...

Ποιοι μπαίνουν δωρεάν σε λεωφορεία, ηλεκτρικό, μετρό

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης για τα ΜΜΜ όπως ηλεκτρικό, λεωφορεία, μετρό και τραμ.

Ποιοι μπαίνουν δωρεάν σε λεωφορεία, ηλεκτρικό, μετρό μετρό

Σύμφωνα με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), προβλέπεται η παροχή δωρεάν ή μειωμένου κομίστρου για τη μετακίνηση συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για το έτος 2025, όπως λεωφορεία, μετρό και ηλεκτρικό.

Η απόφαση καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τις μετακινήσεις Ατόμων με Αναπηρίες, πολύτεκνων οικογενειών και των μελών τους. Το μέτρο καλύπτει τα μέσα μεταφοράς αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ (μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ), του ΟΣΕΘ, καθώς και τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ που ανήκουν στις ομοσπονδίες Π.Ο.Α.Σ. και Π.Ο.Α.Υ.Σ.

Δείτε Πώς μπαίνουμε πληρώνοντας με κάρτα στα ΜΜΜ

Για την πρόσβαση στα προνόμια αυτά, απαιτείται η έκδοση προσωποποιημένων καρτών μετακίνησης από τους δικαιούχους, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται κατά τις μετακινήσεις τους στα μέσα του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ.

Στα Άτομα με Αναπηρίες

• Ελληνικής υπηκοότητας,

• υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπηκόους Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

• υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το ν. δ. 4017/1959 (Α’ 246),

• πολίτες τρίτων χωρών που είτε α) έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, είτε β) είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη της Ε.Ε.,

• αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν. δ. 3989/1959, Α’ 201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α’ 125), εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων Α.με.Α. που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 ευρώ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 ευρώ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ευρώ προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και εξαρτάται από τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω), παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:

ΜΕΤΡΟ, ΔΩΡΕΑΝ

α) εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Π.Ε. Νήσων), με τα συγκοινωνιακά μέσα αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ.
β) στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα συγκοινωνιακά μέσα αρμοδιότητας του ΟΣΕΘ.
γ) και στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των Αστικών ΚΤΕΛ της Περιφερειακής Ενότητας.

Οι ολικά τυφλοί (ν. 958/1979, Α’191) εξαιρούνται των εισοδηματικών κριτηρίων, όπως ορίζονται ως άνω, και λαμβάνουν δελτίο μετακίνησης ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

Μέτρο

Τα άτομα:

α) με οπτική αναπηρία – αναπηρία όρασης και ποσοστό 80% και άνω,
β) τα άτομα με σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση με ποσοστό 80% και άνω και δείκτη νοημοσύνης 34 και κάτω,
γ) τα άτομα με σύνδρομο Down ή άλλα γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος με συνοδό σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση και ποσοστό 80% και άνω και
δ) τα άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή αυτισμό ή σύνδρομο Asperger με ποσοστό 80% και άνω, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης και για τους συνοδούς τους. Στα συγκοινωνιακά μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ και ΟΣΕΘ, οι συνοδοί μετακινούνται υποχρεωτικά με τον δικαιούχο. Ειδικά στις γραμμές 1,2,3 του Μετρό Αττικής και στο Μετρό Θεσσαλονίκης η διέλευση του συνοδού πραγματοποιείται με τη χρήση της προσωποποιημένης κάρτας του δικαιούχου, η οποία επικυρώνεται στην ειδική πύλη Α.με.Α.

Παράλληλα, εξασφαλίζεται έκπτωση 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ στα άτομα με αναπηρίες:

• Ελληνικής υπηκοότητας,
• υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπηκόους Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),
• υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το ν. δ. 4017/1959 (Α’ 246),
• πολίτες τρίτων χωρών που είτε α) έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος είτε β) είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη της Ε.Ε., κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 20 του π. δ. 106/2007 (Α’ 135), στην παρ. 4 του άρθρου 85 του ν. 4251/2014 (Α’ 80) και στο άρθρο 31 παρ. 1 του ν. 4540/2018 (Α’ 91),
• αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν. δ. 3989/1959, Α’ 201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α’ 125), εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων Α.με.Α. που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.

Δείτε ΜΜΜ: Πώς να κάνετε αίτηση ακύρωσης προστίμου

ΜΕΤΡΟ, ΔΩΡΕΑΝ

Ηλεκτρικός

Πολύτεκνοι -Μειωμένο κόμιστρο κατά 50%
Εξασφαλίζεται το δικαίωμα μετακίνησης με καταβολή κομίστρου με μερική απαλλαγή 50%, στα συγκοινωνιακά μέσα αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ (Ο.Σ.Υ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), καθώς και στα συγκοινωνικά μέσα αρμοδιότητας ΟΣΕΘ των πολυτέκνων και μελών των οικογενειών τους, με τη διάθεση από τον Ο.Α.Σ.Α./ Ο.Σ.Ε.Θ. ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης και με την έκδοση μειωμένου εισιτηρίου ή κάρτας μετακίνησης.

Εξασφαλίζεται, επίσης, το δικαίωμα μετακίνησης με καταβολή κομίστρου με μερική απαλλαγή 50%, στα ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.) και στα ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Σ.), των πολυτέκνων και μελών των οικογενειών τους, με την έκδοση μειωμένου εισιτηρίου ή κάρτας μετακίνησης.

Οι κατηγορίες δικαιούχων μετακίνησης με μερική απαλλαγή, είναι οι πολύτεκνοι γονείς και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι είναι κάτοχοι δελτίου πολυτεκνικής ιδιότητας.

Η ΚΥΑ υπογράφεται από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών, Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας.

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.