Πώς θα μηδενίσετε τον λογαριασμό του ρεύματος χωρίς κεφάλαιο

Για να μην πληρώνετε λογαριασμό ρεύματος, ένας τρόπος υπάρχει: να παράγετε τη δική σας ενέργεια. Και ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι με το να εγκαταστήσετε ένα φωτοβολταϊκό. Το τελευταίο διάστημα, οι ενδιαφερόμενοι έγιναν πολύ διστακτικοί όμως.

Αφενός διότι άλλαξε ο τρόπος αποζημίωσης των ιδιοκτητών για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια (από το net metering περάσαμε το net billing και η αγορά τώρα προσπαθεί να αφομοιώσει την αλλαγή) και αφετέρου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στη στέγη».

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να μηδενίσετε τον λογαριασμό του ρεύματος χωρίς να χρειαστεί να κάνετε επενδύσεις πολλών χιλιάδων ευρώ οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με ίδιους πόρους. Προφανώς και οι επενδύσεις θα πληρωθούν. Όμως υπάρχει τρόπος αυτό να μην σας φανεί ταμειακά οπότε η επένδυση θα πληρώνεται μήνα με τον μήνα με το όφελος που θα έχετε από την παραγωγή ενέργειας αλλά και από την… εξοικονόμηση φόρου.

Να λοιπόν ο καινούργιος παράγοντας που μπαίνει στην εξίσωση. Όποιος κάνει επενδύσεις για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι του, δικαιούται έκτπτωσης φόρου η οποία είναι ίση με το 100% του τιμολογίου που αφορά στην παροχή υπηρεσίας (δηλαδή στην υπηρεσία για την εγκατάσταση) και ένα επιπρόσθετο 33% για το κόστος των υλικών.

Υπάρχει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ το οποίο είναι υπέρ-αρκετό για την επένδυση ενός μέσου νοικοκυριού. Αν λοιπόν εγκαταστήσετε ένα σύστημα 10.000 ευρώ και έχετε ένα τιμολόγιο υπηρεσίας 3000 ευρώ και 7000 ευρώ για τα υλικά, θα πάρετε μια έκπτωση φόρου 3900 ευρώ η οποία θα σπάσει στα πέντε επόμενα εκκαθαριστικά της εφορίας.

Άρα, κάθε χρόνο θα πληρώνετε 780 ευρώ λιγότερο φόρο. Ένα σύστημα αξίας 10.000 ευρώ μαζί με τις μπαταρίες του, μπορεί να παράγει ρεύμα τουλάχιστον 7000 κιλοβατωρών ετησίως. Το στοίχημα είναι -επειδή είμαστε πλέον σε περιβάλλον net billing) το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας να το καταναλώνετε για την κάλυψη των αναγκών σας και να μην το πουλάτε σε χαμηλή τιμή στον πάροχο ενέργειας.

Πώς γίνεται αυτό; Το πρωί που έχει ηλιοφάνεια, ούτως ή άλλως καταναλώνετε το ρεύμα που παράγετε από τον ήλιο ενώ το βράδυ μπορείτε να χρησιμοποιείτε την ενέργεια που αποθηκεύεται στην μπαταρία. Αν καταφέρετε και φτάσετε τον συντελεστή αυτοκατανάλωσης στο 70%, τότε το ετήσιο όφελος από την λειτουργία του φωτοβολταϊκού θα ανέρχεται περίπου στα 1000 ευρώ. Μαζί λοιπόν με τα 780 ευρώ της έκπτωσης φόρου, φτάνουμε στα 1800 ευρώ τον χρόνο.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το που θα βρεθούν τα 10.000 ευρώ για να εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό; Μια τέτοια επένδυση μπορεί να χρηματοδοτηθεί με το άτοκο δάνειο που θα ξεκινήσει να δίνεται (χωρίς εισοδηματικά κριτήρια) από τις αρχές του 2025 (μέσω του προγράμματος Ανακαινίζω).

Αν κάποιος πάρει 10.000 ευρώ (σ.σ το πρόγραμμα προβλέπει δανειοδότηση έως 25.000 ευρώ), θα πρέπει να πληρώνει 166 ευρώ τον μήνα για να αποπληρώσει σε πέντε χρόνια (όσο δηλαδή θα διαρκεί και η έκπτωση φόρου). Δεδομένου ότι θα κερδίζει όμως 1800 ευρώ από ρεύμα και επιστροφή φόρου, (άρα 150 ευρώ τον μήνα), στην πραγματικότητα οι δόσεις του δανείου θα αποπληρώνονται αυτόματα. Απλώς, αντί ο ιδιοκτήτης να δίνει χρήματα στον λογαριασμό του ρεύματος και στο εκκαθαριστικό της εφορίας, θα τα δίνει για την αποπληρωμή του δανείου.

Τι περιμένουμε ακόμη σε επίπεδο πληροφόρησης; Να μάθουμε τους τελικούς όρους χορήγησης αυτών των δανείων. Είναι προφανές ότι θα χρειαστούν τα παραστατικά, αφενός για να αποδειχτεί ότι έγινε η επένδυση και αφετέρου για να υπολογιστεί η έκπτωση φόρου. Από την άλλη, πρέπει να μάθουμε αν θα ζητηθούν εγγυήσεις γι’ αυτά τα δάνεια και ποιος θα τις δίνει (σ.σ πχ αν ζητηθεί προσημείωση ακινήτου αυτό έχει μεγάλο κόστος) ποια θα είναι τα έξοδα φακέλου αν υπάρχουν κλπ.

Είναι αυτονόητο αλλά να το επισημάνουμε: μετά την 5ετία που θα έχει αποπληρωθεί πλέον η επένδυση, το όφελος από την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας θα εξακολουθήσει να υπάρχει καθώς η διάρκεια ζωής του φωτοβολταϊκού είναι 25 χρόνια.

πηγή fpress.gr

Exit mobile version