Παιδικός σταθμός: Γιατί κλαίει το παιδί όταν το αφήνω;

Τα πρέπει και τα μη της καθημερινής ρουτίνας προετοιμασίας για τον παιδικό σταθμό.

ΣΧΟΛΕΙΟ

Μπορεί όλα να πάνε καλά καθώς μεταβαίνετε το πρωί στον παιδικό σταθμό, όμως μόλις προσπαθείτε να το χαιρετίσετε και να το αφήσετε εκεί, εκείνο μπορεί να αντιδρά έντονα, φωνάζοντας ή και κλαίγοντας, λέγοντας: «Μαμά, σε παρακαλώ, μην με αφήσεις!».

Είναι σύνηθες φαινόμενο για τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να κλαίνε κατά την αποβίβαση τις πρώτες δύο εβδομάδες προτού το συνηθίσουν. Ωστόσο, επειδή κάθε παιδί είναι διαφορετικό, μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες ή και μήνες.

Και παρόλο που τελικά θα ηρεμήσουν και θα διασκεδάσουν μόλις φύγετε και εκείνα ηρεμήσουν, αυτό ειδικά το ξεκίνημα της ημέρας μπορεί να σας ραγίσει την καρδιά.

ΠΑΙΔΙΑ

Γιατί αντιδρά έτσι το παιδί;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα παιδιά κλαίνε είναι ότι αυτή είναι μια αλλαγή στη συνηθισμένη τους ρουτίνα και τα εισάγετε σε ένα νέο περιβάλλον με νέους ανθρώπους. Τα περισσότερα παιδιά κλαίνε για μέρες, εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με την προσωπικότητά τους.

Συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί

Σταθερή Ρουτίνα: Η ρουτίνα βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια. Προσπαθήστε να τηρείτε την ίδια ρουτίνα κάθε πρωί πριν πάτε στον παιδικό σταθμό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συγκεκριμένη ώρα ξυπνήματος, πρωινό και το ίδιο μοτίβο αποχαιρετισμού.

Σύντομος και Θετικός Αποχαιρετισμός: Όταν αποχαιρετάτε το παιδί σας, κάντε το με αυτοπεποίθηση και γρήγορα. Ένα παρατεταμένο αντίο μπορεί να κάνει το παιδί να αγχωθεί περισσότερο.

Φέρτε ένα Αγαπημένο Αντικείμενο: Ένα αγαπημένο παιχνίδι ή κουβερτούλα μπορεί να προσφέρει παρηγοριά στο παιδί και να το βοηθήσει να αισθανθεί πιο ασφαλές σε έναν νέο περιβάλλον.

Μιλήστε για το Σχολείο με Θετικό Τρόπο: Στο σπίτι, μιλήστε με ενθουσιασμό για τις δραστηριότητες στον παιδικό σταθμό. Εστιάστε στα θετικά σημεία, όπως τους νέους φίλους ή τα παιχνίδια που θα παίξει.

Συνεργασία με τους Δασκάλους: Συζητήστε με τους δασκάλους του παιδιού σας για να μάθετε πώς αντιδρά όταν φύγετε. Μπορούν να σας δώσουν συμβουλές και να εφαρμόσουν στρατηγικές που βοηθούν στη μετάβαση.

Χρόνος Προσαρμογής: Θυμηθείτε ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό προσαρμογής. Δώστε του χρόνο και υπομονή για να συνηθίσει το νέο περιβάλλον.

Παίξτε «Σχολείο» στο Σπίτι: Προσποιηθείτε ότι είστε στον παιδικό σταθμό και παίξτε μαζί το ρόλο του παιδιού και του δασκάλου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αισθανθεί πιο άνετα και να καταλάβει τι να περιμένει.

Σταδιακή Εισαγωγή: Αν είναι δυνατόν, ξεκινήστε με μικρότερες περιόδους στον παιδικό σταθμό και αυξήστε σταδιακά το χρόνο που το παιδί περνά εκεί.

Μην ξεγλιστράτε έξω από το σχολείο όταν το παιδί δεν κοιτάζει
Κάνοντας κάτι τέτοιο μπορεί μεν να αποφεύγετε να έχετε ένα παιδί που ουρλιάζει μέσα στο πρόσωπό σας, αλλά δεν βοηθά στο να λυθεί το πρόβλημα. Το παιδί σας κλαίει γιατί φοβάται την εγκατάλειψη και όταν ξαφνικά κοιτάζει και βλέπει ότι ο γονιός του «το έσκασε», ο φόβος του ενισχύεται.

Μην δείχνετε αγχωμένοι
Ο τρόπος που έχουν τα μικρά παιδιά για να εκτιμήσουν πόσο ασφαλή είναι σε μια κατάσταση, είναι το να «διαβάζουν» το πρόσωπο των γονιών τους. Αν δείχνετε τρομαγμένοι ή έτοιμοι να βάλετε τα κλάματα, το παιδί σας δεν θα συμπεράνει ότι είναι ασφαλές στην κατάσταση που βρίσκεται και έτσι θα οξυνθεί το άγχος του.

Μην δείχνετε αδιαφορία για τα δάκρυα του παιδιού σας
Είναι σημαντικό να ξέρει ότι νοιάζεστε για εκείνο όταν είναι λυπημένο. Μην το μαλώνετε αν κλαίει ή δείχνει αναστατωμένο. Κάνοντας κάτι τέτοιο, του δείχνετε ότι είστε απογοητευμένοι μαζί του, εξαιτίας αυτής της έντονης, συνεχούς αγωνίας που βιώνει.

Επίδομα Παιδιού 2024: Ανοίγει η πλατφόρμα Α21 για νέες αιτήσεις

Η προσαρμογή απαιτεί χρόνο και είναι φυσιολογικό το παιδί να χρειάζεται να περάσει από αυτή τη διαδικασία. Με την υποστήριξή σας, θα αρχίσει να αισθάνεται πιο ασφαλές και άνετο στον παιδικό σταθμό.

@kidnest.gr

Ξεκινήσαμε παιδικό σταθμό! 😀 Και μαζί με τον παιδικό ξεκινήσανε και οι δυσκολίες! 🤕 Δεν τρώει, δεν κοιμάται καλά, υπάρχει γκρίνια, νεύρα και κλάματα, δεν θέλει να αποχωριστεί την μαμά, δεν θέλει να πάει σχολείο! ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ; Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι λογικές, καθώς το παιδί βιώνει ένα άγχος λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος. Τι δεν βλέπουμε όμως εμείς; 👉 To μικρό μας παιδάκι δεν γνωρίζει ότι περνάει αυτό το άγχος! Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση; 🔹 Υπομονή, χρόνος, στήριξη, αγάπη και αγκαλιές! 👉 Μπες στο www.kidnest.gr και βρες πληθώρα άρθρων αλλά και σεμιναρίων για την γονεϊκότητα!👈 #ΠαιδικόςΣταθμός #ΑρχήΣχολικήςΖωής #ΔυσκολίεςΠροσαρμογής #ΠαιδικήΥγεία #Άγχος #ΓονεικήΣτήριξη #ΑνάπτυξηΠαιδιού #ΣυμβουλέςΓιαΓονείς #παιδοψυχολογία #γονείς #παιδί

♬ original sound – Kidnest | Ioannis Glossopoulos – Kidnest | Ioannis Glossopoulos

Δες εδώ τι είναι η μέθοδος μοντεσσόρι και οι βασικές αρχές της

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.