Ο καφές είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο. Και ευτυχώς, όταν πίνεται με μέτρο, δεν είναι μόνο απόλαυση – μπορεί να γίνει και σύμμαχος της υγείας μας.
Γεμάτος αντιοξειδωτικά, ο καφές βοηθά στην προστασία των κυττάρων και τονώνει το ανοσοποιητικό μας. Η καφεΐνη, επίσης, ανεβάζει τη συγκέντρωση και την ενέργειά μας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους. Ακόμη, η μέτρια κατανάλωση έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και κάποιες μορφές καρκίνου, όπως του ήπατος.
Δείτε Γιατί δεν πρέπει να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι;
Όμως –όπως όλα στη ζωή– έχει και το κακό του πρόσωπο: Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να φέρει αϋπνίες, ταχυπαλμίες και εκνευρισμό. Και κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί: ο καφές, ανάλογα με το πώς παρασκευάζεται, μπορεί να επηρεάσει και τη χοληστερίνη μας.
Ο τρόπος που φτιάχνουμε τον καφέ παίζει μεγάλο ρόλο
Ερευνητές από τη Σουηδία, μελετώντας διάφορους τρόπους παρασκευής καφέ, διαπίστωσαν ότι δεν είναι όλοι οι καφέδες ίδιοι όταν μιλάμε για χοληστερίνη.
Σύμφωνα με τον Dr. David Iggman, που μίλησε στο BBC Science Focus, καφέδες όπως ο ελληνικός (που βράζει μέσα στο νερό) περιέχουν δύο ουσίες —την καφεστόλη και την καχουόλη— που ανήκουν στα λεγόμενα διτερπένια. Αυτές οι ουσίες μπορεί να ανεβάσουν την «κακή» LDL χοληστερίνη και να ρίξουν ελαφρώς την «καλή» HDL, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Ο φιλτραρισμένος καφές σώζει την κατάσταση
Αντίθετα, οι καφέδες που περνούν από χάρτινο φίλτρο – όπως ο κλασικός καφές φίλτρου ή ο drip coffee τύπου Chemex – κρατούν πίσω αυτά τα βλαβερά συστατικά. Το αποτέλεσμα; Ένας πολύ πιο «καρδιοφιλικός» καφές!
Η ομάδα του Dr. Iggman μάλιστα έκανε και μια μικρή έρευνα στο πεδίο: δοκίμασε καφέδες από 14 διαφορετικές μηχανές σε χώρους εργασίας. Αναλύοντας τα δείγματα, διαπίστωσαν ότι οι μηχανές “υγρής εκχύλισης” (όπου το συμπυκνωμένο καφεδάκι αναμειγνύεται με ζεστό νερό) έδιναν ροφήματα με πολύ χαμηλά επίπεδα καφεστόλης και καχουόλης — σχεδόν όπως ένας καλός φιλτραρισμένος καφές.
Δείτε Πώς να ξυπνήσετε το πρωί χωρίς να πιείτε καφέ
Και ποιους καφέδες να προσέχουμε περισσότερο;
Οι κλασικές μηχανές παρασκευής καφέ, που περνάνε νερό μέσα από μεταλλικό φίλτρο και χρησιμοποιούν αλεσμένους κόκκους, τείνουν να αφήνουν περισσότερα διτερπένια στο φλιτζάνι. Άρα, αν έχετε θέμα με τη χοληστερίνη ή θέλετε να προφυλαχθείτε, καλύτερα να τους αποφεύγετε ή να περιορίζετε την ποσότητα.
Όπως λέει και ο Dr. Iggman, το πόσο τελικά επηρεάζει ο καφές τα λιπίδια του αίματος εξαρτάται και από το πόσο πολύ πίνετε καθημερινά. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο καφές που περνάει από χάρτινο φίλτρο παραμένει η πιο ασφαλής επιλογή.