Πώς και πότε να μεταφυτεύσω τα φυτά

Μεταφυτεύουμε τα φυτά για να τους προσφέρουμε ζωντάνια και τόνωση

Πώς και πότε να μεταφυτεύσω τα φυτά

Η καλύτερη εποχή για να πραγματοποιήσουμε τη μεταφύτευση των φυτών μας σε μεγαλύτερες γλάστρες είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού τα φυτά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την έντονη δραστηριότητα ανάπτυξης και ανθοφορίας. Βέβαια, μπορούμε να κάνουμε μεταφύτευση και στις αρχές του φθινόπωρου μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας των φυτών.

Τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες, σταδιακά απορροφούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία από το χώμα και δημιουργούν πυκνό ριζικό σύστημα που τα δυσκολεύει να αναπνεύσουν.

Συνεπώς, η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα βοηθάει τα φυτά να αναζωογονηθούν, καθώς δίνει περισσότερο χώρο στις ρίζες για να αναπτυχθούν. Επιπλέον, με την ανανέωση του φυτοχώματος κατά τη μεταφύτευση, προσφέρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά μας για να μας δώσουν πλούσια βλάστηση.

Πώς και πότε να μεταφυτεύσω τα φυτά

1. Πότε ένα φυτό χρειάζεται μεγαλύτερη γλάστρα;

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για να καταλάβουμε ότι ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Το πιο εμφανές σημάδι για να μεταφυτέψουμε τα φυτά μας είναι όταν έχει αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας. Βέβαια, αρκετές φορές, οι ρίζες των φυτών μπορεί να έχουν πυκνώσει χωρίς να βγαίνουν εξωτερικά.

Αν δούμε σταδιακά να κιτρινίζει το φύλλωμά τους ή να πέφτουν τα φύλλα, είναι πολύ πιθανό να χρειάζονται αλλαγή γλάστρας. Όταν οι ρίζες έχουν γεμίσει τη γλάστρα, τα φυτά δυσκολεύονται να απορροφήσουν νερό και θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξή τους.

Άλλη μία σαφής ένδειξη πυκνού ριζικού συστήματος και ανάγκης των φυτών για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας. Ένα μεγάλο φυτό, χρειάζεται μεγάλη γλάστρα. Αν τα φυτά που χρειάζονται αλλαγή γλάστρας είναι ανθισμένα, προτιμούμε να μεταφυτεύουμε μετά το τέλος της ανθοφορίας τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα λουλούδια τους.

2. Τι γλάστρα να επιλέξω;

Για τη μεταφύτευση συνήθως επιλέγουμε γλάστρες με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερο από την προηγούμενη γλάστρα που είχαμε τα φυτά. Αν χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη.

Επιλέγουμε γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης στη βάση για να φεύγει το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα, ώστε να μη σαπίσουν οι ρίζες του φυτού από την υπερβολική υγρασία. Πολλές φορές, οι γλάστρες που προμηθευόμαστε δεν έχουν τρύπες, αλλά υποδοχές για να τις ανοίξουμε χρησιμοποιώντας το κατάλληλο αιχμηρό εργαλείο.

Σχετικά με το υλικό κατασκευής των γλαστρών, οι πήλινες γλάστρες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι από φυσικά υλικά, είναι αισθητικά πιο όμορφες και δεν ζεσταίνονται εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οι πλαστικές γλάστρες έχουν πιο προσιτή τιμή, δεν σπάνε εύκολα και είναι πολύ πιο ελαφριές, οπότε μπορούν να μεταφερθούν χωρίς δυσκολία.

Πώς και πότε να μεταφυτεύσω τα φυτά

3. Τι φυτόχωμα να χρησιμοποιήσω;

Το φυτόχωμα αποτελεί τη βάση μέσα στην οποία αναπτύσσονται τα φυτά μέσα στις γλάστρες. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποιοτικό φυτόχωμα για τη μεταφύτευση, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να διασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Υπάρχουν πολλά είδη φυτοχωμάτων, κατάλληλα για διάφορες χρήσεις και ομάδες φυτών.

Ανάλογα με το είδος του φυτού, επιλέγουμε φυτόχωμα για λουλούδια εξωτερικού χώρου, φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά (όπως η γαρδένια, η αζαλέα, η καμέλια και το ροδόδεντρο). Επίσης, υπάρχουν ειδικά φυτοχώματα για κάκτους και παχύφυτα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμμο για να στραγγίζει το νερό και να μην σαπίσουν οι ρίζες τους.

4. Ποια είναι τα βήματα για τη σωστή μεταφύτευση;

Αφού έχουμε επιλέξει την κατάλληλη γλάστρα και έχουμε προμηθευτεί νέο φυτόχωμα, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη μεταφύτευση. Τοποθετούμε στη βάση της καινούριας γλάστρας, ένα λεπτό στρώμα 3 – 4 εκατοστών από χαλίκια ή βότσαλα για να έχουμε καλύτερη στράγγιση του νερού που περισσεύει από το πότισμα. Αφαιρούμε προσεκτικά από την αρχική γλάστρα το φυτό, διατηρώντας την μπάλα χώματός του και σπάμε τα λεπτά ριζίδια του φυτού, στις άκρες της ρίζας, τσιμπώντας τα με τα δάχτυλα μας.

Με αυτό τον τρόπο, τα ριζίδια του φυτού ανανεώνονται κατά τη μεταφύτευση και μπορούν να απορροφούν καλύτερα νερό και θρεπτικά συστατικά στο περιβάλλον της καινούριας γλάστρας. Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και προσθέτουμε το απαιτούμενο χώμα μέχρι να γεμίσει, χωρίς να συμπιέζουμε την μπάλα του φυτού. Ποτίζουμε ελαφρά για να καθίσει το χώμα. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε με χώμα μέχρι να γεμίσει η γλάστρα.

Και φυσικά, δεν ξεχνάμε να βάλουμε σε κάθε γλάστρα το ανάλογο πιατάκι για να μη στάζουν νερά κατά το πότισμα. Μετά την ολοκλήρωση της μεταφύτευσης, τοποθετούμε το φυτό μας σε σκιερή θέση για μία βδομάδα και εξασφαλίζουμε ικανοποιητική υγρασία για να ριζώσει.

Τέλος, να θυμάσαι πως είναι καλύτερο να κάνουμε τη μεταφύτευση κατά το σούρουπο, όταν δεν χτυπούν έντονα οι ακτίνες του ήλιου. Αυτό βοηθάει τα φυτά να προσαρμοστούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας που επικρατεί περισσότερη δροσιά και υγρασία.

Δείτε ακόμα: Νεφρίτης ή το «τυχερό φυτό»: Πως με αυτές τις συμβουλές το παχύφυτο σου θα είναι υγιές για χρόνια

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)