Παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη: Πότε παίρνουμε το κάθε φάρμακο;

Παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη; Ποιο παυσίπονο είναι το καλύτερο και για ποια πάθηση;

χάπια

Η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη είναι τα δύο δημοφιλέστερα παυσίπονα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στα οποία ο καθένας μας έχει εύκολη πρόσβαση χωρίς συνταγή γιατρού.

Πρόκειται για δύο αποτελεσματικές επιλογές για τον ήπιο έως μέτριας έντασης πόνο, οι οποίες ωστόσο λειτουργούν διαφορετικά, επομένως σε ορισμένες περιπτώσεις η ιβουπροφαίνη είναι πιο κατάλληλη από την παρακεταμόλη και το αντίστροφο- ανάλογα με το αίτιο του πόνου.

Ωστόσο, έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές στη δράση και τις ιδιότητές τους, πράγμα που επηρεάζει τον τρόπο και τον λόγο για τον οποίο συνιστάται το καθένα.

Δες εδώ πόσο κινδυνεύεις αν πάρεις ένα φάρμακο που έχει λήξει

πόνος

Παρακεταμόλη

Τι είναι: Η παρακεταμόλη (ή ακεταμινοφαίνη) είναι ένα αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο.

Πώς δρα: Δρα κυρίως στον εγκέφαλο, μειώνοντας τον πόνο και τον πυρετό χωρίς να επηρεάζει άμεσα τη φλεγμονή.

Χρήσεις: Κατάλληλη για την ανακούφιση ήπιου έως μέτριου πόνου, όπως πονοκεφάλων, πόνου περιόδου και πονόδοντου.
Χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση του πυρετού.

Πότε είναι προτιμότερη: Όταν υπάρχει ανάγκη για ανακούφιση από τον πόνο ή μείωση του πυρετού χωρίς έντονη φλεγμονή.
Όταν δεν συνιστάται η ιβουπροφαίνη λόγω προβλημάτων στο στομάχι, ευαισθησίας στο γαστρεντερικό σύστημα ή αντενδείξεων για τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ασφάλεια: Η παρακεταμόλη θεωρείται ασφαλής όταν λαμβάνεται στη σωστή δοσολογία, αλλά πρέπει να αποφεύγεται η υπερδοσολογία, διότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ.

Πιο αναλυτικά:

Η παρακεταμόλη είναι ένα ήπιο παυσίπονο (αναλγητικό), αλλά δρα και στην μείωση του πυρετού (αντιπυρετικό). Είναι ασθενής αναστολέας της βιοσύνθεσης των προσταγλανδινών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η παρακεταμόλη έχει αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του ακετυλοσαλικυλικού οξέος και ασθενείς αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της παρακεταμόλης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αν και οι επιστήμονες εργάζονται επί του παρόντος σε διάφορες υποθέσεις επ’ αυτού. Η παρακεταμόλη πρέπει να χρησιμοποιείται για την μείωση του πόνου που προκαλείται από πονόδοντο, πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς, όπως ο ήπιος πόνος της αρθρίτιδας.

Η παρακεταμόλη δεν χρειάζεται να λαμβάνεται μετά το φαγητό και συνήθως μπορεί να ληφθεί με ασφάλεια μαζί με άλλα φάρμακα. Είναι δυνατή η ταυτόχρονη λήψη παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης, καθώς δρουν στον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους.

Η παρακεταμόλη είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές. Λαμβάνεται συνήθως ως κάψουλα ή δισκίο των 500 mg. Ωστόσο μπορεί να ληφθεί και σε υγρή μορφή για παιδιά και μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και ενδοφλεβίως σε νοσοκομεία. Είναι ασφαλές για τα παιδιά να λαμβάνουν παρακεταμόλη στην κατάλληλη δόση.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η λήψη παρακεταμόλης είναι επιβλαβής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές έγκυες γυναίκες λαμβάνουν παρακεταμόλη για ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης ασφαλές για τις μητέρες που θηλάζουν να λαμβάνουν παρακεταμόλη.

Δες εδώ ποιες τροφές είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε φυτοφάρμακα

πόνος

Ιβουπροφαίνη

Τι είναι: Η ιβουπροφαίνη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ).

Πώς δρα: Μειώνει τον πόνο, τον πυρετό και τη φλεγμονή, καθώς εμποδίζει την παραγωγή προσταγλανδινών (ουσίες που εμπλέκονται στη φλεγμονή).

Χρήσεις: Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου που συνοδεύεται από φλεγμονή, όπως αρθρίτιδα, μυαλγίες και πονόδοντο.
Ενδείκνυται για τη μείωση του πυρετού και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως πόνος και πρήξιμο από τραυματισμούς ή φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Πότε είναι προτιμότερη: Όταν ο πόνος συνοδεύεται από φλεγμονή, όπως στους πόνους των αρθρώσεων, στον πονόδοντο ή στον μυϊκό πόνο. Σε περιπτώσεις που απαιτείται αντιφλεγμονώδης δράση, όπως στις φλεγμονές ή τους τραυματισμούς.

Παρενέργειες: Η ιβουπροφαίνη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι ή και γαστρεντερικά προβλήματα, γι’ αυτό καλό είναι να λαμβάνεται μαζί με φαγητό.

Πιο αναλυτικά:

Η ιβουπροφαίνη χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο με την παρακεταμόλη. Θεραπεύει τον πόνο, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πυρετού. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φαρμάκου θεωρείται ότι οφείλονται στην ανασταλτική δράση επί του ενζύμου κυκλοξυγενάση που έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αναστολή της σύνθεσης των προσταγλανδινών. Οι ιδιότητες αυτές παρέχουν συμπτωματική ανακούφιση από τη φλεγμονή, τον πόνο και τον πυρετό.

Η κύρια διαφορά είναι ότι η ιβουπροφαίνη μειώνει τη φλεγμονή. Η ιβουπροφαίνη είναι ένας τύπος φαρμάκου που ονομάζεται μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες (ΜΣΑΦ). Αυτό σημαίνει ότι η ιβουπροφαίνη θα μειώσει τη φλεγμονή. Στο σώμα, η φλεγμονή εμφανίζεται για διάφορους λόγους: μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης, ή να είναι η απάντηση του οργανισμού σε κάποια βλάβη.

Αν και το αποτέλεσμα μείωσης του πόνου θα συμβεί λίγο μετά τη λήψη του φαρμάκου, το αντιφλεγμονώδες συστατικό μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να λειτουργήσει βέλτιστα.

Η ιβουπροφαίνη διατίθεται σε διάφορες μορφές: κάψουλες, δισκία, σπρέι, τζελ και κρέμες. Το τζελ ιβουπροφαίνης είναι ένα δημοφιλές φάρμακο για τον πόνο στην πλάτη και τους μυϊκούς πόνους, καθώς παρέχει αποτελεσματική, τοπική ανακούφιση από τον πόνο.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει πάντα να λαμβάνουν συμβουλές από γιατρό πριν λάβουν οποιαδήποτε φάρμακα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η παρακεταμόλη είναι γενικά ένα πιο κατάλληλο παυσίπονο. Η ιβουπροφαίνη πρέπει να αποφεύγεται εντελώς στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να επηρεάσει την καρδιά του εμβρύου.

Σύγκριση και Συνδυασμός

Διαφορές στη δράση: Η παρακεταμόλη δεν έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ η ιβουπροφαίνη δρα και ως αντιφλεγμονώδες.

Συνδυασμός: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συνιστούν εναλλαγή ή συνδυασμό παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης για ενισχυμένη αναλγητική δράση, αλλά πάντα με προσοχή και υπό ιατρική καθοδήγηση.

Εν τέλει

Συνολικά, τόσο η παρακεταμόλη όσο και η ιβουπροφαίνη είναι πολύ καλά φάρμακα, που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο γρήγορα, ενώ είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή από ένα φαρμακείο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιο είναι το καταλληλότερο φάρμακο για λήψη ανάλογα με την φύση του πόνου σας. Φροντίζετε πάντα να διαβάζετε τα φυλλάδια των φαρμάκων, για να έχετε επίγνωση των αλληλεπιδράσεων, των παρενεργειών και της δοσολογίας. Εάν αισθάνεστε αδιαθεσία μετά την λήψη κάποιου φαρμάκου, επικοινωνήστε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Δείτε και το παρακάτω σχετικό βίντεο:

Depon ή Algofren; - Θεμιστοκλής Τσίτσος | Φαρμακοποιός #shorts

Δες εδώ ποια φάρμακα επηρεάζουν το σεξ

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.