Στις μέρες μας είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις σπίτι που να μην έχει μια συσκευή router, αφού το ίντερνετ έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητά μας. Αν, όμως, αυτό δε λειτουργεί σωστά, κάνει τη ζωή μας δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση, είτε λειτουργεί σωστά είτε όχι, σχεδόν πάντα μπορείς να βελτιώσεις την απόδοση του.
Πώς με 7 απλά βήματα το router σου θα «πετάει»
1. Βρες τη σωστή θέση
Ένα από τα σημαντικότερα tips για το ρούτερ σου είναι να βρίσκεται στη σωστή θέση. Προκειμένου να έχεις τη μέγιστη εμβέλεια Wi-Fi σε όλο το σπίτι, το ρούτερ θα πρέπει να βρίσκεται όσο πιο κεντρικά γίνεται. Το ιδανικό είναι να βρίσκεται και μακριά από τοίχους, αλλά και σε ύψος.
Παράλληλα, η καλή κυκλοφορία του αέρα γύρω από το ρούτερ, είναι μείζονος σημασίας για την υγεία του ρούτερ. Αν υπερθερμαίνεται, θα αποδίδει χειρότερα, και θα χαλάσει γρηγορότερα. Οπότε, δεν πρέπει να καλύπτεται από αντικείμενα, αλλά να «αναπνέει» ελεύθερα.
2. Κλείδωσε το
Τα περισσότερα σύγχρονα router έρχονται με προ-εγκατεστημένο κωδικό για τη σύνδεση συσκευών μέσω Wi-Fi. Πρέπει ωστόσο, να σιγουρευτείς πως το πρωτόκολλο ασφαλείας που χρησιμοποιεί το ρούτερ σου είναι το “WPA2”. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κωδικός σου μπορεί να είναι ευάλωτος.
3. Άλλαξε κανάλι συχνότητας Wi-Fi
Το router έχει 13 ή 14 συχνότητες (κανάλια) που εκπέμπει το σήμα Wi-Fi. Αν στον χώρο σου φτάνει σήμα από πολλά δίκτυα Wi-Fi, τότε είναι πιθανόν, να έχεις παρεμβολές και κακό σήμα Wi-Fi.
Αν δεν είσαι ευχαριστημένος με το Wi-Fi σου, δοκίμασε από τις ρυθμίσεις Wi-Fi, να αλλάξεις κανάλι. Μάλιστα, υπάρχουν εφαρμογές που αναλύουν το σήμα Wi-fi και σου δείχνουν ποιο κανάλι είναι πιο άδειο.
4. Όρισε μέγιστη ταχύτητα για της συσκευές σου
Ένα ακόμη από τα καλύτερα tips για το ρούτερ είναι και η ρύθμιση μεγαλύτερης ταχύτητας για της συσκευές που συνδέονται μέσω Wi-Fi. Σε κάποια μπορείς να ορίσεις μεμονωμένα κάθε συσκευή και πόσο ίντερνετ θα «τραβάει».
Σε άλλα μπορείς απλά να βάλεις όριο γενικά στην ταχύτητα του Wi-Fi σου, ώστε να επωφελούνται οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες μέσω Ethernet.
5. Αναβάθμιση firmware
Ένα από τα tip για το ρούτερ -που σίγουρα έχεις ξεχάσει να κάνεις- είναι να αναβαθμίσεις το firmware (υλικολογισμικό) του.
Η αναβάθμιση γίνεται, είτε με κάποιο αρχείο που παρέχει ο κατασκευαστής στην σελίδα του στο internet, είτε μέσα από τις ρυθμίσεις του router σου.
6. Αντικατάσταση hardware
Το υλικό του δικτύου σου φθείρεται με τον καιρό. Φίλτρο τηλεφώνου, καλώδιο ίντερνετ, καλώδιο Ethernet, αλλά και το ίδιο το router σου, με τον καιρό χαλούν.
Ψάξε για φυσικές φθορές στα εξαρτήματα που προαναφέραμε, αφού μπορεί κάποιο να χρειάζεται αλλαγή.
7. Απενεργοποίηση
Όταν το router δε χρησιμοποιείται, καλό θα είναι να απενεργοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο θα επεκτείνεις τη ζωή του και θα λειτουργεί καλύτερα, ενώ παράλληλα θα εξοικονομείς και ενέργεια.
Τέλος, αν δεν έχεις καλό σήμα σε όλο το σπίτι, ίσως θα πρέπει να προμηθευτείς κάποιο Wi-Fi repeater.
Τώρα που έκανες ότι χρειαζόταν, μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα έχεις το καλύτερο δυνατό ίντερνετ!
Δείτε ακόμα: Hotspot: Πώς να κάνεις το κινητό σου ρούτερ