Το κλασικό σφουγγάρι της κουζίνας έχει 2 επιφάνειες. Το πάνω μέρος είναι κατασκευασμένο από αφρώδες καουτσούκ, το κάτω μέρος είναι πιο σκληρό. Το χρώμα του πρώτου μέρους εξαρτάται μόνο από τον κατασκευαστή. Δεν υποδεικνύει κανένα χαρακτηριστικό, αλλά χρειάζεται μόνο για ομορφιά. Το δεύτερο στρώμα είναι χρωματισμένο ανάλογα με τη σκληρότητα και ο κατασκευαστής δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το χαρακτηριστικό.
Στο σούπερ μάρκετ και στις αποθήκες χαρτικών θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σφουγγαριών κουζίνας. Συνήθως, επιλέγετε το κλασικό κίτρινο σφουγγάρι ή με βάση το σχήμα και το μέγεθος, χωρίς να προβληματίζεστε ιδιαίτερα για τα σφουγγάρια που υπάρχουν σε διαφορετικά χρώματα.
Κι όμως, η επιλογή του σωστού χρώματος σφουγγαριού μπορεί να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη, καθώς το χρώμα προσδιορίζει και το είδος της επιφάνειας ή του αντικειμένου που μπορείτε να καθαρίσετε.
Δες εδώ πώς θα είναι πάντα καθαρά τα σφουγγάρια της κουζίνας
Ποια χρώματα υπάρχουν και γιατί:
Πράσινο σφουγγάρι
Είναι σχεδιασμένο να αφαιρεί δύσκολους λεκέδες ή καμένα λίπη εξ ου και είναι κατάλληλο για το πλύσιμο των πιάτων. Αυτή η επιλογή βρίσκεται πιο συχνά στα ράφια των καταστημάτων. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό πιάτων με διακοσμητικό ή αντικολλητικό στρώμα. Ωστόσο, είναι μια καλή λύση για την αφαίρεση παλιών ρύπων, αποξηραμένων τροφών και ιζημάτων. Μπορείτε επίσης να πλύνετε μεταλλικά πιάτα με τέτοια σφουγγάρια.
Ροζ σφουγγάρι
Είναι ιδανικό για τον καθαρισμό του μπάνιου ή για δύσκολους λεκέδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το πλύσιμο του σμάλτου και του τεφλόν.
Μπλε σφουγγάρι
Θεωρείται καλή επιλογή για να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας. Αυτό το σφουγγάρι μοιάζει πολύ με το κίτρινο, είναι επόμενο σε σκληρότητα. Ακόμη και με προσεκτικό τρίψιμο, η επιφάνεια δεν θα καταστραφεί. Ωστόσο, ενδέχεται να μην αντιμετωπιστούν σκληροί λεκέδες ή παλιά υπολείμματα τροφίμων.
Κίτρινο σφουγγάρι
Τα σφουγγάρια αυτού του τύπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πιάτα, ποτήρια, κύπελλα και άλλα σκεύη, αξεσουάρ. Το κίτρινο στρώμα παρέχει απαλή φροντίδα. Το σφουγγάρι με κίτρινο στρώμα χαρακτηρίζεται από την απουσία λειαντικών σωματιδίων. Αυτά τα μοντέλα είναι κατασκευασμένα ειδικά για τον καθαρισμό ευαίσθητων υλικών.
Μαύρο σφουγγάρι
Οι μαύρες επιλογές είναι λιγότερο δημοφιλείς, είναι λιγότερο κοινές. Το σφουγγάρι είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αφαιρεί εναποθέσεις άνθρακα και σκληρούς λεκέδες. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευαίσθητες επιφάνειες. Τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιούν αυτό το είδος σφουγγαριού για να πλύνουν την τουαλέτα και τις μπανιέρες, τους νεροχύτες.
Τα σφουγγάρια του νεροχύτη έχουν συχνά διαφορετικά χρώματα για λειτουργικούς λόγους και για την καλύτερη οργάνωση και υγιεινή στον καθαρισμό της κουζίνας. Συγκεκριμένα:
Διαχωρισμός χρήσεων
Τα διαφορετικά χρώματα επιτρέπουν στους χρήστες να ξεχωρίζουν τα σφουγγάρια ανάλογα με τη χρήση τους. Για παράδειγμα, ένα κίτρινο μπορεί να προορίζεται για τον καθαρισμό πιάτων, ενώ ένα μπλε μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για τον καθαρισμό επιφανειών.
Υγιεινή και αποφυγή μόλυνσης
Ο διαχωρισμός των σφουγγαριών ανά χρώμα μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης βακτηρίων από διαφορετικές επιφάνειες. Ένα σφουγγάρι που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα πιάτα δεν θα μεταφέρει βακτήρια από άλλες επιφάνειες, όπως ο νεροχύτης ή ο πάγκος.
Διαφορετική σύνθεση
Κάποιες φορές, τα διαφορετικά χρώματα αντιπροσωπεύουν και διαφορετικά επίπεδα τραχύτητας. Για παράδειγμα, τα πράσινα ή μαύρα σφουγγάρια είναι συνήθως πιο τραχιά και προορίζονται για τον καθαρισμό δύσκολων λεκέδων και επίμονων υπολειμμάτων, ενώ τα κίτρινα ή μπλε είναι πιο μαλακά και κατάλληλα για ευαίσθητες επιφάνειες.
Εύκολος εντοπισμός
Τα έντονα χρώματα βοηθούν στο να βρίσκουμε εύκολα τα σφουγγάρια, ειδικά σε χώρους όπου υπάρχουν διάφορα εργαλεία καθαρισμού.
Έτσι, τα διαφορετικά χρώματα των σφουγγαριών στον νεροχύτη συνδυάζουν χρηστικότητα με την απαραίτητη υγιεινή, κάνοντας τον καθαρισμό στην κουζίνα πιο αποτελεσματικό και ασφαλή.
Πόσο συχνά πρέπει να απολυμαίνετε το σφουγγάρι της κουζίνας
Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το σφουγγάρι της κουζίνας, πρέπει να το απολυμαίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πρώτα, φροντίστε να το ξεπλένετε καλά, να το στύβετε καλά και να το αποθηκεύσετε σε σημείο που μπορεί να στεγνώσει γρήγορα – καθώς όσο περισσότερο παραμένει υγρό, τόσο περισσότερα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καλό είναι να το απολυμαίνετε είτε με χλωρίνη είτε με ξίδι.
Δες εδώ πως με αυτό το φυσικό καθαριστικό κάθε επιφάνεια στην κουζίνα σου θα είναι καθαρή