Ο αποφλοιωτής – ή αλλιώς “peeler” – είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα εργαλεία της κουζίνας. Οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν μόνο για πατάτες ή καρότα, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά ευέλικτο!
Μπορεί να σε γλιτώσει χρόνο και κόπο, ακόμα και σε παρασκευές που δεν θα περίμενες.
Ακολουθούν έξυπνες και δημιουργικές ιδέες για το τι μπορείς να καθαρίσεις, να κόψεις ή να προετοιμάσεις με ένα peeler.
Αγγούρια & Κολοκυθάκια
Ο peeler είναι ιδανικός για να:
Αφαιρέσεις τη φλούδα (αν δεν τη θέλεις)
Δημιουργήσεις λεπτές λωρίδες για σαλάτες ή stir fry
Κάνεις “λαζάνια λαχανικών” με φαρδιές φέτες
Μελιτζάνες
Αφαίρεσε τη φλούδα πριν το ψήσιμο ή το τηγάνισμα
Φτιάξε λεπτές φέτες για ρολά μελιτζάνας ή γκρατινέ
Γλυκοπατάτες
Η φλούδα της γλυκοπατάτας μπορεί να είναι πιο σκληρή από της πατάτας, αλλά με ένα καλό αποφλοιωτή καθαρίζεται εύκολα. Επίσης, μπορείς να κόψεις λεπτές φέτες για:
Τσιπς στο φούρνο
Λωρίδες για stir fry ή σαλάτα
Μήλα & Αχλάδια
Εκτός από το ξεφλούδισμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον αποφλοιωτή για:
Λεπτές φέτες για γαρνιτούρα σε γλυκά
“Σπιράλ” για διακόσμηση πιάτων ή παιδικά σνακ
Παντζάρια
Καθαρίζονται εύκολα με τον αποφλοιωτή (φόρεσε γάντια γιατί βάφουν!) και μπορείς να δημιουργήσεις:
Φέτες για carpaccio
Λωρίδες για ωμές σαλάτες ή τουρσί
Μάνγκο
Η φλούδα του μάνγκο αφαιρείται εύκολα με peeler , ειδικά σε ώριμα φρούτα. Επίσης, μπορείς να δημιουργήσεις κορδέλες για επιδόρπια ή smoothies bowls.
Αβοκάντο (μόνο αν είναι σφιχτό)
Αν το αβοκάντο δεν είναι πολύ ώριμο, ο peeler μπορεί να σε βοηθήσει να αφαιρέσεις το δέρμα χωρίς να χαλάσεις τη σάρκα.
Τυρί για διακόσμηση
Χρησιμοποίησε τον αποφλοιωτή για να φτιάξεις “νιφάδες” από σκληρό τυρί (όπως παρμεζάνα ή γραβιέρα) για:
Σαλάτες
Πίτσες
Πιατέλες τυριών
Σοκολάτα
Με ένα peeler μπορείς να κάνεις σοκολατένιες ξύστρες (flakes) για:
Τούρτες
Μους
Παγωτό
Φλούδες λαχανικών για chips
Αντί να πετάς τις φλούδες από πατάτες, καρότα ή παντζάρια, πλύνε τις καλά και ψήσε τις στο φούρνο με λίγο λάδι και αλάτι για τραγανά σπιτικά chips!
Λεμόνι ή Πορτοκάλι (Zest)
Ο peeler μπορεί να αφαιρέσει το εξωτερικό χρωματιστό μέρος του φλοιού (χωρίς το πικρό λευκό), το οποίο χρησιμοποιείται σε:
Κοκτέιλ
Γλυκά
Μαρινάδες
Λαχανικά σε μορφή “ζυμαρικών”
Χρησιμοποίησε τον αποφλοιωτή σαν spiralizer για να φτιάξεις:
Κολοκυθομακαρονάδες (zoodles)
Παπαρδέλες από καρότο ή παντζάρι
Φυτικά “μακαρόνια” για ελαφριά πιάτα
Μικρές επιπλέον χρήσεις:
Ξύσιμο παγωμένου βουτύρου ή σοκολάτας
Καθάρισμα εξωτερικού φλοιού από τζίντζερ
Λείανση ακανόνιστων φλοιών (π.χ. κυδωνιού)
Συμβουλές χρήσης:
Χρησιμοποίησε πάντα καθαρό και αιχμηρό αποφλοιωτή
Υπάρχουν και εργονομικά ή Y-shaped peeler για καλύτερο έλεγχο
Για πολύ ώριμα ή μαλακά φρούτα, πρόσεξε να μην τα λιώσεις
Ο peeler δεν είναι απλά για τις πατάτες! Με λίγη φαντασία μπορείς να τον μετατρέψεις σε πολυχρηστικό εργαλείο για γλυκά, αλμυρά και δημιουργικά πιάτα. Εξοικονομεί χρόνο, κάνει πιο ακριβή κοπή και προσφέρει δυνατότητες που δεν φανταζόσουν.