Το παχύφυτο νεφρίτης ή όπως το ονομάζουν οι περισσότεροι «τυχερό φυτό» με τη σωστή φροντίδα μπορεί να είναι υγιές για δεκαετίες.
Οι περισσότερες ψάχνουμε να έχουμε στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας φυτά που αφενός είναι ανθεκτικά και αφετέρου που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Υπάρχει όμως ένα στιβαρό φυτό εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζεται να το φροντίζουμε ιδιαίτερα και είναι το φυτό νεφρίτης ή γνωστό και ως «τυχερό φυτό ή φυτό του χρήματος». Τα φυτά νεφρίτη (Crassula ovata) είναι εύκολο να αναπτυχθούν και είναι εντελώς αξιολάτρευτα. Τα φυτά νεφρίτη μοιάζουν με μικροσκοπικά δέντρα, με χοντρούς ξυλώδεις κορμούς και λαμπερά λιπαρά φύλλα. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούνται συχνά για μπονσάι.
Μιλώντας για αυτό, ένα φυτό νεφρίτη μπορεί να ζήσει για δεκαετίες με την κατάλληλη φροντίδα του φυτού. Εγγενές φυτό της Νοτίου Αφρικής, αυτό το παχύφυτο αποθηκεύει νερό στα φύλλα, τους μίσχους και τις ρίζες του, επομένως δεν χρειάζεται να ποτίζεται τόσο συχνά.
Αυτός είναι ένας άλλος λόγος που είναι ένα τόσο υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου με χαμηλή συντήρηση. Στο εγγενές περιβάλλον του, ένα φυτό νεφρίτη μεγαλώνει σαν ένας στρογγυλεμένος αειθαλής θάμνος που μπορεί να έχει ύψος 1-2 μέτρα. Σε εσωτερικούς χώρους, αναπτύσσεται αργά, επομένως το μέγεθος που αγοράζουμε είναι το μέγεθος που θα έχουμε για χρόνια. Τα φυτά νεφρίτη δεν πειράζουν επίσης να είναι συνδεδεμένα με τις ρίζες τους, επομένως δεν χρειάζεται να τα επαναφυτεύουμε τόσο συχνά. Ίσως κάθε 3-4 χρόνια.
Σύμφωνα με το House Beautiful υπάρχουν πολλές διαφορετικές κοινές ποικιλίες φυτών νεφρίτη διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων τύπων με χάλκινο ή διαφοροποιημένο φύλλωμα ή ακόμη και τύπους με ενδιαφέροντα κυματιστά ή σωληνοειδή φύλλα.
Πώς να φροντίσουμε ένα φυτό νεφρίτη σε εσωτερικούς χώρους
Τα φυτά νεφρίτη αναπτύσσονται σε ζεστά, ηλιόλουστα περιβάλλοντα, έτσι τους αρέσει πολύ έντονο φως. Τοποθέτησε τα σε ένα παράθυρο με ανατολική, νότια ή δυτική όψη. Προτιμούν τουλάχιστον 4 ώρες άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας. Εάν το δωμάτιο σου είναι σκοτεινό ή δεν έχεις ηλιόλουστο παράθυρο, χρησιμοποίησε μια λυχνία LED ανάπτυξης. Θα πρέπει να φροντίζεις όμως να περιστρέφεις το φυτό κάθε τόσο για να το βοηθήσεις να αναπτυχθεί ίσια και ομοιόμορφα. Διαφορετικά, θα φτάσει προς τον ήλιο και μπορεί να γίνει λοξό.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι πρέπει να ποτίζεις αυτό το φυτό με φειδώ. Τα φυτά νεφρίτη προτιμούν να γίνονται κυρίως ξηρά μεταξύ των ποτισμών.
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να σκοτώσεις ένα φυτό νεφρίτη είναι να το ποτίσεις υπερβολικά! Τα φυτά νεφρίτη χρειάζονται συνήθως νερό μόνο κάθε 10 ημέρες έως 2 εβδομάδες. Αλλά για να είσαι σίγουρη μνπορείς να βάλεις το δάκτυλο σου στο χώμα και αν είναι ακόμη υγρό δεν είναι ώρα για νερό ακόμα.
Έλεγξε ξανά σε λίγες μέρες και μετά κάνε ένα καλό πότισμα. Το τυχόν στάσιμο νερό στο πιατάκι καλό είναι να το πετάξεις. Θα καταλάβεις ότι το παράκανες και θα πρέπει να μειώσεις το πότισμα εάν οι μίσχοι αρχίσουν να γίνονται μαλακοί ή το φυτό αρχίσει να ρίχνει φύλλα.
Πώς να πολλαπλασιάσεις ένα φυτό νεφρίτη
Είναι πολύ εύκολο! Απλώς κόψε ένα μικρό κομμάτι, άφησε το να στεγνώσει και να σφίξει για μερικές ημέρες (για να μην σαπίσει) και στη συνέχεια σπρώξε το κομμένο άκρο του σε μια γλάστρα με υγρό χώμα γλάστρας. Τα μοσχεύματα τείνουν να ριζώνουν πιο εύκολα το καλοκαίρι, αλλά θα λειτουργήσουν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Διατήρησε το χώμα ελαφρώς υγρό ως τις ρίζες κοπής, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.
Ανθίζουν τα φυτά νεφρίτη;
Τα φυτά νεφρίτη σπάνια ανθίζουν σε εσωτερικούς χώρους, αλλά όταν ανθίζουν θα δεις μια πληθώρα από μικροσκοπικά ροζ-λευκά λουλούδια με ένα γλυκό άρωμα. Ο νεφρίτης ανθίζει στις μακριές νύχτες, οπότε αν θέλεις να ενθαρρύνεις την ανθοφορία του, συγκράτησε το νερό και κράτησε το φυτό σε δροσερό, σκοτεινό μέρος (περίπου 12 βαθμούς C) ξεκινώντας από το φθινόπωρο. Όπως και με έναν κάκτο αυτή η περίοδος σκοταδιού θα πρέπει να προκαλέσει άνθηση.
Είναι τα φυτά νεφρίτη τοξικά για τα κατοικίδια;
Δυστυχώς, σύμφωνα με την ASPCA, τα φυτά νεφρίτη είναι τοξικά για τις γάτες και τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσουν εμετό, κατάθλιψη και ασυντονισμό εάν καταποθούν. Αν υποψιάζεσαι ότι το κατοικίδιο ζώο σου έχει καταπιεί κάτι—ακόμα κι αν δεν είσαι σίγουρη—κάλεσε τον κτηνίατρο σου το συντομότερο δυνατόν.