Νοέμβριος: Γιατί ονομάζεται έτσι;

Γιατί ονομάζεται έτσι ο Νοέμβριος: - Τι λένε οι θρύλοι και οι δοξασίες - Ποιες σημαντικές γιορτές περιλαμβάνει

Νοέμβριος: Γιατί ονομάζεται έτσι;

O Νοέμβριος αποτελεί τον ενδέκατο μήνα του Γρηγοριανού Ημερολογίου και έχει διάρκεια 30 ημερών.

Η ονομασία του ετυμολογείται από το αριθμητικό novem (εννέα), επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Νοέμβριος ήταν ο ένατος κατά σειρά μήνας.

Στη συνέχεια, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ρωμαϊκό ημερολόγιο έγινε δωδεκάμηνο. Ο Νοέμβριος μετακινήθηκε στην ενδέκατη θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονομασία.

Από την αρχαιότητα διάφορα εμφανή ουράνια αντικείμενα προειδοποιούσαν τους ανθρώπους σαν σημάδια των αλλαγών του καιρού και τον ερχομό του χειμώνα. Όπως λέει η παροιμία: «Στις δεκαφτά ή στις δεκοχτώ πέφτει η Πούλια στο γιαλό, και πίσω παραγγέλνει: μηδέ στανίτσα στα βουνά, μήτε γιωργός στους κάμπους» ή εναλλακτικά «μήτε τσομπάνος στα βουνά, μήτε γεωργός στους κάμπους».

Δείτε ακόμα: Μερομήνια 2024-2025: Πότε θα έρθει ο χειμώνας

Την μεταβολή του καιρού προς το χειρότερο «μηνάει», άλλωστε, στο λαό η γιορτή του αγίου Μηνά, στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στη γιορτή του αγίου Αντρέα, στις 30 Νοεμβρίου, το κρύο «αντριεύει».

Οι ακατάστατες αυτές καιρικές συνθήκες που επικρατούν έδωσαν στον Νοέμβριο το όνομα «Ανακατωμένος», αν και είναι γνωστός στον λαό μας και ως Σποριάς ή Μεσοσπορίτης γιατί τότε γίνεται η σπορά των δημητριακών τις άλλες γεωργικές ασχολίες περιλαμβάνεται επίσης και το λιομάζωμα.

Δείτε ακόμα: 17 Νοέμβρη: Τι γιορτάζουμε;

Νοέμβριος και νηστεία

Από την εορτή του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου) έως τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου) η Εκκλησία επιβάλλει την τήρηση νηστείας, το γνωστό Σαρανταήμερο, ενώ μία ακόμη γιορτή σηματοδοτεί εκκλησιαστικά τον Νοέμβριο: Τα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου), που μας θυμίζουν την έλευση της νεαρής Μαρίας (μετέπειτα Θεοτόκου) στο Ναό και την αφιέρωσή της στο Θεό από τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα.

Την ημέρα αυτή οι γεωργοί συνήθιζαν να έχουν αργία και να τρώνε πολυσπόρια, ένα μείγμα από δημητριακά και όσπρια.

Σημαντική εκκλησιαστική γιορτή είναι και του Αγίου Στυλιανού (26 Νοεμβρίου), προστάτη των μικρών παιδιών, τα οποία «στυλώνει».

Δείτε ακόμα: Πότε πέφτουν τα Χριστούγεννα 2024: Οι αργίες

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet
Exit mobile version