Η οξυουρίαση είναι συχνή λοίμωξη στα παιδιά και υπολογίζεται ότι 30% των παιδιών παγκοσμίως εμφανίζουν οξυουρίαση σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά ηλικίας 5-10 ετών και είναι ασυνήθης σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και συχνότερα σε θερμά και υγρά κλίματα.
Τι είναι οι οξύουροι
Οι οξύουροι είναι μικρά, συνήθως λευκά σκουληκάκια. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα και φτάνουν μέχρι 1.5εκ μήκος, τα αρσενικά περιορίζονται στα 3χιλιοστά μήκος. Υπάρχουν παντού στη φύση (δηλαδή: ΔΕΝ θα τους ξεφορτωθούμε ποτέ) και είναι τα συχνότερα παράσιτα που κολλούν τα παιδιά μας.
Δεν πρόκειται για κάτι το επικίνδυνο, αλλά μπορεί να γίνει πολύ, μα πάρα πολύ ενοχλητικό.
Δες εδώ τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στα κυλικεία
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τους αισθάνονται καθόλου. Τα συμπτώματα ξεκινούν από λίγη φαγούρα στον ποπό μέχρι έντονη φαγούρα και πόνο στον πρωκτό, πονόκοιλους, απώλεια όρεξης αλλά μπορεί να φτάσουν μέχρι έντονα άσχημη διάθεση και μόνιμο εκνευρισμό. Επειδή για να γεννήσουν τα αυγά χρειάζονται οξυγόνο, τα θηλυκά βγαίνουν από τον πρωκτό συνήθως το βράδυ ή τη νύχτα και γεννούν εκεί, προκαλώντας συνήθως τότε την ενόχληση.
Πώς κολλάμε;
-Μικροί και μεγάλοι μολυνόμαστε από χώμα ή σκόνη που περιέχει σκουλήκια ή αυγά.
-Η μόλυνση διαιωνίζεται και από τα παιδιά ή εμας τους ίδιους, αν ξυστούμε στον πωπό (τα αυγά καταλήγουν κάτω από τα νύχια) και αργότερα βάλουμε τα χέρια στο στόμα
-Από βρώμικα εσώρουχα ή τροφές που περιέχουν αυγά
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η πιο καλή διάγνωση γίνεται… με το μάτι: συχνά φαίνονται τα ζωντανά σκουληκάκια στα κακά των παιδιών.
Δεν θέλει δίπλωμα πανεπιστημίου, είναι ανοικτόχρωμα και κινούνται!
Αν δεν είμαστε σίγουροι, κολλάμε το πρωί πριν την πρώτη τουαλέτα ένα φαρδύ σελλοτέιπ στον πρωκτό του παιδιού και εξετάζεται στο μικροβιολογικό εργαστήριο κάτω από το μικροσκόπιο (εκεί φαίνονται τα αυγά).
Επίσης μπορεί να γίνει και εξέταση κοπράνων, αλλά ειδικά για την οξυουρίαση θεωρείται πιο αξιόπιστη η μέθοδος του σελλοτέιπ.
Αν έχει κολλήσει το παιδί σας, πρέπει να εξεταστούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ΟΧΙ να παίρνουν πάντα όλοι «τυφλά» το φάρμακο!
Ποια είναι η θεραπεία για τους οξύουρους;
Στα παιδιά με οξύουρους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή (σιρόπι μεβενδαζόλης ή αλβενδαζόλης ή παμοικής πυραντέλης). Τα φάρμακα αυτά σκοτώνουν τους σκώληκες αλλά όχι τα αυγά τους.
Το φάρμακο συνήθως χορηγείται σε μία δόση και επαναλαμβάνεται σε 15 ημέρες (άλλη μία δόση του φαρμάκου). Η δεύτερη δόση σε 15 μέρες δίνεται για να σκοτώσει τους νέους σκώληκες που θα αναπτυχθούν από τα αυγά.
Θεραπεία χορηγείται σε όλα τα μέλη της οικογένειας του πάσχοντος παιδιού. Στα παιδιά κάτω των 2 ετών η εμπειρία από τη χορήγηση του φαρμάκου για τους οξύουρους είναι περιορισμένη έτσι λαμβάνονται υπόψιν τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τη θεραπεία.
Την ημέρα που το παιδί λαμβάνει το φάρμακο καλό θα ήταν να κάνει μπάνιο το βράδυ και το επόμενο πρωί για να απομακρυνθούν τα αυγά που έχουν απομείνει.
Να θυμάστε ότι μπορεί τα παιδιά να πάρουν τη θεραπεία τους αλλά να ξαναεμφανίσουν οξύουρους για αυτό παράλληλα με τη φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις.
Κανόνες υγιεινής
• Να λάβουν θεραπεία όλα τα μέλη της οικογένειας έστω και εάν δεν έχουν συμπτώματα.
• Να κόβετε συχνά τα νύχια του παιδιού, να τα διατηρείτε κοντά και καθαρά. Αποτρέπεται το παιδί να δαγκώνει τα νύχια του ή να πιπιλίζει το δάκτυλο.
• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά την επαφή με γάτους ή σκύλους (μπορεί να μεταφέρουν στα φτερά τους τα αυγά των οξύουρων).
• Να κάνετε καθημερινά μπάνιο το παιδί (προτιμότερο το πρωί) για να φεύγουν τα αυγά που βρίσκονται γύρω από τον πρωκτό.
• Να πλένετε συχνά τα σεντόνια, τις πετσέτες, τα εσώρουχα και τα ρούχα. Προσοχή! μην τα τινάζετε στον αέρα για να αποφύγετε τη διασπορά των αυγών.
• Σχολαστικός καθαρισμός στο δωμάτιο του παιδιού, των παιγνιδιών, στην τουαλέτα, για να απομακρυνθούν τα αυγά των σκωλήκων.
• Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να ξύνεται γιατί με αυτό τον τρόπο μεταφέρει τα αυγά σε διάφορα αντικείμενα και μπορεί να μεταδώσει σε άλλα άτομα.
Όλα αυτά τα μέτρα είναι σημαντικό να εφαρμοστούν για να μην υπάρξουν υποτροπές και μετάδοση των σκώληκων σε άλλα μέλη της οικογένειας.
Τα παιδιά που έχουν οξύουρους μπορούν να πάνε στο σχολείο;
Δε χρειάζεται απομόνωση από το σχολείο των παιδιών με οξύουρους. Το παιδί πρέπει να λάβει τη θεραπεία του και να εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Οι οξύουροι προκαλούν επιπλοκές;
Η οξυουρίαση δεν είναι σοβαρή λοίμωξη και εκτός από τον κνησμό δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει θεραπεία, εντούτοις μπορεί να προκληθούν υποτροπές στο παιδί αλλά και σε άλλα μέλη της οικογένειας για αυτό είναι σημαντικό να ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις.
Δες εδώ πώς τα φτιάξεις το καλύτερο φυσικό σιρόπι για τις παιδικές ιώσεις