλικός και το κυπαρισσιέλαιο έχουν ενώσεις που χαλαρώνουν τους μυς, ανακουφίζουν τον μυϊκό πόνο, παρέχοντας αντιφλεγμονώδη δράση στο πάσχον σημείο.

5. Μηλόξυδο

Αυτή είναι μια αρχαία σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου στον αυχένα. Φορτωμένο με αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και αντιοξειδωτικά, το μηλόξυδο μειώνει τη φλεγμονή, η οποία είναι κύρια πηγή πόνου. Απλώς μούλιασε μια κομπρέσα στο ξύδι και στύψε τη. Τοποθέτησέ τη γύρω από το λαιμό σου και άφησέ τη για 30-60 λεπτά. Επανάλαβε δύο φορές την ημέρα.

5. Μαγνήσιο

Τα άλατα δεν είναι στην πραγματικότητα άλατα, αλλά νιφάδες μαγνησίου. Αυτό το μέταλλο αυξάνει την κυκλοφορία και μειώνει την ένταση των μυών. Ρίξε 1 έως 2 φλιτζάνια άλατα σε ζεστό νερό στη μπανιέρα και βυθίσου ώστε το νερό να καλύψει το λαιμό και τους ώμους σου, για 30 λεπτά. Διαφορετικά, γέμισε ένα μπολ με ζεστό νερό και μερικές κουταλιές της σούπας άλατα. Ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί, στη συνέχεια εμπότισε ένα πανί σε αυτό και τοποθέτησέ το γύρω από το λαιμό σου για 5 ή 10 λεπτά. Επανάλαβε μέχρι να κρυώσει το νερό.

Πως με 5 κινήσεις θα απαλλαγείς από τον πόνο στον αυχένα

Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο στον αυχένα

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι κοινός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφεθείτε σε αυτόν.

Καθώς μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να χάνουμε τη δύναμη στους εκτείνοντες θωρακικούς μυς και αποκτούμε την τάση να γέρνουμε το κεφάλι μπροστά, καταπονώντας τις ωμοπλάτες και τον αυχένα. Εάν μπορείτε να δυναμώσετε αυτούς τους μυς και να τραβάτε τους ώμους προς τα πίσω, θα έχετε μικρότερη κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός, και με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο πόνος.

Τρεις ασκήσεις για ανακούφιση στον πόνο του αυχένα

Προσαγωγή ωμοπλατών: Για να βοηθήστε τους μυς της ωμοπλάτης, πλησιάστε τις ωμοπλάτες σας μεταξύ τους, μετρήστε τέσσερις χρόνους και στη συνέχεια επαναφέρετέ τις στην αρχική τους θέση και μετρήστε 10 χρόνους. Επαναλάβετε 10 φορές.

Push-ups στον τοίχο: Εκτελέστε αυτές τις όρθιες κάμψεις σε μία γωνία ή στην κάσα της πόρτας, μετακινώντας τους ώμους σας μπρος-πίσω παράλληλα με τα χέρια σας. Συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των μυών της ωμοπλάτης και στη δημιουργία συνολικής δύναμης, ευκαμψίας και ισορροπίας.

Διάταση Superman: Η συγκεκριμένη διάταση περιλαμβάνει έκταση των ραχιαίων και συμβάλλει στην ενδυνάμωσή τους, αφού τεντώνοντας τους ώμους και το κεφάλι προς τα πίσω, βελτιώνουμε τη γωνία που σχηματίζει με τη σπονδυλική στήλη.

Τι να μην κάνεις όταν έχεις πόνο στον αυχένα

Υπάρχουν μερικά ΜΗΝ που πρέπει να γνωρίζεις:

-ΜΗΝ γυρίζεις δεξιά – αριστερά το λαιμό σου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, ειδικά εάν έχεις κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Κάνε ήπιες διατάσεις από τη μια πλευρά στην άλλη ή πάνω-κάτω, αλλά μην στρίβεις το κεφάλι σου.

-ΜΗΝ σκύβεις για να δεις το τηλέφωνο ή το tablet σου ή οτιδήποτε άλλο για περισσότερο από 10 ή 15 λεπτά χωρίς να κάνεις ένα διάλειμμα

-ΜΗΝ κρατάς το τηλέφωνο στο αυτί σου. Εάν πρέπει να μιλάς για μεγάλες χρονικές περιόδους, χρησιμοποίησε ένα ακουστικό handsfree.

-ΜΗΝ κουβαλάς βαριά τσάντα ώμου ή έχεις το σακίδιο πλάτης στον έναν ώμο. Αυτό πιέζει τους μυς του λαιμού.

-ΜΗΝ αγνοείς τον πόνο στον αυχένα που δεν υποχωρεί μέσα σε 2 εβδομάδες ή που επιδεινώνεται γρήγορα.

-ΜΗΝ οδηγείς αν δεν μπορείς να γυρίσεις το κεφάλι σου για να κοιτάξεις πάνω από τον ώμο σου.

-ΜΗΝ κοιμάσαι μπρούμυτα. Ξάπλωσε ανάσκελα με τα χέρια χαλαρά στο πλάι σου. Αν ο πόνος στον αυχένα οφείλεται σε κήλη δίσκου, ρώτησε τον γιατρό σου αν μπορείς να κοιμάσαι χωρίς μαξιλάρι για να πετύχεις την τέλεια ευθυγράμμιση.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό για τον πόνο στον αυχένα

Εάν αντιμετωπίζετε σταθερό, καθημερινό πόνο στον αυχένα, που απλά δεν υποχωρεί ή εάν αντιμετωπίζετε πόνο που ακτινοβολεί στα χέρια ή τα πόδια σας, κλείστε ένα ραντεβού για να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει φυσικοθεραπεία, φάρμακα, οστεοπαθητική αγωγή ή να σας συστήσει άλλες θεραπείες, σπανιότερα και χειρουργείο για τον πόνο στον αυχένα.

Προετοιμαστείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του γιατρού σας για να του δώσετε τη δυνατότητα να φτάσει στο βάθος του προβλήματος. Μπορεί να σας ρωτήσει τι δουλειά κάνετε, πώς (και πόσο) κινείστε κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας και πότε ξεκίνησε ο πόνος στον αυχένα.

Το πρώτο πράγμα που προσπαθούμε να καταλάβουμε είναι το είδος του πόνου που βιώνει ο ασθενής. Μόλις πάρει το πλήρες ιστορικό, στο 80% των περιπτώσεων ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει ποιο είναι το πρόβλημα πριν αγγίξει καν τον ασθενή.

Δείτε ακόμα: Αντιβίωση: Οι συμβουλές που πρέπει να ακολουθείς ως «ευαγγέλιο»